Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Όλοι στην πισίνα ... χωρίς κίνδυνο!

του: Χάρη Στούκα
Αρθρογράφος - Βιολόγος


Το καλοκαίρι μπορεί να θέλετε κάτι περισσότερο από μια βουτιά στη θάλασσα ή την πισίνα. Αλλά αν, όπως κάθε χρόνο γίνεται συζήτηση για τις  παραλίες και τις καθαρές θάλασσες, τι θα μπορούσαμε να πούμε ιδιαίτερα για τις πισίνες, οι οποίες δεν είναι πάντα ένα πρότυπο υγιεινής και καθαριότητας? Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να ακολουθούν θλιβερές επιπτώσεις.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δεν μπορούν όλοι να απολαύσουν την πολυτέλεια μιας παραλίας και συχνά οι πισίνες είναι η μόνη εναλλακτική λύση. Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον της κολύμβησης σχετίζονται τόσο με θέματα υγιεινής του ίδιου του μέσου, όσο και με την προσοχή που δείχνουν σε πρωτοβάθμιες κανόνες υγιεινής, οι ίδιοι οι λουόμενοι. Δυστυχώς πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απλή παρουσία του χλωρίου ως μέσο απολύμανσης δεν είναι αρκετή για να ελέγξει την καθαριότητα της πισίνας. Ποιοί είναι αυτοί οι κίνδυνοι? Οι πιο κοινές λοιμώξεις  στις οποίες είστε πιο ευάλωτοι είναι οι επιπεφυκίτιδες, ωτίτιδες λοιμώξεις του δέρματος καθώς επίσης και πλωτές ασθένειες που προκαλούνται όταν μειώνονται τα επίπεδα υγιεινής του μέσου. Η Legionella είναι ένα βακτήριο που αναπαράγεται σε ζεστό νερό μεταξύ 20ο  και 45ο C. Αναπτύσσεται και εξαπλώνεται στις υδραυλικές εγκαταστάσεις στο ντους και στις βρύσες.
Ωστόσω κάποιες μικρές συνήθειες που πρέπει να τηρούνται σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της πισίνας είναι πολύ απλές και αποτελεσματικές. Για παράδειγμα θα πρέπει να αποφεύγετε το περπάτημα χωρίς παπούτσια, αντ’αυτού να προτιμάτε παντόφλες και φυσικά να μην μπαίνετε με αυτές μέσα στην πισίνα. Να φοράτε κολυμβητικό σκουφάκι, ακόμα και αν δεν έχετε μακριά μαλλιά. Πάντα ένα ντους πριν μπείτε στο νερό όχι μόνο φέρνει σε ισορροπία την θερμοκρασία του σώματος, αλλά και μειώνει έως 80% την παροδική βακτηριακή χλωρίδα που έχει αναπτυχθεί. Επιπλέον  θα πρέπει να αποφεύγετε να βουτάτε στην πισίνα όταν έχετε μια πληγή μιας και είναι εστία μόλυνσης (ανάπτυξη staphylococcus) τόσο για εσάς τους ίδιους, όσο και για τους άλλους. Επίσης δεν θα πρέπει να βρέχεστε όταν έχετε πυρετό ή πονόλαιμο. 
http://streetpress.gr/strpr/viewarticle.asp?a=787