Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ξάνθη-σε στα Γιάννενα!


Από τη μία πλευρά οι τρεις εβδομάδες χωρίς αγωνιστική δράση και αδυναμία να μετατραπούν οι ευκαιρίες σε γκολ. Από την άλλη, η σωστή ομαδική προσπάθεια, η αξιοποίηση (σχεδόν) όλων των ευκαιριών και η ουσία. Ετσι, το 2-0 με το οποίο η Ξάνθη νίκησε τον ΠΑΣ στα Γιάννενα, για τη 10η αγωνιστική της Superleague, ήρθε ως φυσικό αποτέλεσμα.
Πρώτη εντός έδρας ήττα για τους Γιαννιώτες, που αποδοκιμάστηκαν στο τέλος από τον κόσμο τους με το «γνωστό» σύνθημα περί «βαριάς φανέλας» και πλέον η συνέχεια προβλέπεται δύσκολη. Αντίθετα, πρώτη εκτός έδρας νίκη για την ακριτική ομάδα, που σαφώς μπορεί να αισιοδοξεί.
Με 4-2-3-1 παρατάχθηκαν και οι δύο ομάδες. Αυτό του ΠΑΣ και του Στεφάν Ντεμόλ είχε τους Πάντο, Βάντερσον, Μπουζίντ και Κώτσιο στην άμυνα, μπροστά από τον Φεγκρούς. Λίλα και Τζημόπουλος ήταν οι αμυντικοί μέσοι, με τους Ζαϊρί, Μπεσέρα και Ντε Βινσέντι σε μεσοεπιθετικό ρόλο, πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο.
Από την άλλη πλευρά, ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε τον Βιβιανί κάτω από την εστία. Η αμυντική τετράδα αποτελούνταν από τους Μπέρτο, Εντιμάρ, Βάλλα και Κομεσίδη. Βασιλακάκης και Φλίσκας ήταν οι «κόφτες», με τους Βλαχοδήμο και Πόι στα άκρα, ενώ ο Σουάνης ήταν πίσω από τον Μαρκόφσκι.
Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν πιο δυνατά το παιχνίδι, «προειδοποίησαν» με τον Πόι (4') και απείλησαν με τον Βλαχοδήμο (6') πριν ο ΠΑΣ σταδιακά ισορροπήσει τον αγώνα και πάρει τα ηνία του. Ωστόσο η ανάπτυξή του ήταν προβληματική και δεν μπορούσε να μπει απειλητικά στην περιοχή του Βιβιανί.
Ετσι, οι γηπεδούχοι αναλώθηκαν κυρίως σε μακρινά σουτ, με ένα από αυτά, του Μπακαγιόκο στο 8' να «τραντάζει» το οριζόντιο δοκάρι της εστίας της Ξάνθης. Δύο κεφαλιές των Λίλα (24') και Κώτσιου (28') ήταν οι καλύτερες στιγμές του ΠΑΣ, που είχε τον έλεγχο, χωρίς να παίζει ιδιαίτερα καλά. Οι φιλοξενούμενοι ήταν εντελώς ακίνδυνοι, όμως από μια «στημένη» φάση (φάουλ) προηγήθηκαν με την ωραία εκτέλεση του Εντιμάρ στο 31' (σ.σ. με τους Γιαννιώτες να διαμαρτύρονται ότι δεν υπήρχε παράβαση).
Το 0-1 έφερε νεύρα στις τάξεις των παικτών του ΠΑΣ, ωστόσο προσπάθειες για την ισοφάριση υπήρξαν, χάθηκαν δύο ευκαιρίες με τους Μπακαγιόκο (35') και Ντε Βινσέντι (37'), όμως το 0-1 δεν άλλαξε ως το ημίχρονο.
Στο δεύτερο ημίχρονο τα πάντα, ουσιαστικά, τελείωσαν στο πρώτο 7λεπτο. Πρώτα ο ΠΑΣ έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Μπουζίντ στο 50', για να «απαντήσει» η Ξάνθη με τη μεγάλη φάση του Πόι στο 51' και να φτάνει, τελικά, στο 2-0 στο 52' με πλασέ του Μαρκόφσκι (η μπάλα κόντραρε στον Πάντο και «εξουδετέρωσε» τον Φεγκρούς).
Πλέον, με το 0-2 στην «πλάτη» του, ο ΠΑΣ είχε να ανέβει «βουνό». Ο Ντεμόλ έβαλε τον Γεωργίου αρχικά και στη συνέχεια τον Κουέβας, άλλαξε το σύστημα σε 4-4-2, αλλά αποτέλεσμα δεν υπήρξε, καθώς τα λάθη ήταν πολλά.
Η Ξάνθη δεν είχε λόγο να ρισκάρει, ο Ουζουνίδης «φρέσκαρε» την 11άδα με τις αλλαγές, έκλεισε τους χώρους, «έψαξε» τις αντεπιθέσεις και τελικά με άνεση διατήρησε την πολύτιμη νίκη, έχοντας και μεγάλη ευκαιρία για το 0-3 με τον Εντιμάρ στο 73'.
Ο ΠΑΣ συνέχισε τις προσπάθειες για το γκολ που θα τον έβαζε μέσα στο παιχνίδι, είχε τις ευκαιρίες των Γεωργίου (66'), Κουέβας (83', 90'+4') και Μπακαγιόκο (87'), αλλά δεν κατάφερε ούτε να μειώσει.
ΣΚΟΡΕΡΣ: 31' Εντιμάρ, 52' Μαρκόφσκι
ΔΟΚΑΡΙ: 8' Μπακαγιόκο
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάκος (Κέρκυρας)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 45' Λίλα, 48' Πάντος, 67' Κώτσιος, 90'+2' Βάντερσον - 64' Σουάνης, 71' Μάνταλος, 85' Εντιμάρ, 90'+2' Καζάκης
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Φεγκρούς, Πάντος (74' Κυριάκος), Βάντερσον, Μπουζίντ (65' Κουέβας), Κώτσιος, Λίλα, Τζημόπουλος, Ζαϊρί, Μπεσέρα (57' Γεωργίου), Ντε Βινσέντι, Ιμπρ. Μπακαγιόκο.
ΞΑΝΘΗ: Βιβιανί, Μπέρτος, Εντιμάρ, Βάλλας, Κομεσίδης, Βασιλακάκης, Φλίσκας, Βλαχοδήμος (77' Μαρσελίνιο), Πόι, Σουάνης (68' Μάνταλος), Μαρκόφσκι (89' Καζάκης).