Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά μας δεδομένα?

Editorial


Σύμφωνα με τις διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς, που μας ζητούν στοιχεία για να τα καταχωρούν στις βάσεις δεδομένων τους, είναι απόλυτα ασφαλή τα στοιχεία μας καθώς καταχωρούνται μόνο ανώνυμες πληροφορίες. Είναι όμως έτσι ή απλά είναι και αυτό ένα παραμύθι που μας πουλάνε για να μας έχουν φακελλομένους.


Την απάντηση μας την δίνει η καθηγήτρια του Data Privacy Lab του Harvard, Dr. Latanya Sweeney, η οποία πραγματοποίησε έρευνα, συνθέτοντας διάφορες βάσεις δεδομένων, κρατικών και ιδιωτικών οργανισμών στις ΗΠΑ.


(a)
(b)
(c)
Με την έρευνα αυτή η καθηγήτρια κατάφερε να πιστοποιήσει το 87% των ατόμων, χρησιμοποιώντας κάποια κοινά δεδομένα, όπως ο ταχυδρομικός κώδικας, το φύλο και η ημερομηνία γέννησης. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό μας φάκελλο, να γνωρίζουν τι φάρμακα λαμβάνουμε, να ξέρουν τις συνήθειες μας, να βλέπουν το ποινικό μητρώο μας και γενικότερα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά μας στοιχεία.


Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν, ότι πλέον όποιος έχει πρόσβαση, θα μπορεί να ξέρει τα πάντα για μας, ώστε να μας έχουν υποταγμένους και να μπορούν να μας ελέγχουν. Το διευθυντήριο της νέας τάξης πραγμάτων, ανακαλύπτει συνεχώς νέους τρόπους υποταγής, για να δημιουργήσει μία κοινωνία ανθρώπων-ρομπότ που θα δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο, ώστε να θησαυρίζουν τα παγκόσμια μεγάλα αφεντικά.

Στοιχεία από http://latanyasweeney.org/work/identifiability.html