Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Στο 1,6 δις ευρώ οι οφειλές της Εφορίας σε πολίτες


Τις οφειλές του από την Εφορία περιμένει σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες φορολογούμενοι από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ την ίδια στιγμή τα ταμεία έχουν στεγνώσει από έσοδα.
Το κράτος χρωστά από 500 ευρώ και πάνω σε καθέναν από τους 148.311 φορολογουμένους που θα λάβουν μάλιστα τις αμέσως επόμενες μέρες πιστωτικό εκκαθαριστικό φόρου, ενώ άξιο απορίας είναι πού θα μπορέσει να βρει το κράτος τα 1,6 δις ευρώ να επιστρέψει στους πολίτες.
Στο μεταξύ, να πληρώσουν εφάπαξ έως το τέλος Ιανουαρίου πρόσθετους φόρους εισοδήματος συνολικού ύψους 172,769 εκατ. ευρώ καλεί η εφορία 118.979 φορολογούμενους.
Τα εκκαθαριστικά, που εκδίδονται με καθυστέρηση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα φτάσουν λίγο πριν από τις  γιορτές.
Οι σημαντικές καθυστερήσεις οφείλονται στις απεργίες, καθώς και στην υπερφόρτωση του συστήματος, λόγων των αλλεπάλληλων ειδοποιητηρίων για έκτακτες εισφορές.
Η ΓΓΠΣ έχει εκκαθαρίσει μέχρι σήμερα 5.448.693 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες αντικατοπτρίζουν φορολογητέο εισόδημα 99,8 δισ. ευρώ.
Στη 13η παρτίδα εκκαθαριστικών που αποστέλλονται αυτές τις ημέρες περιλαμβάνονται ακόμα 148.311 πιστωτικά σημειώματα, με τον συνολικά επιστρεφόμενο φόρο στα 91 εκατ. ευρώ, και 201.510 μηδενικά εκκαθαριστικά.
Η επόμενη και τελευταία παρτίδα εκκαθαριστικών αναμένεται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.