Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Λονδίνο: το καταφύγιο των πλουσίων Ελλήνων και Ιταλών


της  Rose Slaverie  

Στις αρχές του 2012, οι Ιταλοί έγιναν οι πρώτοι αγοραστές ακινήτων στο Λονδίνο, ξεπερνώντας τους Ρώσους. Όπως κι οι Έλληνες, διαφεύγουν από τη φορολογία που επιβάλλεται στην πατρίδα τους. Ως τώραοι Ρώσοι έμοιαζαν άφταστοι. Επί πέντε συναπτά έτη ήταν οι αδιαφιλονίκητοι πρώτοιξένοι αγοραστές ακινήτων στο κέντρο του ΛονδίνουΑλλά το 2012, είναι πια αναγκασμένοι ναυπολογίζουν τους Ιταλούς και τους Έλληνες.

Σύμφωνα με μια έκθεση του μεσιτικού γραφείου « νάιτ Φρανκ»από τις αρχές του 2012 7.3%των αγορών ακινήτων στο Λονδίνο έγιναν από Ιταλούς, έναντι 7.2% από ΡώσουςΗ μέση αξίατης περιουσίας τουςστο Φούλαμτο Τσέλσιτο Νότιο Κένσινγκτον ή το Νότινγκ Χιλ φθάνει τα2.4 εκατομμύρια ευρώπολύ λιγότερα από εκείνη των Ρώσων (5.8 εκατομμύρια κατά μέσο όρο).Από την άλληοι Ιταλοί αγοραστές είναι πολύ πιο πολυάριθμοι.

Το 2011, ήταν οι Έλληνες που είχαν πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή εμφάνιση στη λονδρέζικηαγορά ακινήτωνΠέρσι Ιταλοί κι Έλληνες επένδυσαν σε ακίνητα 406 εκατομμύρια ευρώέναντι290 εκατομμυρίων το 2010. Οι Ιταλοί κι οι Έλληνες μαζί αντιπροσωπεύουν το 10% των αγορώνακινήτων που πραγματοποιούνται από ξένους στο Λονδίνο.

Η άνοδος αυτή δεν οφείλεται στους μόνιμους κατοίκους Λονδίνου -που οι επενδύσεις τουςπαραμένουν πάνω-κάτω σταθερέςαλλά στους πλούσιους που τοποθετούν τα χρήματά τουςεκτός ευρωζώνηςπροκειμένου να γλιτώσουν την αύξηση της φορολογίας στις γενέτειρές τους.

Στο Λονδίνο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11%

Στη Βρετανία, το κεφάλαιο της κρίσης των ακινήτων θεωρείται λήξανΜεταξύ Φεβρουαρίου 2011 και2012, η μέση τιμή ενός ακινήτου στο Λονδίνο αυξήθηκε κατά 11%, με τον τζίρο των πωλήσεων να έχει αυξηθεί κατά 85%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 43% από το Μάρτιο του 2009, οπότε είχαν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδά τους μετά τον πανικό που είχε προκαλέσει η χρεοκοπία της τράπεζας «Λέμαν μπράδερς».

«Αλλά πόσο βιώσιμη είναι αυτή η ανάκαμψη;», αναρωτιούνται οι ειδήμονες.

Προς το παρόν πάντως, το Λονδίνο κάνει πολύ περισσότερα από το ανθίσταται απλώς στην κρίση.Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μεσιτικού γραφείου «νάιτ Φρανκ», στο κέντρο του Λονδίνου οι τιμές το2012 αναμένεται να αυξηθούν κατά 5%.

Τα πλεονεκτήματα της βρετανικής πρωτεύουσας είναι σημαντικά: «μια αδύναμη λίρα-στερλίνα, καλές αποδόσεις της ενοικίασης ακινήτων και παραδοσιακός σεβασμός του κράτους στην ατομική ιδιοκτησία»,σύμφωνα με τον Λόρεν Λάκατος (Laurent Lakatos)διευθυντή της «φινάμπιουρι πρόπερτις». «Σεαντίθεση με τη Γαλλία ή την Ιταλίαεδώ οι συσχετισμοί δύναμης δεν ευνοούν τους ενοικιαστές», εξηγεί.

