Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

«Πυρετός» το Σαββατόβραδο


Σε ένα ντέρμπι που ήθελες... χίλια μάτια να το βλέπεις, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έμειναν στο 1-1
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μάς χάρισαν ένα εξαιρετικό ντέρμπι, που είχε αρκετές φάσεις, φοβερό ρυθμό, δύο δοκάρια και δύο γκολ. Τελικό αποτέλεσμα: η ισοπαλία και κερδισμένο το ποδόσφαιρο.
Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στον περισσότερο καθαρό χρόνο της αναμέτρησης, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε τον τρόπο να φύγει από το Νέο Φάληρο με την ισοπαλία και να διατηρηθεί στην κορυφή του πρωταθλήματος με 20 βαθμούς (τον ακολουθούν με 18 οι ερυθρόλευκοι).
Ο Ζέκα ήταν ο παίκτης που, κόντρα στο επιθετικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού, άνοιξε το σκορ στο 17', ενώ ο Τζιμπούρ στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους έκανε το σκορ 1-1, όπου και έμελλε να είναι το τελικό.
Από ένα δοκάρι οι δυο ομάδες (29' Λέτο, 34' ο Φουστέρ).

Έτσι ξεκίνησαν
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, μη έχοντας στη διάθεσή του τον Αριέλ Ιμπαγάσα, ξεκίνησε την 11άδα του, έχοντας στο κέντρο τους Ορμπάιθ, Μοδέστο και Ζαν Μακούν. Στην επίθεση μοναδικός προωθημένος ήταν ο Τζιμπούρ, ο οποίος είχε αριστερά του τον Φουστέρ και δεξιά το Μιραλάς.
Στην άμυνα από αριστερά προς τα δεξιά ήταν οι Χολέμπας, Αβραάμ, Μέλμπεργκ και Τοροσίδης, ενώ κάτω από τα δοκάρια έκατσε ο Μπάλας Μέγιερι.
Από την άλλη, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ξεκίνησε με τον Καπίνο, τους Μπουμπσόνγκ-Σαριέγκι στο κέντρο της άμυνας, δεξιά τον Μαρίνο και στο αριστερό άκρο τον Σπυρόπουλο.
Μπροστά τους σε ρόλο «σκούπας» ήταν ο Σιμάο με τον Κατρουράνη, ενώ ο Κλέιτον είχε πιο δημιουργικό ρόλο. Αναφορικά με την τριάδα της επίθεσης, ο Φερέιρα είχε δώσει εντολή στους Λέτο, Κουίνσι και Ζέκα να αλλάζουν συνεχώς θέση.
Έβγαλε «φωτιά» ο Ολυμπιακός, έβαλε γκολ ο Παναθηναϊκός
Το ματς ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να πιέζουν από το κέντρο και πάνω, να κρατούν περισσότερο μπάλα και να ψάχνουν χώρους για κάποιο σουτ, ή πιθανό συνδυασμό, ώστε να απειληθεί η εστία του Καπίνο.
Χαρακτηριστικό, ήταν κάποια σουτ έξω από την περιοχή τα οποία κόντραραν σε αντίπαλα σώματα, ενώ του Μοδέστο στο 11’ κατέληξε στα χέρια του Καπίνο ύστερα από ακόμα μια κόντρα.
Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός , κόντρα στη ροή του πρώτου τέταρτου έδειξε να δημιουργεί προβλήματα στον Ολυμπιακό από τα άκρα με τον Κουίνσι, ο οποίος άλλαζε πλευρά και μπέρδευε τα μπακ.
Το πρώτο σημάδι «απειλής» ήρθε από τους «πράσινους» στο 14’, με τον Κουίνσι να βγαίνει μόνος του στην αντεπίθεση, από τα αριστερά, αλλά ο Παπαδόπουλος τον πρόλαβε τελευταία στιγμή σε κόρνερ.
Τρία λεπτά αργότερα, όμως, σε μια παρόμοια φάση, ο Κουίνσι κατάφερε να μπει από τα δεξιά στην αντίπαλη περιοχή και να ανοίξει το σκορ ο Ζέκα, ο οποίος αξιοποίησε την καλή ενέργεια του συμπαίκτη του με τον πλέον ιδεατό τρόπο.
Ο Ολυμπιακός επιχείρησε να απαντήσει άμεσα με τον Τζιμπούρ, από τη σέντρα του Τοροσίδη, αλλά η κεφαλιά του Αλγερινού έφυγε άουτ.
Στα επόμενα λεπτά, οι «ερυθρόλευκοι», συνέχισαν να παίζουν σε υψηλό τέμπο και να ψάχνουν την απάντηση, αλλά η προσπάθειες του δεν είχαν την κατάληξη που θα ήθελαν.
Εκεί που Ολυμπιακός έψαχνε να βρει δίχτυα, ο Παναθηναϊκός πήγε για δεύτερη φορά να πετύχει γκολ. Στο 29’ ο Λέτο με περίτεχνη ενέργεια απέφυγε τον Παπαδόπουλο και το σουτ που δοκίμασε σταμάτησε στη ρίζα του αριστερού δοκαριού του Μέγιερι.
