Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Η απώλεια ύπνου μειώνει την τεστοστερόνη


Η απώλεια του νυχτερινού ύπνου, ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να επιφέρει δραματικές μεταβολές στα επίπεδα τεστοστερόνης στον άνδρα, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα.
Η μελέτη βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, με τα πρώτα αποτελέσματα να αποδεικνύουν πως η απώλεια μιας εβδομάδας νυχτερινού ύπνου οδηγεί σε πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης μέχρι και 15% σε υγιείς νεαρούς άνδρες.
Όντας στα πρώτα στάδιά της, η έρευνα έχει μελετήσει μια μικρή ομάδα 10 νεαρών ανδρών, έπειτα από μια εβδομάδα κανονικής διάρκειας ύπνου και συγκριτικά ύστερα από μια εβδομάδα μειωμένου ύπνου.
Την πρώτη εβδομάδα, η διάρκεια του ύπνου ήταν 8 ώρες κάθε νύκτα στο δικό του σπίτι ο καθένας. Εν συνεχεία, οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν 3 νύκτες για 10 ώρες και 8 νύκτες για 5 ώρες, στο εργαστήριο ύπνου των ερευνητών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης στον ανδρικό οργανισμό μπορεί να επιδράσει αρνητικά με ποικίλους τρόπους, πέραν του ότι επηρεάζει και τη σεξουαλική συμπεριφορά του άνδρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται με την έλλειψη ενεργητικότητας, μειωμένη ερωτική επιθυμία, έλλειψη συγκέντρωσης και μειωμένες αντοχές.
Να σημειωθεί πως υπάρχει μια αναμενόμενη φυσιολογική πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες άνω των 40 ετών, με ρυθμό περίπου 1% με 2% τον χρόνο.
Με την έρευνα να συνεχίζεται, θα περιμένουμε τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα και ουσιαστικά ακόμη μία επιβεβαίωση για την απαραίτητη και αναντικατάστατη ποιότητα και ποσότητα του νυκτερινού ύπνου.


http://stoklari.blogspot.com/2011/07/blog-post_4651.html