Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Τα Παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης

"Ο κόσμος μας έχει γυρίσει ανάποδα", λέει η καθηγήτρια του Πάντειου Φωτεινή Τσαλίκογλου.
Το ποσοστό των φτωχών παιδιών που ζουν στην Ελλάδα είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη αγγίζοντας, σύµφωνα µάλιστα µε στοιχεία, το 24% του πληθυσµού. Ποσοστό που µεταφράζεται σε 400.000 παιδιά.

Το να είσαι παιδί και να µεγαλώνεις σήµερα µοιάζει µε µια επικίνδυνη αποστολή µε άγνωστη έκβαση.
Η Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επισημαίνει:

"Ο κόσµος µας έχει γυρίσει ανάποδα. Από τη µια στιγµή στην άλλη χάνονται βεβαιότητες µιας ζωής. Απογυµνωµένοι από το όποιο κέλυφος προστασίας, πορευόµαστε µέσα στην ανασφάλεια του σήµερα και τον φόβο της αυριανής ηµέρας.
Πώς και τι παιδιά µεγαλώνουν µέσα σε αυτόν τον χαµό;
Το «εγώ δεν θα πεινάσω, δεν θα κρυώσω, θα έχω στέγη, τροφή, µόρφωση », το αυτονόητο των δικαιωµάτων ενός παιδιού, παύει να υφίσταται".

Και προσθέτει:
"Το µεγάλωµα ενός παιδιού, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν µια συναρπαστική αλληλοεµπλουτιστική εµπειρία, τινάζεται στον αέρα όταν µία µόνο σκέψη αιχµαλωτίζει το µυαλό σου: «από πού θα βρω λεφτά να πληρώσω όλα όσα έρχονται;».
Ενα σκοτεινό και άδικο ερώτηµα που έντεχνα – φευ! – καλλιεργείται σε κυριεύει:
«Φταίω », «∆ΕΝ τα κατάφερα».

Κανένας αριθµός δεν µπορεί να εκφράσει την αγωνία του παιδιού που µε τις κεραίες του έχει συλλάβει την περιρρέουσα οικογενειακή απόγνωση και µε τη σειρά του ακόµη κι εκείνο αναρωτιέται « µήπως φταίω, έκανα κάτι κακό που η µαµά πια δεν χαµογελά;». «Μη σε νοιάζει, µαµά» έλεγε ένας πεντάχρονος στη µόλις απολυµένη µητέρα του, «θα σουβρω εγώ δουλειά!».

Ερευνητικά δεδοµένα φανερώνουν την έκταση του κακού. Λόγου χάρη παιδιά ανέργων επισκέπτονται τον γιατρό µε 20%-30% αυξηµένη συχνότητα από ό,τι παιδιά που έχουν τουλάχιστον έναν εργαζόµενο γονιό. Ανεργος, ας το επαναλάβουµε, δεν σηµαίνει µόνο κάποιος που έχει χάσει τη δουλειά του, σηµαίνει και κάποιος που έχει χάσει την αυτοεκτίµηση, την αξιοπρέπεια, το όνοµά του, την ελπίδα του. Ολα όσα απειλούν σήµερα και όσους εργαζοµένους ζουν υπό τη σκιά της απόλυσης...".

Εξάλλου ένα άλλο φαινόμενο που αφορά τα παιδιά στην Ελλάδα και σχετίζεται με την λεηλασία των εισοδημάτων των νοικοκυριών είναι το γεγονός ότι δεκάδες οικογένειες, χτυπημένες από την οικονομική κρίση, ζητούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους, στα Παιδικά Χωριά SOS, γιατί δεν μπορούν να τα ζήσουν.
Την συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έκανε αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που επισκέφθηκαν τα Παιδικά Χωριά SOS.

Οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, μοίρασαν δώρα και ήδη ένδυσης στα παιδιά και εξέφρασαν την στήριξη και την συμπαράστασή τους.
«Μας ενημέρωσαν ότι έχουν αυξηθεί το τελευταίο εξάμηνο, κατά 150%, τα αιτήματα φιλοξενίας παιδιών, από οικογένειες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά», επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε ότι ο ΙΣΑ θα προσφέρει την στήριξή του σε ιατρικό, κοινωνικό, ηθικό και υλικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Γ. Πρωτόπαππας, αποκάλυψε ότι εκκρεμούν το τελευταίο οχτάμηνο, 190 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών, από οικογένειες που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. «Μας λένε, πάρτε τα παιδιά για να τα σώσετε. Ωστόσο δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες καθώς υπήρξε μείωση κατά 15%,των δωρεών», κατέληξε ο Γ. Πρωτόπαππας. 

Πηγή "Ραμνούσια"