Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ασύλληπτο «κρυφτούλι» με Καντάφι

Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία στην Τρίπολη και να "εξαγνίσουν" την πρωτεύουσα από τους αντάρτες, τους οποίους κατήγγειλε ως "αρουραίους, σταυροφόρους και απίστους".

Σε μια σύντομη ηχογραφημένη ομιλία του, που μεταδόθηκε από φιλικά προς αυτόν τηλεοπτικά δίκτυα, ο Καντάφι κάλεσε όλες τις φυλές της Λιβύης να κάνουν πορεία και να εκδιώξουν αυτό που χαρακτήρισε ως ξένους πράκτορες από τη χώρα.

"Η Λιβύη είναι για το λιβυκό λαό και όχι για τους πράκτορες, ούτε για τον ιμπεριαλισμόούτε για τη Γαλλία ούτε για τον Σαρκοζί ούτε για την Ιταλία" τόνισε. "Η Τρίπολη είναι για σας, και όχι για εκείνους οι οποίοι στηρίζονται στο ΝΑΤΟ" υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, ομάδα αντικαθεστωτικών που πολιορκεί συγκροτήματα διαμερισμάτων κοντά στο αρχηγείο του Μουαμάρ Καντάφι, στην Τρίπολη, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Λίβυος ηγέτης κρύβεται στα κτίρια αυτά μαζί με κάποιους από τους γιους του.

Οι αντικαθεστωτικοί ανταλλάσσουν πυρά με τους στρατιώτες που είναι πιστοί στον Καντάφι, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στα κτίρια αυτά, προσέθεσε η ομάδα αυτή των αντικαθεστωτικών, η οποία δεν διευκρίνισε ωστόσο τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι ο Καντάφι και γιοι του βρίσκονται μέσα σε αυτά.

"Είναι μαζί. Βρίσκονται μέσα σε μια μικρή τρύπα" δήλωσε ο Μουχάμαντ Γκομάα, ένας από τους αντικαθεστωτικούς που μετέχουν στην ομάδα αυτή. "Σήμερα τελειώνουμε. Σήμερα θα το τελειώσουμε αυτό" προσέθεσε.

Παράλληλα, ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι σφοδρές μάχες ξέσπασαν στο κέντρο της Τρίπολης, με βαριές ανταλλαγές πυρών πολυβόλων μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και στρατιωτών που είναι πιστοί στον συνταγματάρχη Καντάφι.

Η ανταλλαγή πυρών σημειωνόταν κοντά στο ξενοδοχείο Corinthia, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την κεντρική Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης.

Την ίδια στιγμή, ανταποκριτής του Reuters δήλωσε επίσης ότι περισσότεροι από 30 άνδρες, που πιστεύεται ότι είναι μαχητές πιστοί στον Καντάφι, σκοτώθηκαν σε στρατόπεδο στην κεντρική Τρίπολη και τουλάχιστον δύο από αυτούς ήταν δεμένοι με πλαστικές χειροπέδες, το οποίο δείχνει ότι εκτελέστηκαν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης κάλεσε το λαό στα μέρη της χώρας που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Καντάφι να "ενταχθούν στην επανάσταση" και σημείωσε ότι ο ίδιος θα δεχθεί με χαρά τη διεξαγωγή συνομιλιών με όποιες ομάδες από τις περιοχές αυτές το θελήσουν, ώστε να αποφευχθεί να χυθεί κι άλλο αίμα.



Πηγή protothema.gr