Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Θα ειμαι καλό παιδί, άριστος βουλευτής.....


Editorial
Γράφει ο Δημήτρης

Βλέποντας τους λεβέντες βουλευτές μας, να ψηφίζουν μονοκούκι το χαράτσι στα ακίνητα, μου ήρθε στο μυαλό η παλιά διαφήμιση της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, λιγάκι παραποιημένη. Βλέπεις όλα αυτά τα παλικάρια που τόσες μέρες έβγαιναν στα κανάλια και διατυμπάνιζαν τις αντιρρήσεις τους για τα νέα μέτρα, βάλανε την ουρά στα σκέλια και δήλωσαν για μια ακόμα φορά την υποταγή τους στις αποφάσεις του ηγεμόνα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι τις δύο τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε απανωτές συναντήσεις με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματός, ώστε να εξαφανίσει κάθε πιθανότητα να φύγει κάποιο αρνί από το κοπάδι.

Όλα αυτά τα ωραία και τα μεγάλα, γίνονται στο όνομα της λεγόμενης κομματικής πειθαρχίας. Μία έννοια που ποτέ μου δεν κατάφερα να κατανοήσω. Τι σημαίνει κύριοι βουλευτές, κομματική πειθαρχία? Όταν ζητάτε τη ψήφο μας, πριν τις εκλογές, κανείς δεν λέει ότι θα είναι πειθήνιο όργανο των εντολών του κόμματος. Όλοι ζητάτε την ψήφο, δήθεν για να υπερασπίσετε και να υπηρετήσετε τις επιταγές και τις ανάγκες των εκλογέων σας και όχι για να καταλήξετε άβουλα όντα στις ορέξεις του εκάστοτε αρχηγού.

Για μια ακόμα φορά σήμερα, δεν ακούσατε τον κόσμο, δεν νιώσατε τον πόνο του, την απόγνωση του. Βολευτήκατε και πάλι πάνω στη καρεκλίτσα σας και στον παχυλό μισθό σας και αγνοήσατε τον κόσμο που φώναζε έξω από τη Βουλή. Βλέπετε το βουλευτιλίκι σαν επάγγελμα και όχι σαν υπηρεσία προς τον λαό, όμως έχει και ο πολίτης τα δικά του όπλα και ξέρει να τιμωρεί με τη ψήφο του.

Ευθύνη όμως έχουμε και εμείς, που αντί να κατέβουμε μαζικά στο Σύνταγμα, καθόμαστε και παρακολουθούμε το θέαμα από τα σπίτια μας. Η αποβλάκωση που προσφέρεται μέσω της τηλεόρασης με τα τουρκικά σήριαλ, τις σαπουνόπερες, τις κατινοεκπομπές και τα ψευτοδιλήμματα, έχει πιάσει τόπο. Πείσατε τον κόσμο να κάτσει ήσυχα στο καναπεδάκι του και να μην αντιδρά, ενώ με τα αστυνομικά μέτρα και τα χημικά καταφέρατε να ρίξετε το φρόνημα. Όμως βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι μια σπίθα αρκεί για να ξεκινήσει η φωτιά και η φωτιά θα κάψει τα πάντα στο πέρασμα της.

Υπάρχει μια ιαπωνική παροιμία που λέει: «Μην είσαι το καρφί που προεξέχει από όλα τα υπόλοιπα, γιατί θα είσαι το πρώτο που θα χτυπήσει το σφυρί». Εμείς κύριοι ψάχνουμε αυτό το καρφί που δεν θα φοβηθεί να χτυπηθεί από το σφυρί, ψάχνουμε το πρόβατο που θα ξεχωρίσει από το κοπάδι και να είστε σίγουροι ότι όταν βρεθεί, η σπίθα θα γίνει πυρκαγιά.