Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Φεύγουν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Με την προκαταρκτική  συμφωνία κυβέρνησης – Τρόικας και για το φλέγον θέμα του προϋπολογισμού ολοκληρώθηκαν οι διαδοχικές επαφές των απεσταλμένων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν με τους αρμόδιους υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις τελικές συναντήσεις τέθηκαν τόσο το κρίσιμο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, όσο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που εισάγεται τη Δευτέρα προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση  πάντως οι τελικές αποφάσεις και  για τα δύο θέματα θα ληφθούν στο  έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής.

Αναφορικά με το προσχέδιο  του προϋπολογισμού, θέμα το οποίο  συζητήθηκε στην συνάντηση της Τρόικας  με τον κ. Βενιζέλο φαίνεται πως επετεύχθη  μια πρώτη συμφωνία στους βασικούς πίνακες, από τους οποίους θα προκύψουν τόσο το «κλείσιμο» του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011, όσο ο στόχος που τίθεται για το 2012 για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ θα περιγράφεται σε γενικές γραμμές η φορολογική και κοινωνική πολιτική που θα ασκηθεί το επόμενο έτος.

Νωρίτερα, στη συνάντηση  με τον κύριο Ρέππα, αποφασίστηκε πως τριάντα χιλιάδες υπάλληλοι  θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν  τις δουλειές τους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2011. Στους τριάντα χιλιάδες θα περιλαμβάνονται όσοι συμπληρώνουν σε λίγα χρόνια συνταξιοδοτικό δικαίωμα και υπάλληλοι του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα, όπου θα καταργούνται οργανικές θέσεις και οργανισμοί. Η Τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε να είναι αμετακίνητη στο αίτημα των τριάντα χιλιάδων απολύσεων στους οποίους βέβαια θα περιλαμβάνονται και οι έφεδροι.

Τις προηγούμενες ημέρες έχει γίνει προσπάθεια από πλευράς  κυβέρνησης να συμπεριληφθούν κυρίως όσοι βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη. Ωστόσο όπως φαίνεται η Τρόικα δεν πείστηκε ότι αυτοί είναι τόσοι πολλοί. Ο κύριος Δημήτρης Ρέππας είχε δώσει συγκεκριμένες λίστες, οι οποίες καταρτίστηκαν ύστερα από συνεργασία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.

Με τις συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της Τρόικας στην Ελλάδα κι έτσι, εκτός απροόπτου, μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τρόικας, μπαίνει στην τελική ευθεία το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ με την έγκριση και του έκτακτου Eurogroup, στις 3 Οκτωβρίου.

Πηγή protothema.gr