Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ο Γ. Παπανδρέου αντιμέτωπος με την Ιστορία και την Κοινωνία!


(Eπίκαιρα)
του Γιώργου Κουβαρά 
 
Τριάντα εφτά χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο γιος του, Γιώργος, βρίσκεται αντιμέτωπος με την Κοινωνία και την Ιστορία.
Η επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, η 3η του Σεπτέμβρη, δεν θα είναι φέτος γιορτή, παρά το γεγονός ότι το κόμμα οργανώνει την Εθνική του Συνδιάσκεψη, μέσω της οποίας προσδοκά να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό.
Την ίδια ημέρα που το ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει, οι «Αγανακτισμένοι» δίνουν το πρώτο φθινοπωρινό τους ραντεβού στην Πλατεία Συντάγματος. Το ραντεβού σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας περιόδου που προβλέπεται θερμή, με αβέβαιες εξελίξεις στην οικονομία και στο πολιτικό σκηνικό.
Έχουν περάσει μόλις σαράντα ημέρες από τη Συμφωνία Κορυφής της 21ης Ιουλίου, την οποία η ελληνική κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, πανηγύρισε ως μια μεγάλη νίκη, «ένα προσωπικό του στοίχημα», όπως είπε χαρακτηριστικά στο Υπουργικό του Συμβούλιο.
Αυτό το στοίχημα, που εμφανιζόταν ως η αφετηρία μιας νέας περιόδου για τη χώρα, που ενδεχομένως να μπορούσε να οδηγήσει στην πολιτική ανάκαμψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη αφήσει τη θέση του στον εφιάλτη που επιστρέφει δριμύτερος. Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου παραμένει στον αέρα, με τα αιτήματα ευρωπαϊκών χωρών για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα να πολλαπλασιάζονται και τον εφιάλτη της χρεοκοπίας να ξαναχτυπά την πόρτα της χώρας.
Η ύφεση βαθαίνει καθημερινά –ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει πλέον ότι θα κινηθεί τουλάχιστον στο 4,5%– και οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου, που παρουσιάστηκε ως η «απόλυτη» λύση πριν από δύο μήνες, μοιάζουν να έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί αποδεικνύονται ερασιτεχνικοί, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά μειώνεται δραματικά και το άγχος της τρόικας κυριεύει και πάλι την κυβέρνηση και θέτει εν αμφιβόλω την επόμενη δόση.
Μόλις δεκαπέντε ημέρες πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν ξεκαθαρίσει απόλυτα το πρόγραμμά του κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη. Η διαρροή της πληροφορίας, το περασμένο Σάββατο, από κυβερνητικό αξιωματούχο, ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται...
να μην πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία του στο «Βελλίδειο», αλλά να την ενσωματώσει στη συνέντευξη Τύπου, δημιούργησε έντονη νευρικότητα σε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις ακολούθησε... μισή διάψευση, που ανέφερε ότι δεν υπήρχε σχετική οριστική απόφαση, ότι εξετάζονταν όλα τα σενάρια και ότι τελικά η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει, αλλά θα έχει κάποιες καινοτομίες – ενδεχομένως να είναι μικρότερη και να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονική παρουσίαση μέσω Power Point.
Όλες αυτές οι λεπτομέρειες έχουν ελάχιστη σημασία, προσπαθούν, όμως, να κρύψουν την ανησυχία που υπάρχει στην κυβέρνηση σε σχέση με τις αντιδράσεις του κόσμου από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την αδυναμία εξεύρεσης ενός πειστικού λόγου στο θέμα της οικονομίας, όπου η κυβερνητική πολιτική διαψεύδεται διαρκώς.
Ο φόβος των κοινωνικών αντιδράσεων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές εντείνεται, καθώς τα μηνύματα που στέλνουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για αδυναμία επαφής με το εκλογικό σώμα και τη βάση του ΠΑΣΟΚ, που βλέπει την εφαρμογή μιας πολιτικής εντελώς ξένης στην ιστορία του Κινήματος και, μάλιστα, χωρίς καμιά θετική προοπτική και ελπίδα στον ορίζοντα.
Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου, περιλαμβάνει ως βασικό σημείο φυγής από τη δύσκολη πραγματικότητα τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος. Ο στόχος είναι να ερωτηθούν οι πολίτες για θεσμικές αλλαγές, όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και άλλα τέτοια θέματα που έχουν μεγάλη λαϊκή απήχηση και διά αυτού του τρόπου να δοθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση κερδίζει πόντους στο πολιτικό σκηνικό.
Το εγχείρημα ίσως να είχε κάποια τύχη, αν οι εξελίξεις στην οικονομία δεν δημιουργούσαν τόσο δραματικές κοινωνικές εξελίξεις όσο αυτές που αναμένονται με αφορμή την εφαρμογή των μέτρων που Μεσοπρόθεσμου και όποιων πρόσθετων μέτρων απαιτηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ήδη κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αρχίζουν να διαφοροποιούνται διακριτικά από σημεία της κυβερνητικής πολιτικής. Την περασμένη εβδομάδα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωνε ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, ενώ τη Δευτέρα ο Κώστας Σκανδαλίδης καλούσε τον Παπανδρέου να πάει στη ΔΕΘ με... κοινωνικό πακέτο για τους ασθενέστερους! Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε διαφορετική επικοινωνιακή γραμμή από τον προκάτοχό του, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προετοιμάζει διαρκώς την κοινή γνώμη με δηλώσεις του για τα χειρότερα.
Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ βιώνει την πιο δύσκολη κρίση στην ιστορία του, μια κρίση που το ξεπέρασμά της απαιτεί συνένωση ευρύτερων δυνάμεων, που δεν υπάρχει περίπτωση να συναθροιστούν υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.