Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Θεοφάνεια με αέρα, κρύο, γιούχα και προσευχές...

Με λαμπρότητα τιμήθηκαν σήμερα σε όλη την χώρα τα Θεοφάνια, μια από τις παλαιότερες γιορτές του ορθόδοξου εορτολογίου.

Ήθη και έθιμα, που χάνονται στο βάθος των αιώνων, αναβίωσαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των Φώτων.

Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αρκετοί τολμηροί κολυμβητές αψήφησαν την κακοκαιρία και βούτηξαν σε παγωμένα νερά για να ανασύρουν το σταυρό.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των υδάτων στον Πειραιά, με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού στη θάλασσα.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Σταυρόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, και βουλευτές όλων των κομμάτων.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά τη λήξη της τελετής, ο πρόεδρος της ΝΔ, ευχήθηκε «καλή φώτιση σε όλους». «Να είμαστε μονιασμένοι, να κάνουμε το καλό και με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της τελετής δεν έλειψαν οι αποδοκιμασίες, ενώ τρεις ομάδες πολιτών, με πανό στα χέρια έστειλαν το δικό τους μήνυμά τους κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. 

Στο στόχαστρο των αγανακτισμένων πολιτών βρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. "Που είναι η εκκλησία στην κρίση" φώναζε ο κόσμος, ενώ πρώην εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, ζήτησαν να γίνουν εργοστάσια και να φύγει η ανεργία. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε πως καταλαβαίνει τους πολίτες και τις δύσκολες στιγμές που περνούν.

Ο Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, παρακολούθησε την Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου.

Για άλλη μια φορά όμως, ο κύριος Παπούλιας δέχτηκε τις αποδοκιμασίες δεκάδων πολιτών κατά την διάρκεια της Τελετής. Συγκεντρωμένοι πολίτες προέβησαν σε αποδοκιμασίες για την κυβερνητική πολιτική, στα πρόσωπα του Προέδρου, του υπουργού και των βουλευτών του νομού.

Στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι, το «παρών» έδωσαν η υπουργός Παιδείας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Δήμαρχος Αθηνών κ. Γ. Καμίνης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Πλεύρης και ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ.

«Εύχομαι σε τέσσερις μήνες η Ελλάδα να έχει κατοχυρώσει τη θέση της στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία δύσκολη εποχή, σε μία περιοχή που φλέγεται. Έχουμε εμπιστοσύνη πως μπορούμε να αλλάξουμε τον ρου των γεγονότων» δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Με μεγάλη ευλάβεια ο Αγιασμός των υδάτων στον Θερμαϊκό
Με μεγάλη ευλάβεια και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος ο Αγιασμός των υδάτων στα νερά του Θερμαϊκού.Αρκετοί νεαροί παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη πόλη, βούτηξαν για να διεκδικήσουν τον ιερό σταυρό τον οποίο έριξε στα νερά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Πλήθος κόσμου στο λιμάνι της Πάτρας
Παρά τον άστατο καιρό εκατοντάδες Πατρινοί πήγαν στο λιμάνι για να παρακολουθήσουν την τελετή, ενώ πάνω από δέκα άτομα βούτηξαν στα νερά του πατραϊκού κόλπου για να πιάσουν τον τίμιο σταυρό. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων
Παρουσία πλήθους κόσμου παρά το ψιλόβροχο, των τοπικών αρχόντων και βουλευτών του νομού πραγματοποιήθηκε στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων, με την καθιερωμένη λαμπρότητα, η Τελετή του  Αγιασμού των Υδάτων, Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τα Θεοφάνεια στον Βολο
Mε τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο Βόλο. Επίκεντρο της γιορτής ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου όπου τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο και αμέσως μετά έψαλε τη λειτουργιά το Μεγάλου Αγιασμού. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Θεοφάνεια με γκρίνια και ελέω κακοκαιρίας στο Κατάκολο
Στο Κατάκολο, ο εορτασμός των Θεοφάνείων έγινε με γκρίνια και ελέω κακοκαιρίας. Όλοι ήθελαν σήμερα να εορταστούν κατά το έθιμο και ο σταυρός να πέσει στη θάλασσα για τον καθαγιασμό των υδάτων. Όμως η απόφαση του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού να γίνει μόνο στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο γραφικό χωριό η τελετή, δυσαρέστησε αρκετούς.