Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Νέα Υόρκη: Αντίστροφη μέτρηση για το χτύπημα του τυφώνα - Τουλάχιστον 10 νεκροί

Εξασθενημένος στην κατηγορία 1 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον. αλλά εξίσου επικίνδυνος, ο τυφώνας Αϊρίν έχει φτάσει ήδη στα ανοικτά της Νέας Υόρκης και κατευθύνεται απειλητικά προς το Μανχάταν.

Ισχυροί άνεμοι και σφοδρές καταιγίδες χτυπούν αυτή την ώρα την Νέα Υόρκη. Το άγαλμα της Ελευθερίας έχει «εξαφανιστεί» μέσα στην κακοκαιρία και τα κύματα κοντεύουν να σκεπάσουν τις αποβάθρες του Battery Park και του Brooklyn.

Ήδη, κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι στα περίχωρα της πόλης έχουν πλημμυρίσει από τόνους λάσπης, έχουν γίνει κατολισθήσεις και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Το κέντρο του τυφώνα αναμένεται να φτάσει στο κέντρο της Νέας Υόρκης και να πλήξει το Μανχάταν γύρω στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, όταν στην Νέα Υόρκη οι δεχτές θα δείχνουν 10 το πρωί.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους , ο τυφώνας βρίσκεται ακόμα στην κατηγορία 1, ενώ δεν αποκλείεται να εξασθενίσει περισσότερο μέχρι να φτάσει την πόλη και να υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα.

Παρά τις θετικές και αισιόδοξες προβλέψεις όμως, η εικόνα της έρημης και εγκαταλειμμένης Νέας Υόρκης, όπως την μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι τόσο αφύσικη και απόκοσμη, που από μόνη της προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχία.

undefined
Η πρώτη - και ίσως η τελευταία φορά - που η διάσημη Times Square είναι έρημη, όταν καθημερινά περνούν από εκεί εκατομμύρια άνθρωποι και αυτοκίνητα

Οι φόβοι και η ανησυχία κατοίκων και αρχών αυξάνεται, μετά τις ειδήσεις για τουλάχιστον 10 νεκρούς σε τρεις πολιτείες της Ανατολικής Ακτής, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Βιρτζίνια και τη Φλόριντα.

Η Νέα Υόρκη θυμίζει – για πρώτη φορά στην ιστορία της - πόλη φάντασμα καθώς οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια έχουν κλείσει, ενώ οι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους.

«Μην βγαίνετε στους δρόμους, μείνετε στα σπίτια σας ή στα κέντρα υποδοχής», επανέλαβε, σε συνέντευξη Τύπου τα ξημερώματα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ο οποίος τόνισε ότι είναι «πολύ αργά να φύγουν» όσοι δεν υπάκουσαν στις εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν για περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Σε κατάστασης ανάγκης έχει κηρυχθεί και το παραλιακό Long Island , όπου πριν λίγο έκλεισαν οι οι γέφυρες Broad Channel, Cross Bay και , Marine Parkway .

Μόνο στο Νιου Τζέρσεϊ, πάνω από 1 εκατ. πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ στα υπόλοιπα παράλια 350.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει τις περιοχές που απειλούνται περισσότερο, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε τμήματα του Μπρούκλιν και του Κουίνς και του κέντρου του Μανχάταν.

Ο μεγάλος φόβος των αρχών είναι οι πιθανές καταστρεπτικές πλημμύρες – όχι μόνο από τις καταιγίδες του τυφώνα- αλλά περισσότερο από τα κύματα που σηκώνουν οι σφοδροί άνεμοι.

Ενδεικτικά, οι New York Times αναφέρουν ότι τα κύματα του ωκεανού θα πλημμυρίσουν τις ακτές τις Νέας Υόρκης, φτάνοντας μέχρι και τους ουρανοξύστες του νότιου Μανχάταν και την Γουόλ Στριτ.



Πηγή real.gr