Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τρόικα: Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού!

«Εμείς δεν ξέρουμε να υπάρχει θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα». 

Την επισήμανση αυτή κάνει μέσω του protothema.gr ένας εκ των τριών κορυφαίων στελεχών της τρόικας που λαμβάνει μέρος στις νέες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Ο ίδιος κορυφαίος αξιωματούχος, ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του,  απορεί από πού εκπορεύονται αυτές οι φήμες περί ανοίγματος των εργασιακών ζητημάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η επίσκεψη των  εκπροσωπών του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κνετρικης Τράπεζας αφορούν κυρίως διαπραγματεύσεις για νέα εισπρακτικά μέτρα μεταξύ 4 και 7 δισ. ευρώ.

Για το 2011, εκτιμάται ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει ακόμα και το 9,5%. Το ίδιο στέλεχος όμως εξηγεί ότι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα από τα έσοδα λόγω του τέλους των ακίνητων που πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ. «Αφήστε να δούμε ποια θα είναι η ροή των χρημάτων» εξηγεί με νόημα.

Η τρόικα θα επιδιώξει να αυξήσει τον εποπτικό της ρόλο και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα. Με δεδομένο ότι η εφεδρεία νούμερο 1 στο δημόσιο απέτυχε, αναμένεται να ζητήσουν είτε δεύτερη εφεδρεία είτε ακόμη και απευθείας απολύσεις στο δημόσιο.
 
Άλλες πληροφορίες, αναφέρουν ότι στις συνομιλίες της τρόικας με τα κυβερνητικά στελέχη θα τεθούν και άλλα εργασιακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της αύξησης 1,6% στα κατώτερα ημερομίσθια από τον Ιούλιο του 2012, όπως προεβλέπετο από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πηγή "Πρώτο Θέμα"