Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Το Διαδίκτυο έχει γίνει μια «μηχανή παρακολούθησης»

Ο ιδρυτής των WikiLeaks Julian Assange, ταρακούνησε τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις τράπεζες στην Ουάσιγκτον, και το ίδιο το Internet, καθώς απευθύνθηκε σε δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα μέσω videolink από το σπίτι του στην Αγγλία όπου βρίσκεται σε κατ 'οίκον περιορισμό.

"Φρέσκος" ακόμη από την την αποδοχή ενός κορυφαίου βραβείου για τη δημοσιογραφία από το διάσημο ίδρυμα Walkley στην πατρίδα του την Αυστραλία την προηγούμενη Κυριακή, ο Assange μίλησε στην Παγκόσμια Ειδησιογραφική Διάσκεψη Κορυφής στο Χονγκ Κονγκ , πριν από την τήρηση του τακτικού ραντεβού του με την αστυνομία.

Υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να αποκαλεί τον εαυτό του ως δημοσιογράφο και είπε ότι η επόμενη "μάχη" του WikiLeaks , θα είναι να εξασφαλιστεί ότι το Διαδίκτυο δεν θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργαλείο παρακολούθησης για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις.
"Φυσικά και είμαι δημοσιογράφος," αποκρίθηκε με περίσσια απογοήτευση, όταν ένας συντονιστής του συνεδρίου τον ρώτησε εάν ήταν μέλος του κλάδου των δημοσιογράφων.
Ανέφερε ότι το γραπτό αρχείο του "μιλούσε" από μόνο του και υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι εξακολουθούν να τον ρωτούν εάν είναι δημοσιογράφος, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλησε να του κλείσει το στόμα.

"Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θέλει να έχουμε νομική προστασία», είπε, αναφερόμενος σε μια αμερικανική διοικητική εξάταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε υπαλλήλους του, ύστερα από καταγγελίες για παρατυπίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και τη διαρροή μυστικών , διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.

Ο πρώην χάκερ επέκρινε τους δημοσιογράφους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την άνετη στάση τους απέναντι στις ισχυρές και μυστικοπαθείς οργανώσεις που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχουν υπό στενή "παρακολούθηση".

Στη 40 λεπτη ομιλία του στη Διάσκεψη Κορυφής, κατηγόρησε επίσης τις εταιρείες πιστωτικών καρτών όπως τη Visa και τη Mastercard, για τον παράνομο αποκλεισμό του WikiLeaks από χρηματοδοτήσεις, βάσει μιας μυστικής συμφωνίας με τον Λευκό Οίκο.

"Ζητήματα που θα πρέπει να αποφασίζονται σε δημόσια δικαστήρια , αποφασίστηκαν στα "πίσω δωμάτια" της Ουάσιγκτον", είπε.

Το ίδιο το Διαδίκτυο, είχε γίνει "η πιο σημαντική μηχανή παρακολούθησης" που έχουμε δει ποτέ", δήλωσε ο Assange, σε σχέση με την ποσότητα των προσωπικών πληροφοριών που οι ίδιοι οι χρήστες δίνουν online.

«Δεν ζούμε σε μια εποχή διαφάνειας σε όλα τα θέματα ... Ο όγκος των μυστικών πληροφοριών είναι μεγαλύτερος από ποτέ άλλοτε», είπε, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες εισρέουν αλλά δεν εκρέουν από τις κυβερνήσεις και τις λοιπές ισχυρές οργανώσεις.
«Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πραγματικά μια μεγάλη μάχη για εμάς. Η τεχνολογία δίνει και η τεχνολογία παίρνει», πρόσθεσε.

Ο "κατά της μυστικοπάθειας" ακτιβιστής, ανήρτησε στη συνέχεια μια χειρόγραφη πινακίδα, απευθυνόμενος στον συνομιλιτή του, λέγοντάς του να "σταματήσουν" να μιλάνε, διότι θα καθυστερούσε να παρευρεθεί στο υποχρεωτικό ραντεβού του με την αστυνομία.

Ο 40 χρονος Assange, βρίσκεται σε κατ 'οίκον περιορισμό στην Αγγλία, εν αναμονή της έκβασης ενός σουηδικού αιτήματος για έκδοσή του, ύστερα από καταγγελίες που υπέβαλλαν δύο γυναίκες, για βιασμό και σεξουαλική επίθεση. Λέει ότι είναι θύμα μιας απεχθούς συνομοσίας .

Πηγή "Πενταπόσταγμα"