Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

«Δεν πρέπει να κλείσει η πόρτα για το ευρωομόλογο» τονίζει η Κομισιόν

Να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα και ζωντανή την συζήτηση για το ευρωομόλογο προσπαθεί με αριστοτεχνικό τρόπο και λεπτούς χειρισμούς η Κομισιόν.

Ο εκπρόσωπός της επαναλαμβάνει -ως όφειλε άλλωστε σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία και με τις αγορές να θέτουν στο μικροσκόπιο κάθε κίνηση και λέξη- ότι οι προτάσεις που υιοθέτησαν την Τρίτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζι είναι σημαντικές, γιατί συνιστούν ένα περαιτέρω βήμα προς την οικονομική ολοκλήρωση.

Όμως, προσθέτει με νόημα, στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου και γι' αυτό πρέπει να παραμείνει ανοιχτή η πόρτα «για περαιτέρω επανεξέταση του ζητήματος», ακόμη και αν «δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τα σημερινά προβλήματα», και αν «δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση στην Ευρώπη για την προώθηση αυτού του εγχειρήματος».

Προς το σκοπό αυτό, ενημερώνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Επίτροπος Ολι Ρεν θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες τεχνική έκθεση για τις διάφορες πτυχές και  δυνατότητες της ιδέας αυτής.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε κατ' αρχήν ότι η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων είναι «πολύ ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη», καθώς κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, αποδεχόμενος την επίσημη γαλλογερμανική άποψη, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή εκτιμά πως η ιδέα των ευρωομολόγων «δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τα σημερινά προβλήματα» και ότι δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση στην Ευρώπη για την προώθηση αυτού του εγχειρήματος.

Σύμφωνα όμως με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, «η πόρτα δεν θα πρέπει να κλείσει για περαιτέρω επανεξέταση του ζητήματος».

Προς το σκοπό αυτό, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες μια τεχνική έκθεση σχετικά με τις δυνατότητες και τις διάφορες πτυχές της συγκεκριμένης ιδέας, μετά την έγκριση από το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του πακέτου εξι νομοθετικών προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που διεξάγονται για την ανάγκη αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο Ο.Μπαγί υπενθύμισε τη θέση που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία στην παρούσα φάση οι πόροι αυτοί επαρκούν αλλά και ότι σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο, θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση του ζητήματος.

Δρόμο που οδηγεί σε ευρωομόλογο βλέπουν Ιταλία και Ισπανία

Ως ένα βήμα πιο κοντά στο ευρωομόλογο ερμηνεύουν η Ιταλία και η Ισπανία της γαλλογερμανικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, ελπίζοντας μάλιστα ότι τον Σεπτέμβριο οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ειδικότερα, η Ισπανία και η Ιταλία, χώρες που βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο των αγορών όσον αφορά τα κόστη της εξυπηρέτησης των χρεών τους, καλωσόρισαν τις γαλλογερμανικές προτάσεις για μια πιο ολοκληρωμένη ευρωζώνη και δήλωσαν πως ελπίζουν ότι τα σχέδια θα οδηγήσουν στην έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων.

Στη Μαδρίτη, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ αυξάνουν τις πιθανότητες έκδοσης κοινών ευρωομολόγων -που θεωρείται από μερικούς ο μόνος τρόπος για να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για τα χρεωμένα κράτη της περιφέρειας.

«Όσο περισσότερο κινούμαστε προς την ολοκλήρωση της οικονομικής πολιτικής, τόσο πλησιέστερα πηγαίνουμε στην ιδέα των ευρωομολόγων», δήλωσε σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοσταθμό ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Μπλάνκο.

Στην Ιταλία, ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PDL) του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί και ελπίζει πως η Γερμανίδα ηγέτης θα θερμάνει τα σχέδια για ένα ευρωομόλογο.

«Ελπίζουμε ότι η Μέρκελ θα πειστεί για την αξία των ευρωομολόγων το Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Τσικίτο.

Ολλανδία: όχι ευρωομόλογο πριν τις αυτόματες κυρώσεις

Η έκδοση ευρωομολόγων δεν μπορεί να γίνει πριν υπάρξει η δυνατότητα επιβολής αυτόματων κυρώσεων στις χώρες της Ευρωζώνης που δεν τηρούν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις τους, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μία μεταβιβαστική ένωση, όπου το χρήμα ρέει από το Βορρά προς το Νότο. Οι χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες πρέπει να τιμωρούνται», είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ολλανδικής Βουλής χθες (Τρίτη) το βράδυ, προσθέτοντας:

«Βρίσκω όλη τη φημολογία για τα ευρωομόλογα εκτός γραμμής, αν δεν αντιμετωπισθεί πρώτα αυτό το θέμα (σ.σ.: των αυτόματων κυρώσεων)».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ολλανδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν είναι οπαδός των ευρωομολόγων ή της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται στην ΕΕ η συζήτηση σχετικά με την επιβολή αυτόματων κυρώσεων.

«Γίνεται ακόμη συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις αυτόματες κυρώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέχερ δήλωσε στην ίδια συνεδρίαση ότι αυτό που υποστηρίζει και προωθεί στην Ευρώπη είναι η ύπαρξη μίας αρχής που θα επιβλέπει τη δημοσιονομική πειθαρχία, τονίζοντας «αυτό είναι διαφορετικό από ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκδίδει συλλογικά χρέος».

Η συζήτηση στην ολλανδική Βουλή πραγματοποιήθηκε με θέμα το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα που αποφασίσθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου. Η συζήτηση θα συνεχισθεί σήμερα (Τετάρτη), όπως αναφέρει το Ρόιτερς, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μέγεθος του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.

Η σημερινή συζήτηση θα δείξει, προσθέτει το Ρόιτερς, αν τα τρία κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν την παροχή βοήθειας, θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια θέση.

Η στήριξή τους είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του κόμματος των Φιλελευθέρων με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στηρίζεται για να κυβερνά στο ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, ο αρχηγός του οποίου, ο Γκέρτ Βίλντερς, τάσσεται κατά των προγραμμάτων βοήθειας.



Πηγή in.gr