Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Στα τάρταρα το λιανικό εμπόριο -Χαριστική βολή η αύξηση του ΦΠΑ

Την ώρα που το κίνημα του «δεν πληρώνω» φαίνεται να «απασχολεί» και στους εστιάτορες, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη εστίασης που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, σε ελεύθερη πτώση εξακολουθεί να βρίσκεται κυριολεκτικά ο τζίρος του λιανικού εμπορίου, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο σημείωσε νέα μείωση 8,2% σε τρέχουσες τιμές και 9,9% σε αποπληθωρισμένες, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης ύφεσης είναι το γεγονός ότι σε τρέχουσες τιμές κανείς από τους επιμέρους δείκτες δεν σημείωσε αύξηση πωλήσεων συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του... παραδοσιακού ανελαστικού τομέα των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων οι πωλήσεις των οποίων υποχωρούν κατά 3,2%. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε αποπληθωρισμένες τιμές με τις πωλήσεις όλων των καταστημάτων να υποχωρούν κατά 5,7% έως και 17,1%.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΛΣΤΑΤ η εξέλιξη του δείκτη κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές) και του δείκτη όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) στο λιανικό εμπόριο, για τον μήνα Ιούνιο 2011, σύμφωνα με προσωρινά και διορθωμένα, ως προς τον τυπικό μήνα, στοιχεία, έχει ως εξής:

- Ο δείκτης κύκλου εργασιών, χωρίς τα καύσιμα κατά τον μήνα Ιούνιο 2011, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου 2010, σημείωσε μείωση 8,2%, έναντι μείωσης 2,8%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

- Ο δείκτης κύκλου εργασιών, με τα καύσιμα, κατά τον μήνα Ιούνιο 2011, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου 2010, σημείωσε μείωση 8,3%, έναντι αύξησης 1,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

- Ο δείκτης όγκου, χωρίς τα καύσιμα, κατά τον μήνα Ιούνιο 2011, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου 2010, σημείωσε μείωση 9,9%, έναντι μείωσης 5,0%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

- Ο δείκτης όγκου, με τα καύσιμα, κατά τον μήνα Ιούνιο 2011, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου 2010, σημείωσε μείωση 11,4%, έναντι μείωσης 4,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ
Η μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 8,3%, το μήνα Ιούνιο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2010, προήλθε κυρίως από τις παρακάτω μειώσεις:
- Μεγάλα καταστήματα τροφίμων: -3,1%
- Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων: -9,0%
- Βιβλία - Χαρτικά - Λοιπά είδη: -10,2%
- Φαρμακευτικά - Καλλυντικά: -13,2%
- Επιπλα - Ηλεκτρικά είδη - Οικιακός εξοπλισμός: -14,2%

Η μείωση του δείκτη όγκου κατά 11,4%, τον μήνα Ιούνιο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2010, προήλθε κυρίως από τις παρακάτω μεταβολές:
- Μεγάλα καταστήματα τροφίμων: -5,7%
- Βιβλία - Χαρτικά - Λοιπά είδη: -9,6%
- Επιπλα - Ηλεκτρικά είδη - Οικιακός εξοπλισμός: -12,4%
- Φαρμακευτικά - Καλλυντικά: -13,8%
- Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων: -17,1%

ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΦΠΑ - ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Και όλα αυτή τη στιγμή που η ήδη καθισμένη αγορά ετοιμάζεται, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, να δεχτεί από σήμερα κιόλας το τελειωτικό κτύπημα λόγω της αύξησης του ΦΠΑ κατά 10 μονάδες (από το 13% στο 23%) στα είδη εστίασης. Μέτρο που εκτιμάται ότι θα φέρει νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά σε μία περίοδο μάλιστα βαθιάς ύφεσης, οδηγώντας τους επαγγελματίες του κλάδου σε στάση πληρωμών προς το Δημόσιο μέχρι να αποσυρθεί, όπως υποστηρίζουν, το μέτρο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει το άδικο του μέτρου, επαναλαμβάνει ότι το κληρονόμησε κατόπιν μάλιστα πιέσεων της τρόικας για άμεση απόδοση εσόδων και προκειμένου να μην ληφθούν πιο επιβαρυντικά μέτρα και αφήνει παράθυρο για την απόσυρση του μέτρου υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν με την αγορά σε απλούς πρακτικούς μηχανισμούς είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ. «Αν κάθε ταμειακή μηχανή», τόνισε χαρακτηριστικά στον Real Fm, «είναι συνδεδεμένη αυτόματα ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου με το ΚΕΠΥΟ, εάν ο πολίτης είναι συνειδητός καταναλωτής και ζητεί όταν παίρνει ένα προϊόν αξίας 2 ευρώ, 5 ευρώ, 10 ευρώ στην εστίαση ζητεί απόδειξη, τότε θα χτυπήσουμε ένα μέρος της κολοσσιαίας παραοικονομίας και φοροδιαφυγής στον χώρο της εστίασης. Θα μιλήσουμε τώρα στο πλαίσιο του εθνικού φορολογικού συστήματος για νέους χαμηλότερους συντελεστές αλλά πρώτα θα συμφωνήσουμε απλά μέτρα είσπραξης και απόδοσης».

Μέχρι να γίνει αυτό, πάντως, οι τιμές στα είδη και τις υπηρεσίες εστίασης αρχίζουν από σήμερα κιόλας τον δικό τους ανήφορο, με τους καταναλωτές να «βλέπουν» τις περιορισμένες ούτως ή άλλως εξόδους τους σε εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες να καθίστανται ακόμη ακριβότερες. Από τις επιβαρύνσεις δεν εξαιρούνται ούτε τα delivery, το κέτερινγκ, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα ροφήματα, ενώ αντίθετα τη γλιτώνουν το «ψωμί», τα τυποποιημένα τρόφιμα και το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο.

ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ
Με συντελεστή 23% επιβαρύνονται από σήμερα:
- Τρόφιμα έτοιμα για φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουπερμάρκετ κ.λπ.
- Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές, τσάι, σοκολάτα κ.λπ., αναψυκτικά, αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σουπερμάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κ.λπ.
- Οι υπηρεσίες εστίασης σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού).
- Τα φαγητά σε πακέτο αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.
- Κατανάλωση γλυκών σε ζαχαροπλαστεία. Τα γλυκά που πωλούνται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, παραμένουν στον συντελεστή 13%.
- Οι υπηρεσίες εστίασης στα ξενοδοχεία με την επιβάρυνση στα πακέτα διαμονής και διατροφής να υπολογίζεται ως εξής: α) Διαμονή με πρωινό, 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται σε ΦΠΑ 23% και το υπόλοιπο 95% της τιμής σε 6,5% β) διαμονή με πρωινό και γεύμα: 15% της συνολικής τιμής σε 23% και το υπόλοιπο 85% της τιμής σε 6,5%, γ) all inclusive: 30% συνολικής τιμής σε 23% και το υπόλοιπο 70% της τιμής υπάγεται σε ΦΠΑ 6,5%.

ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ
Παραμένουν στον χαμηλό συντελεστή 13%:
- Το ψωμί και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής καθώς και το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο.
- Εδέσματα, γεύματα και γενικά φαγητά που πωλούνται από κυλικεία εντός σχολείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων, γηροκομείων και ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.
- Τα τυποποιημένα τρόφιμα. Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κ.λπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.
Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.



Πηγή kerdos.gr