Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

8 στους 10 Έλληνες «βλέπουν» αύξηση της ανεργίας

Οκτώ στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας δεν έχουν φθάσει ακόμη σε σημείο κορύφωσης και παραμένουν απαισιόδοξοι όσον αφορά στην έξοδο από την ύφεση

Αυτό προκύπτει στην εξαμηνιαία δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου για το 2011, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία παρόλο που η γενική τάση στην ΕΕ είναι θετική, ανα΄φερεται ότι υπάρχει ακόμα κάποιος σκεπτικισμός στις χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με την ύφεση και την ανεργία.
Αν και τα περισσότερα κράτη μέλη, ιδίως η Δανία (68%), η Εσθονία (64%) και η Αυστρία (62%) πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας έχουν ήδη φθάσει στο σημείο κορύφωσης, αντίθετη άποψη επικρατεί στις χώρες που αγωνίζονται για να βγουν από την κρίση, όπως στην Πορτογαλία (80%) και την Ελλάδα (78%).
Επιπλέον, παρατηρείται ότι η διάσταση των απόψεων ανάμεσα στις χώρες όπου η κοινή γνώμη θεωρεί ότι η οικονομική κρίση έχει φθάσει στην κορύφωσή της και σε εκείνες όπου θεωρεί ότι έρχονται ακόμα χειρότερες ημέρες έχει διευρυνθεί από το φθινόπωρο του 2010.
Αυτό σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση συνέχισε να βελτιώνεται στις "αισιόδοξες" χώρες και συνέχισε να επιδεινώνεται στις "απαισιόδοξες" χώρες.
Η βελτίωση της αισιοδοξίας παρατηρείται περισσότερο στη Δανία, στην Εσθονία και την Αυστρία ενώ σημαντική βελτίωση παρατηρείται σε μικρότερο βαθμό στη Ρουμανία και την Ιρλανδία. Αντίστροφα η απαισιοδοξία συνέχισε να αυξάνεται από το φθινόπωρο του 2010 στην Πορτογαλία (15%, -5) και στην Ελλάδα (19%, -3). Η μεγαλύτερη όμως επιδείνωση της απαισιοδοξίας παρατηρήθηκε στη Μάλτα και στη Φινλανδία.
Όσον αφορά στο ρόλο των διαφόρων παραγόντων στην αντιμετώπιση της κρίσης, παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η Ε.Ε. παραμένει ο πρώτος και πλέον κατάλληλος παράγοντας για την αντιμετώπιση της κρίσης (22% για την Ε.Ε. , 20% για τα εθνικά κράτη, 15% για το ΔΝΤ). Το ποσοστό όπου αναφέρεται ως πρώτος παράγοντας η Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην Ελλάδα, στο Λουξεμβούργο και την Πολωνία, όπου φθάνει το 34%.
Σχετικά με το ποια θεωρούν ως τα πιο κατάλληλα μέτρα για να βελτιωθεί η απόδοση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (48%) θεωρούν ότι μεγάλη σημασία έχει η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση.
Ακολουθεί η άποψη που υποστηρίζει ότι μεγάλη σημασία έχει η μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους (34%) καθώς και η άποψη ότι πολύ σημαντική είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας ( 34%). Ωστόσο στην Ελλάδα σε ποσοστό 50% οι πολίτες θεωρούν ότι το πιο σημαντικό μέσο είναι η μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους.
Αναφορικά με το ποιος παράγοντας έδρασε αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι Ευρωπαίοι κατά 44% θεωρούν ότι η Ε.Ε. έδρασε αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κρίσης ενώ το 45% θεωρεί ότι δεν έδρασε αποτελεσματικά. Παράλληλα είναι αρκετά επικριτικοί για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι κυβερνήσεις τους (το 57% εκτιμά ότι δεν έδρασαν αποτελεσματικά).
Οι χώρες όπου οι θετικές απόψεις για την αποτελεσματικότητα της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα αυξημένες είναι η Ρουμανία (68%), η Βουλγαρία (62%) και το Βέλγιο (60%). Αντίθετα στην Ελλάδα το 75% θεωρεί ότι η δράση της Ε.Ε. ήταν μη αποτελεσματική ενώ στην Κύπρο το ποσοστό ανέρχεται στο 66%.