Αλλά υπάρχει ένα μελανό σημείοο «επαυλιακός φόρος», ο νέος αυτός φόρος επί των ακινήτων πουθέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στα σπίτια που κοστίζουν άνω των 2.3 εκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό τομέτρο θα έπληττε την θέση του Λονδίνου ως μιας από τις πιο φιλόξενες πόλεις για τις επιχειρήσεις»,επισημαίνει η δεξαμενή σκέψης «κέντρο πολιτικών σπουδών». «Το μέτρο τελικά θα ζημίωνε τα φορολογικά έσοδα του Λονδίνου, αφού οι πλούσιοι θα έπαυαν να εγκαθίστανται στην πόλη...».


Σύμφωνα με το Λίαμ Μπέλι (Liam Bailey), διευθυντή έρευνας στο μεσιτικό γραφείο πολυτελώνκατοικιών «νάιτ Φρανκ», «από το ξέσπασμα της κρίσης χρέουςπολλοί πλούσιοι Ιταλοί αναζήτησανχώρους τοποθέτησης των χρημάτων τους εκτός ευρωζώνης και το Λονδίνο τους φαίνεται έναςσίγουρος προορισμός»Το κρίσιμο γεγονός για τους Ιταλούς ήταν η ανάληψη της εξουσίας από τονΜάριο Μόντι (Mario Monti), το Νοέμβριο του 2011. «Επί Μόντι», εξηγεί ο Τζιανλούκα Βερτζέλι(Gian­luca Verzelli) αντιπρόεδρος της τράπεζας «άκρος» «ίσχυσε μεγαλύτερη φορολόγηση τωνακινήτων. Καθώς οι τιμές τους στην Ιταλία ήταν ήδη υψηλές, η επιπλέον φορολόγησή τους δυνάμωσε το αντανακλαστικό των Ιταλών να αγοράζουν, όπου το έκαναν ήδη εδώ και καιρό, στην Ευρώπη, τη Νέα Υόρκη ή το Μαϊάμι».

Φοροεπιδρομές

Η πολιτική του Μάριο Μόντι, που στόχευσε ευθέως τους πλουσιότερουςπροκάλεσε «κύμαπανικού» στους εύπορους Ιταλούςφορολογία επί των σκαφώντων αεροπλάνων,φοροεπιδρομές στα χιονοδρομικά κέντρα πλησίον της Ελβετίας... Η αναγγελία μιας νέαςφορολογίας επί του επαναπατριζόμενου χρήματοςπροκάλεσε πραγματική κρίση αναξιοπιστίας: «ο κόσμος άρχισε να αποσύρει τις καταθέσεις του... Τα πράγματα έγιναν τόσο τρελά που ακόμα κι οι κλέφτες φώναζαν πως τους κλέβουν»αφηγείται ο Τζιανλούκα Βερτζέλι.

Οι πλούσιοι Έλληνες δεν πάνε πίσωΤο 2011, στην καρδιά της κρίσηςόσοι δεν είχαν ακόμαεγκαταλείψει τη χώρα βιάζονταν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικότην Ελβετίαή το Λονδίνο.

Αποφασισμένος να αναζητήσει τα χρήματα των Ιταλών όπου κι αν κρύβονταιο Μάριο Μόντιδημιούργησε ένα νέο φόρο επί των ακινήτων που κατέχουν οι Ιταλοί στο εξωτερικόΣκοπεύει νατα βάλει με τις αδήλωτες αγορές ακινήτωνστις οποίες συχνά μεσολαβούν κάποιες υπεράκτιεςεταιρείεςΚυκλοφορούν μάλιστα φήμες πως μπορεί να φορολογηθούν ακόμα κι οι αγορές των αλλοδαπώνκάτι που θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο να εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδοπόσομάλλον στο Λονδίνο.

Η Rose Slaverie είναι δημοσιογράφος 

Πηγή "ppol"