Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Οικολογικό... κραχ


Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη καταναλώσει το 100% των πόρων που μπορεί να παραγάγει ο πλανήτης σε ένα έτος και έως το τέλος του 2011 θα έχουμε καταναλώσει το 135%. Αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική, το 2050 τα 9 δισ. ανθρώπων θα χρειάζονται και μία... δεύτερη Γη
Σαν να μην έφτανε ο παγκόσμιος εφιάλτης του χρέους, ο πλανήτης μας απειλείται άμεσα με Οικολογική Χρεοκοπία!
Η βρετανική οργάνωση Global Foot Network, που συνεργάζεται με την WWF, κήρυξε τη σημερινή ημέρα 27 Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Υπέρβασης των Δυνάμεων της Γης (Earth Overshoot Day). Αυτό σημαίνει ότι ξοδέψαμε ήδη το 100% των φυσικών πόρων που μπορεί να δημιουργήσει ο κόσμος μέσα στη χρονιά που διανύουμε και έως το τέλος του 2011 θα έχουμε καταναλώσει το 135%, "κλέβοντας" πόρους από τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενεές.
Τι συνεπάγεται στην πράξη το Παγκόσμιο Οικολογικό Χρέος (που συνδέεται άμεσα με τη χρηματοοικονομική απληστία); Οτι αποψιλώνουμε περισσότερα δάση από όσα μας προστατεύουν από την κλιματική αλλαγή, διαταράσσουμε επικίνδυνα τα θαλάσσια συστήματα με την υπεραλίευση, στραγγίζουμε τους υδάτινους πόρους της Γης για ύδρευση, άρδευση και υδροηλεκτρική ενέργεια, τσιμεντώνουμε ανεξέλεγκτα ελεύθερες εκτάσεις για να επεκτείνουμε τις πόλεις και "φλομώνουμε" την ατμόσφαιρα με τις εκπομπές βιομηχανικών ρύπων.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός των 9 και πλέον δισεκατομμυρίων θα χρειάζεται μία? δεύτερη Γη για......να διατηρήσει αυτόν τον παράλογο τρόπο ζωής. Ενδεικτικά, σήμερα η ετήσια εξόρυξη και χρήση πρώτων υλών φτάνει τα 60 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, δηλαδή 50% πάνω σε σχέση με το 1980.
Χθες ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε 2 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το 1,3 εκατ. στις πόλεις των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Μάλιστα σε κάποια αστικά κέντρα η συγκέντρωση μικροσωματιδίων βρέθηκε 15πλάσια από το επιτρεπτό. Πάντως, αν αλλάξουμε δραστικά πολιτική υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος να σωθούμε από την Οικολογική Χρεοκοπία.
Χθες στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το νερό στο Ρεσίφε της Βραζιλίας, ανακοινώθηκε ότι το νερό στους μεγάλους ποταμούς του πλανήτη (Ινδός-Γάγγης, Μεκόνγκ, Κίτρινος Ποταμός, Νίγηρας, Νείλος, Αμαζόνιος, Κολοράντο κ.ά.) επαρκεί ώστε να διπλασιαστεί η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Ιδίως με αξιοποίηση του βρόχινου νερού στην Αφρική και κοινωνικά ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
ethnos.gr

Πηγή teiopoteion.blogspot.com