Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Γαλλογερμανικός άξονας για «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική

Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, συνταγματικό «φρένο» χρέους και αναβάθμιση του ελεγκτικού ρόλου της Κομισιόν είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που εισηγήθηκαν, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Οι προτάσεις αυτές σηματοδοτούν ουσιαστικά έναν οικονομικό «γάμο» του Παρισιού με το Βερολίνο, με πρώτο βήμα την κοινή φορολογική - οικονομική πολιτική. Όσο για το ευρωομόλογο, αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, απορρίφθηκε από τους δύο ηγέτες, ωστόσο δεν αποκλείστηκε ως λύση στο μέλλον, εάν τα προτεινόμενα μέτρα αποτύχουν...

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη συνάντησή τους στο μέγαρο των Ηλυσίων, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως "το (να εκδοθεί) ευρωομόλογο (είναι κάτι που) θα μας βοηθούσε σήμερα".

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του πως τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε "μεγάλο κίνδυνο" τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δεν θα αποτελούσαν "επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης" της Ευρώπης.

Αντίθετα, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων, με στόχο τον κοινό «βηματισμό» της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στόχος των παρεμβάσεων είναι, όπως ειπώθηκε, να υπάρξει μια αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προετοιμάσουν προτάσεις που θα υποβληθούν αρχές του 2012, ώστε από το 2013 να μπορούν Γάλλοι και Γερμανοί να επιβάλουν έναν κοινό φόρο στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στις αρχές κάθε εξαμήνου, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού, ώστε οι προτάσεις να είναι κοινές, πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Ακόμη, οι δύο ηγέτες πρότειναν τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι ως πρόεδρο του Συμβουλίου της ευρωζώνης, συμφωνώντας να δημιουργηθεί η νέα αυτή θέση και ο κάτοχός της να έχει θητεία διάρκειας 2,5 ετών.

Επίσης, Γαλλία και Γερμανία σκοπεύουν να προτείνουν, όπως οι 17 χώρες - μέλη της ευρωζώνης υιοθετήσουν έναν κανόνα ισοσκελισμού του προϋπολογισμού τους πριν από το καλοκαίρι του 2012 και τον εντάξουν στα Συντάγματά τους εν ευθέτω χρόνω.

Μεταξύ των μέτρων που θα προτείνουν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει έναν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. "Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας θα καταθέσουν μια κοινή πρόταση τον επόμενο Σεπτέμβριο" είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί. Ο φόρος αυτός αποτελεί "προφανή αναγκαιότητα" σημείωσε από την πλευρά της η Μέρκελ.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση για την ευρωζώνη μέσω της σύγκλησης, δύο φορές τον χρόνο, συνόδων κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών.

Θα προτείνουν επίσης στους εταίρους τους να αποκτήσει η ευρωζώνη έναν μόνιμο πρόεδρο, με θητεία 2,5 ετών. Ως πρώτος επικεφαλής της ευρωζώνης προτείνεται ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, θα καταθέσουν την πρότασή τους στον Ρομπάι, με επιστολή που θα του το πρωί της Τρίτης.

Η αντίδραση της Αθήνας

Κύκλοι προσκείμενοι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καλούμενοι να σχολιάσουν τη συνέντευξη Μέρκελ - Σαρκοζί στο Παρίσι, δήλωσαν τα εξής:

«Η θετική όψη του μηνύματος που έστειλαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σήμερα είναι:

- Πρώτον, η εμμονή στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και άρα στον διευρυμένο ρόλο του EFSF, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρωζώνη. Μπορεί η συζήτηση για το ευρωομόλογο να μην έχει ωριμάσει, αλλά ο νέος ρόλος του EFSF είναι κάτι πολύ σημαντικό, πρακτικό και συγκεκριμένο.

- Δεύτερον, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, που δεν αρκεί να υπάρχει σε ευρωπαϊκό, αλλά απαιτείται να υπάρξει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί που αναφέρονται σε λαούς και πραγματικούς ανθρώπους πρέπει αναμφίβολα να έχουν την ευθύνη των εξελίξεων.

- Η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ’ αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας.

Άλλωστε, όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, σε αυτό στοχεύει: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Τέλος, ελπίζουμε ότι οι ανακοινώσεις που σχετίζονται με τους ενιαίους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα λειτουργήσουν θετικά, ώστε με την πρώτη ρύθμιση να αποφεύγονται φαινόμενα φορολογικού dumping στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και με τη δεύτερη ρύθμιση να υπάρξουν επαρκείς ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν εν δυνάμει να στηρίξουν την δημοσιονομική προσαρμογή προς όφελος του κοινού νομίσματος και άρα όλων των χωρών-μελών».



Πηγή protothema.gr