Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Συναγερμός στην Ευρωζώνη – Στο «κόκκινο» το χρηματιστήριο στην Αθήνα

Στο «στόχαστρο» των αγορών παραμένουν Ιταλία και Ισπανία, με τον κλοιό γύρω από τις δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης να σφίγγει επικίνδυνα, εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών προκαλώντας έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων διευρύνθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά -πάνω από το 6%- σε επίπεδα ανάλογα με τις αποδόσεις των ισπανικών τίτλων, σε μια ένδειξη ότι οι ανησυχίες των επενδυτών δεν εστιάζονται μόνο στην Ισπανία, αλλά στην Ιταλία. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο γενικός δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των 27 μηνών, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι τράπεζες, λόγω της έκθεσής τους σε ιταλικό χρέος.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο -ο οποίος έχει κηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 20 Νοεμβρίου- ανέβαλε τις διακοπές του, καθώς το premium για τοποθετήσεις σε ισπανικά έναντι των γερμανικών ομολόγων σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τις 400 μονάδες βάσης.

Μια «ανάσα» από τις 1100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μια «ανάσα» από το χαμηλό ημέρας των 1.100 μονάδων, διευρύνοντας έτσι το πτωτικό του σερί και, πλέον, σε 8 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις «μετράει» συνολικές απώλειες 14,37%.

Στο ίδιο διάστημα οι απώλειες για το δείκτη των τραπεζών διαμορφώνονται σε 22,5%, ενώ κατά 17% έχει υποχωρήσει ο FTSE20, όπου για τις μισές από τις εισηγμένες που τον απαρτίζουν η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει κάτω του 1 δισ. ευρώ.

Το πτωτικό σερί στο Χ.Α. ξεκίνησε με επίκεντρο την ανησυχία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα «ανακύκλωσης» του ελληνικού χρέους και για τις επιπτώσεις που θα έχει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και, συνεχίζεται με επίκεντρο τις νέες «αναταράξεις» στην Ευρωζώνη και τον προβληματισμό για την αδύναμη ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,76% στις 1.101,31 μονάδες, με όγκο 30,74 εκατ. τεμαχίων και τζίρο 64,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά 113 μετοχές υποχρεώθηκαν σε πτώση, 29 ενισχύθηκαν και 138 παρέμειναν αμετάβλητες.

Μπαρόζο: «Αδικαιολόγητες οι εξελίξεις»

Τη «βαθιά ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση των spreads των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Oι εξελίξεις είναι ξεκάθαρα αδικαιολόγητες με βάση τα οικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη σε αυτά τα δύο κράτη-μέλη και τα μέτρα που λαμβάνουν για να ενισχύσουν αυτά τα θεμελιώδη», τονίζει ο Μπαρόζο σε δήλωσή του.

«Στην πραγματικότητα» προσθέτει, «η ένταση στις αγορές ομολόγων αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες των επενδυτών για τη συστημική ικανότητα της ευρωζώνης να αντεπεξέλθει στη εξελισσόμενη κρίση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης να υλοποιήσουν γρήγορα τη συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και για μεγαλύτερη ευελιξία στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης, το EFSF.

«Είναι βασικό να ενεργήσουμε γρήγορα εφαρμόζοντας όλα όσα αποφασίστηκαν από τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η ευρωζώνη θα επιλύσει την κρίση χρέους με μέσα που αρμόζουν στη σοβαρότητα της κατάστασης», τονίζει.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπαρόζο σημειώνει ότι θα στείλει επιστολές στους ηγέτες της ευρωζώνης προκειμένου να τους πιέσει να θέσουν σε εφαρμογή τα μέτρα που προτάθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής πριν από δύο εβδομάδες.

Πηγή