Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Προς την 6η Μαΐου


H 6η Μαϊου φέρεται, αυτή τη στιγμή, ως επικρατέστερη, σχεδόν βέβαιη, ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Πρόκειται για μία ημερομηνία στην οποία τείνουν να συμφωνήσουν οι δύο κυβερνητικοί πυλώνες καθώς ευνοεί και το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών, αλλά και το «δικαίωμα» που ζητεί ο Ευ. Βενιζέλος προκειμένου να οργανώσει την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ. 
Η 6η Μαϊου είναι και το χρονικό όριο που τίθεται και από μία άλλη παράμετρο, εκείνη των δεδομένων που θέτει η απογραφή του 2011. Η απογραφή πραγματοποιήθηκε από τις 10 ως τις 27 Μαϊου του 2011, συνεπώς οποιαδήποτε ημερομηνία εκλογών μετά τις 27 Μαϊου (ίσως και τις 10 Μαϊου) θα δημιουργούσε θέμα αναθεώρησης αριθμού εδρών για πολλές περιφέρειες. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. 
Ετσι, λοιπόν, τα δύο μεγάλα κόμματα, εκ των πραγμάτων και οι υπόλοιποι, προσαρμόζουν τη στρατηγική τους για μία σύντομη εκλογική αναμέτρηση καθώς η Βουλή αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της μαζί...με τα σχολεία που θα κλείσουν για πασχαλινές διακοπές στις 6 Απριλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ψηφιστεί σειρά νομοσχεδίων και να διευθετηθεί πλήθος εκκρεμοτήτων, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Αυτό, φυσικά, δεν εμποδίζει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία να επιδίδονται σε αντιπαραθέσεις για προεκλογικού χαρακτήρα με αιχμή την πρόσφατη, για προσλήψεις. Παράλληλα αυτό το διάστημα είναι κρίσιμο για την επίτευξη συμφωνιών, κυρίως στο «αντιμνημονιακό» μπλοκ, καθώς πρόσωπα, ρεύματα και κινήματα καλούνται να επιλέξουν στρατόπεδο και συμμάχους.