Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Στα όρια του κραχ το χρηματιστήριο

Αύτανδρες… και με όλα τα βάρη στο κατάστρωμα (ομόλογα) βυθίζονται οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παρασύροντας το χρηματιστήριο σε ολοένα νέα χαμηλά- τα οποία δεν έχουν και μεγάλη σημασία πλέον.

Σήμερα, μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι αντιληπτό -ότι με την αδιαφορία  των ξένων επενδυτών για τις  ελληνικές μετοχές και την  δεδομένη αδυναμία των Ελλήνων ιδιωτών  – πως αρκετές ελληνικές τράπεζες θα οδεύσουν προς ταμείο.

Τα μηνύματα είναι  δραματικά για την ελληνική οικονομία, διότι προσφυγή στο ταμείο σημαίνει και πώληση αργότερα σε ξένους ομίλους.  

Στις 882 μονάδες ο Γενικός Δείκτης  καταγράφει βουτιά 3,17%. Στα 3,15 ευρώ η  μετοχή της Εθνικής σημειώνει πτώση 2,17%.

Κατάρρευση στο Ταχυδρομικό με πτώση 8,9%, στην Alpha Bank με 5,9%, στην Eurobank 3,94% και την Tράπεζα Πειραιώς με 3,28%.

Στον αντίποδα, ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο τα spreads στα ομόλογα, με εκείνο του 10ετούς να έχει ξεπεράσει τις 1.575 μονάδες, παραπέμποντας σε επιτόκιο δανεισμού της τάξης του 19% για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα, και μετά το χτεσινό ράλι στην Wall, η Ευρώπη ανεβαίνει, με τα κέρδη να προσεγγίζουν το 1,4% στην Φρανκφούρτη.



Πηγή protothema.gr