Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Υπό διωγμό οι «κινέζοι» από την Ευριπίδου

Σημαντικές παρεμβάσεις προωθούνται στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να τονωθούν οι παραδοσιακές εμπορικές χρήσεις. Δίκτυο ανακαινισμένων πλατειών σε Αγιο Παντελεήμονα, Αττική, Αγιο Νικόλαο
Σημαντικές παρεμβάσεις προωθούνται στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να τονωθούν οι παραδοσιακές εμπορικές χρήσεις.
Το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει εκπονήσει σχέδιο ριζικής αναμόρφωσης της οδού Ευριπίδου, με την στήριξη και ενίσχυση των εμπορικών χρήσεων που συγκεντρώνει.
Για το λόγο αυτό ετοιμάζεται μία σειρά από Προεδρικά Διατάγματα για τον καθορισμό ειδικών χρήσεων γης, στο τμήμα από την Πλατεία Αγίων Θεοδώρων μέχρι την Πλατεία Κουμουνδούρου.
"Στόχος είναι ο χαρακτηρισμός της ως οδού παραδοσιακού εμπορίου τροφίμων και συναφών χρήσεων και η εξειδίκευση των χρήσεων των ισογείων καταστημάτων ακινήτων που έχουν πρόσωπο επί της οδού Ευριπίδου με επιτρεπόμενες χρήσεις του παραδοσιακού εμπορίου" αναφέρεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας που κατέθεσε στη Βουλή ο Ν.Σηφουνάκης.
Με τις ρυθμίσεις αυτές θα προωθηθεί η απομάκρυνση υφιστάμενων χρήσεων που δεν έχουν σχέση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής, όπως είναι τα καταστήματα εισαγόμενων προϊόντων χαμηλού κόστους.
Επιδιώκεται αντίθετα η τόνωση του παραδοσιακού εμπορίου και της φυσιογνωμίας της περιοχής, καθώς και η αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητα με την επανενεργοποίηση των κενών καταστημάτων, που αυξάνονται ραγδαία στην περιοχή.
Στο πλαίσιο "Αθήνα-Αττική 2014" προωθείται επίσης η ανάπλαση των πλατειών Αττικής και Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και η σύνδεσή τους μέσω της οδού Αγορακρίτου, ενώ σειρά θα πάρει στη συνέχεια η πλατεία Αγίου Νικολάου Αχαρνών.
Η τόνωση της χρήσης των πλατειών στοχεύει στην συνολική βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιοχή και της ασφαλούς χρήσης τους από τους πολίτες.
"Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στοχεύουν γενικότερα στην απόδοση του δημόσιου χώρου στους κατοίκους της περιοχής, ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκείας, εθνότητας και κουλτούρας και με ιδιαίτερη μέριμνα στη χρήση των πλατειών από παιδιά", αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο