Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Εφυγε από τη ζωή η στιχουργός Σώτια Τσώτου

Μία από τις σπουδαιότερες γυναίκες στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού, η Σώτια Τσώτου, άφησε την τελευταία της πνοή το Σάββατο, ύστερα από διετή μάχη με τον καρκίνο. 

Η Σώτια Τσώτου άφησε το δικό της στίγμα στο κοινωνικό και ερωτικό τραγούδι, μέσα από συνεργασίες που είχε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως η Μαρινέλλα, ο Καζαντζίδης, ο Νταλάρας, ο Πουλόπουλος, ο Πάριος, ο Χατζής, ο Καλατζής, η Γαλάνη...  

Η σπουδαία  στιχουργός γεννήθηκε στη Λειβαδιά το 1942 και μεγάλωσε στην Αθήνα από την ηλικία των 2 ετών. 

Μοναχοπαίδι εύπορων μικροαστών, σπούδασε μεταξύ άλλων στην Ελληνογαλλική Σχολή του Αγίου Ιωσήφ («Saint Joseph»), ενώ από τα 18 της χρόνια εργαζόταν ως δημοσιογράφος, παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στις δραματικές σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Κωστή Μιχαηλίδη. 

Η έλευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου τη βρήκε στην εφημερίδα «Ελευθερία», η οποία διέκοψε αυθημερόν την έκδοσή της, θέτοντας έτσι τέλος στη δημοσιογραφική της καριέρα. 

Στη διάρκεια της Χούντας συνελήφθη και κρατήθηκε πολλές φορές. Στην απομόνωση εμπνεύστηκε τα τραγούδια που θα την έκαναν λίγους μήνες αργότερα γνωστή ως στιχουργό: το «Βρε δε βαριέσαι, αδελφέ» και το «Νά 'τανε το '21».

Η Σώτια Τσώκου απέκτησε δύο κόρες, τη Δέσποινα, που είναι δημοσιογράφος, και την Ασημένια, που είναι μουσικός και τραγουδίστρια.  

Η ίδια απέφευγε τη δημοσιότητα επιλέγοντας μια ήσυχη ζωή, βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δύο φορές, ενώ συμμετείχε, ως στιχουργός, το 1979 στη Eurovision με το τραγούδι «Σωκράτη εσύ σουπερστάρ» του οποίου ερμηνεύτρια υπήρξε η Ελπίδα. 

Τη δεκαετία του '90 παρουσιάστηκε το έργο της «Παραμονές του 2000» ενώ το σίριαλ «Φάκελος Αμαζών» φέρει επίσης την υπογραφή της. 

Υπήρξε στιχουργός του τραγουδιού « Άσπρα φορώ όταν πενθώ» το οποίο πλαισίωνε τους τίτλους τέλους της τηλεοπτικής σειράς του Αlpha «Για την καρδιά ενός Αγγέλου». 

Η πολιτική – σύμφωνα με επιθυμία της – κηδεία θα τελεσθεί αύριο Τρίτη στις 14:30 από το Α΄ Νεκροταφείο.

Η οικογένειά της επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Πηγή "Το Βήμα"