Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

«Κίνημα» για έκδοση ευρω-ομολόγου


Επισήμως, αντικείμενο της συνάντησης Μέρκελ Σαρκοζί, σήμερα στο Παρίσι, είναι η αναζήτηση καλύτερων μεθόδων οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, όπως η υιοθέτηση τακτικών συναντήσεων των ηγετών και η ενδυνάμωση του ρόλου του προέδρου της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπάι. Εκπρόσωποι και των δύο κυβερνήσεων διέψευσαν ότι θα συζητηθεί το θέμα του ευρωομολόγου. Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς πλέον ακόμα και στη γερμανική κυβέρνηση εξετάζουν τη συγκεκριμένη λύση, αν και εκτιμάται ότι το ετήσιο κόστος δανεισμού της Γερμανίας θα επιβαρυνθεί έως και 47 δισ. ευρώ (περίπου το 15% των δημοσίων δαπανών που προβλέπεται να γίνουν το 2012).
Δημοσίευμα
Στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα Welt, επικαλούμενη «κυβερνητικούς κύκλους», υποστηρίζει ότι «στο Βερολίνο εδραιώνεται η αντίληψη, πως χωρίς βήματα, όπως η έκδοση κοινού ομολόγου, θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη η διάσωση της Ευρωζώνης, καθώς η λύση με τα πακέτα διάσωσης έχει φτάσει στα όριά της». Χθες ήταν η σειρά δύο κορυφαίων στελεχών της επιχειρηματικής κοινότητας να ταχθούν υπέρ του ευρωομολόγου. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εξαγωγέων BGA, Αντον Μπέρνερ, δήλωσε στο Reuters ότι «πρέπει να δείξουμε στις αγορές πως είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το ευρωομόλογο, που βέβαια πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους». Υπέρ της έκδοσης κοινών ομολόγων τάχθηκε και ο επικεφαλής της Ενωσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Μάριο Οχόβεν.
Οι αντιρρήσεις παραμένουν βέβαια ισχυρές: Κατά του ευρωομολόγου τάχθηκαν οι διευθυντές του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Βανσλέμπεν και του ινστιτούτου IW, Μίχαελ Χούθερ. Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθαρίζει σε χθεσινή του συνέντευξη στο Spiegel ότι «δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους, ούτε βοήθεια επ' άπειρον» και ότι «αποκλείω τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική». Ο Φίλιπ Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, με τους οποίους συγκυβερνά το κόμμα της Μέρκελ, σε δηλώσεις που φιλοξενούσαν χθες η Welt και η Handelsblatt, αντιτάσσεται στην έκδοση κοινών ομολόγων, καθώς αυτά «θα οδηγούσαν σε εξίσωση των επιτοκίων και άρα θα υπονόμευαν τα κίνητρα για δημοσιονομική εξυγίανση». Για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της ηγεσίας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, με θέμα τη στάση του κόμματος στις κρίσιμες σχετικές ψηφοφορίες των επόμενων εβδομάδων.
Προετοιμασία...
Ο γερμανικός Τύπος προετοιμάζει, πάντως, την κοινή γνώμη για την υιοθέτηση της ιδέας: Η Handelsblatt υποστήριζε χθες ότι «θα ήταν καλό να αποφύγουμε τα κοινά ομόλογα, αλλά αν είμαστε ρεαλιστές οφείλουμε να αποδεχθούμε ότι τελικά θα τα έχουμε είτε το επιθυμούμε, είτε όχι». Προτείνει, δε, ως όρους για την έκδοση ευρωομολόγων, την υιοθέτηση συνταγματικής ρήτρας «φρένου στο χρέος», την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να προβλέπει αυτόματη ενεργοποίηση κυρώσεων για τους παραβάτες και την τιμωρία των δημοσιονομικά απείθαρχων με υψηλότερα επιτοκίων. Αυτά πιθανότατα τα ανταλλάγματα θα απαιτήσει σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ από τον πρόεδρο Σαρκοζί για να πει «ja» στο ευρωομόλογο.
  • S&P για Κύπρο
  • Προειδοποίηση για επικείμενη υπο βάθμιση της αξιο λόγησης της πιστο ληπτικής ικανότη τας της Κύπρου εξέδωσε, χθες, η Standard&Poor's. Ο σημερινός «βαθ μός» της Κύπρου (ΒΒΒ+) απέχει 3 βαθμίδες από την κατηγορία των junkbonds.
  • Δανεισμός
  • Στο επίπεδο του 5% κινήθηκε και χθες το κόστος δα νεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία. Πτωτικά κινήθηκαν και οι τι μές των CDS για το χρέος τους, υποχω ρώντας στο επίπε δο των 340 μονά δων βάσης.
  • Κατανάλωση
  • Σε σημαντική εξασθένηση της κα ταναλωτικής ζήτη σης στην Ευρώπη παραπέμπουν τα νεότερα στοιχεία για τις πωλήσεις της αλυσίδας πολυ καταστημάτων H&M, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν 6% τον Ιούλιο.