Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

H Νίκαια τίμησε τους νεκρούς του Μπλόκου της Κοκκινιάς


«Μια τέτοια ημέρα πριν από 67 χρόνια διάλεξαν οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι δοσίλογοι συνεργάτες τους να εκδικηθούν την Κοκκινιά».
Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, αμέσως μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, στις 17 Αυγούστου 1944 . 
Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και δεκάδες απλοί πολίτες που απέτισαν φόρο τιμής, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα στο χώρο του Μπλόκου.
Στεφάνια κατατέθηκαν και σε άλλα σημεία της πόλης όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές. 
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης του Στέλιου Λογοθέτη, στεφάνι κατέθεσε στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Λιτζέρης. 
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης του Δρακούλη Βρεττάκου στεφάνι κατέθεσε στα Αρμενικά (Ακροπόλεως και Αρτέμιδος) ο δημοτικός σύμβουλος Νικόλαος Μονέος.
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης του Γιάννη Μαρωνίτη, στεφάνι κατέθεσε η Αγγελική Πούμπουρα στην πλατεία Ηρώων (Γρηγορίου Ε’ και Ροδοπόλεως). 
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης του Κώστα Παπαδόπουλου, στεφάνι κατέθεσε ο ίδιος στη συμβολή των οδών Κ. Γέμελου και Μαινεμένης. 
Στη συμβολή των οδών Κασταμονής και Ιωνίας, στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Νίκαιας Θανάσης Τσίνος.
Τέλος, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στεφάνι κατέθεσε ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, κλείνοντας τον κύκλο τιμής στους νεκρούς αγωνιστές. 
«Οι αδούλωτοι Κοκκινιώτες κράτησαν ψηλά τη σημαία της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Ανεξίτηλη στη μνήμη όλων παραμένει η θυσία τους. Τιμή και δόξα στους νεκρούς του Μπλόκου της Κοκκινιάς». 
Η επόμενη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους νεκρούς του Μπλόκου της Κοκκινιάς ορίστηκε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα του 40ήμερου μνημόσυνου των θυμάτων, όπου η Νίκαια έχασε άλλους 27 ανθρώπους από τα όπλα των Γερμανών.