Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Αλλάζουν (κατόπιν εορτής) το άρθρο 99


Ετοιμάζονται να κλείσουν το «παράθυρο» του άρθρου 99, που αποδεικνύεται κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους φοροφυγάδες. Επρεπε όμως πρώτα να βρουν εκεί «καταφύγιο» οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και να γλιτώσουν τη φυλάκιση, για να αντιδράσει με καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών. Χρειάστηκε ακόμα να υπάρξει ερώτηση-παρέμβαση 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το ίδιο θέμα, με πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, για να αντιληφθούν στην οδό Νίκης ότι το σύστημα έχει τεράστιο κενό, που εκμεταλλεύονται όσοι χρωστούν στο Δημόσιο και τελικά δεν πληρώνουν.

Στη χθεσινή σύσκεψη της εθνικής επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε στο εξής όσοι υπάγονται στο άρθρο 99 περί πτώχευσης και χρωστούν στο Δημόσιο ποσά μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ να μην έχουν ειδική μεταχείριση. Αντίθετα, σε περίπτωση σύλληψης, να υπόκεινται και εκείνοι στις συνέπειες του νόμου. Δηλαδή θα πρέπει να πληρώνουν ένα μεγάλο μέρος ή το σύνολο των οφειλομένων χρημάτων, για να γλιτώσουν τη φυλακή, που προβλέπει η αυτόφωρη διαδικασία.

Εντοπίστηκε επίσης ευρύτερο πρόβλημα συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών, γι’ αυτό αποφασίστηκε να λειτουργεί επιχειρησιακό κέντρο σε επίπεδο αρμόδιων γενικών γραμματέων, που θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Στην ίδια λογική πρέπει να συντονιστούν καλύτερα η Ελληνική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και το παραεμπόριο, με τη συνδρομή και της δημοτικής αρχής. Επιπρόσθετα, όσα πορίσματα έχουν εκδοθεί και συνδέονται με την ανάγκη τροποποιήσεων της νομοθεσίας θα μετατραπούν σε κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία, για να καλυφθούν τα νομικά κενά και οι τρύπες του συστήματος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου, καθώς και γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, συμμετείχαν ο πρόεδρος της αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης και ο Οικονομικών εισαγγελέας, αντιεισαγγελέας Εφετών του Αρείου Πάγου Γρηγόρης Πεπόνης.