Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Δραματική «βουτιά» 6,9% του ΑΕΠ

Υφεση της τάξης του 6,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 αποτυπώνεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας την κρίση που μαίνεται στην αγορά.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ είναι μη εποχιακά διορθωμένα δηλαδή δεν είναι συγκρίσιμα με την ύφεση του 5,5% που ανακοινώθηκε για το α΄ τρίμηνο του 2011.

Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το διάστημα αυτό δεν έχουν καν «τρέξει» τα οδυνηρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου (υπενθυμίζεται ότι ψηφίστηκαν στις 30 Ιουνίου).

Η εξέλιξη αυτή καθιστά τελείως αμφίβολη όχι μόνο τη συγκράτηση της πτώσης του ΑΕΠ κάτω από το -4%, όπως προβλέπει η κυβέρνηση, αλλά ακόμη και την επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το 2012. Επιπλέον, παραπέμπει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας στη συνέχεια.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι η μείωση στην εγχώρια ζήτηση συνέβαλε στη μείωση του ΑΕΠ, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες.

Η αναθεώρηση αυτή επηρεάζει το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, ενώ η επίπτωσή της στο ΑΕΠ σε σταθερές τιμές είναι αμελητέα.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπενθυμίζει πως λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και τη διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 - 2ο τρίμηνο 2011) όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα.



Πηγή protothema.gr