Ύστερα από αυτή τη φάση, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πάλι να επιβάλλει τον ρυθμό του. Οι επισκέψεις στην περιοχή του Καπίνο δεν σταμάτησαν, με τον Τζιμπούρ στο 32’ να βγαίνει απέναντι από τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, χωρίς όμως να μπορεί να τον νικήσει.
Το παιχνίδι συνέχισε να παίζεται στο μισό γήπεδο, με τον Φουστέρ τελικά να μην καταφέρνει να «απαντήσει» σ τον Ζέκα, αλλά στον Λέτο, μιας και το σουτ του στο 34’ σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.
Το ντέρμπι εξακολουθούσε να μας κρατά σε εγρήγορση, αφού βλέπαμε τον Ολυμπιακό να πιέζει και τον Παναθηναϊκό να μην επιτρέπει στους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε να ισοφαρίσουν.
Η επόμενη μεγάλη στιγμή ήρθε στο 36’ όταν ο Μιραλάς από κόντρες έκανε το πλασέ μέσα από την μικρή περιοχή, ενώ νωρίτερα ο Μαρίνος είχε σταματήσει πάνω στην μικρή περιοχή και σουτ του Τζιμπούρ.
Χαρακτηριστικό της κυριαρχίας στην κατοχή και στις επιθέσεις για τον Ολυμπιακό τα 8 κόρνερ, ενώ ο Φερέιρα ζητούσε από τους παίκτες του να κρατήσουν την μπάλα.
Τελικά η κυριαρχία του Ολυμπιακού, δεν είχε αντίκρισμα και έτσι οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ να είναι υπέρ του Παναθηναϊκού.
Τζιμπούρ και 1-1
Στην επανάληψη, ο Βαλβέρδε, θέλησε να δώσει περισσότερη επιθετική ώθηση στην ομάδα του, αλλάζοντας τον Ορμπάιθ με τον Φραν Γέστε.
Όπως στο πρώτο μέρος, έτσι και στο δεύτερο, οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που μπήκαν με την όρεξη να πετύχουν γκολ.
Στο 46’ ο Μιραλάς, σούταρε πάνω στον Καπίνο, αλλά ο Γιάχος θεώρησε ότι ήταν οφ σάιντ – αν και το τηλεοπτικό ριπλέι έδειξε τον Βέλγο να φεύγει από κανονική θέση.
Στην ακριβώς επόμενη φάση, ο Μιραλάς μπήκε από τα αριστερά στην αντίπαλη περιοχή και ο Τζιμπούρ, που ακολουθούσε την φάση μετουσίωσε την πάσα του συμπαίκτη του σε γκολ.
Ο Λέτο λίγο αργότερα ήθελε να «παγώσει», για δεύτερη φορά, το Καραϊσκάκη, πάνω που είχε ζεσταθεί για τα καλά, αλλά ο Μέγιερι τον πρόλαβε με έγκαιρη έξοδο.
Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να είναι στην επίθεση, ο Γέστε εκτέλεσε ένα φάουλ, αλλά είδε την μπάλα να περνάει πάνω από το δοκάρι του Καπίνο.
Στο 65’ σημειώθηκε ακόμα μια σπουδαία φάση για τον Ολυμπιακό. Ο Μακούν έβγαλε την κάθετη μπαλιά στον Μιραλάς και αυτός απέναντι στον Καπίνο δεν κατάφερε να πλασάρει σωστά με την μπάλα να περνά άουτ. Σε αυτό το σημείο η στατιστική υπηρεσία έδειξε 18-3 στις τελικές προσπάθειες για τον Ολυμπιακό.
Στο εν λόγω αρνητικό στοιχείο, ήθελε να απαντήσει ο Κουίνσι που πέρασε τον Μέλμπεργκ, αλλά το σουτ που δοκίμασε έδιωξε σε κόρνερ ο Μέγιερι. Λίγο αργότερα, ο Βαλβέρδε αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον Μακούν και να περάσει στη θέση του το Μάρκο Πάντελιτς.
Σε αυτό το διάστημα, οι «πράσινοι» προσπάθησαν να κρατήσουν μπάλα, αλλά για τον Ολυμπιακό καταγράφηκε ακόμα μια σημαντική στιγμή. Ο Φουστέρ μέσα από την περιοχή έκανε το πλασέ, η μπάλα κόντραρε και ο Καπίνο έκανε φοβερή επέμβαση γυρνώντας αντίθετα το σώμα του και διώχνοντας σε κόρνερ.
Τα τελευταία λεπτά είδαμε τον Καραγκούνη να μπαίνει αντί του Μαρίνου, αλλά λίγο αργότερα χτύπησε και άφησε τη θέση του στον Βιτόλο. Έτσι φτάσαμε στο τέλος, με τον κόσμο να χειροκροτεί την προσπάθεια των παικτών και τον Παναθηναϊκό να φεύγει από το «Γ.Καραϊσκάκης», όντας στην κορυφή.