Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

«Σίφουνας» με... αστεράτο Κέβιν!


Αυτή ήταν μια μοναδική παράσταση, που όμοιά της δεν είχαμε παρακολουθήσει στο φετινό πρωτάθλημα.
Ένας Ολυμπιακός καταιγιστικός, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, σημείωσε επτά γκολ στον Αστέρα Τρίπολης (7-2 το τελικό σκορ), με τα έξι από αυτά στο δεύτερο ημίχρονο, φτάνοντας τους 64 βαθμούς στο φετινό πρωτάθλημα έπειτα από 26 αγώνες και διατηρώντας το +10 από τον δεύτερο Παναθηναϊκό.
Εξαιρετική εμφάνιση από τους Πειραιώτες, που έκαναν ό,τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο, έστω και αν στο 16' έχαναν με 0-2 από την ομάδα του Σάκη Τσιώλη, που ήταν "φαρμάκι" στις αντεπιθέσεις και έκανε εις διπλούν την ζημιά.
Σεληνιασμένος ο Κέβιν Μιραλάς, πέτυχε τέσσερα γκολ, ενώ έφτιαξε και ένα, αυτό του Πάμπλο Ορμπάιθ για το 5-2.
Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τους Ναβάρο (13'), Ροτζέριο (16'), αλλά η ομάδα του Βαλβέρδε ανέτρεψε την κατάσταση με πρωτεργάτη τον Μιραλάς (20' πεν., 49', 70', 89') και τέρματα των Τζιμπούρ (51'), Ορμπάιθ (53), Φουστέρ (80).

Πως παρατάχθηκαν οι δυο ομάδες
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό με τον Μέγιερι κάτω από τα δοκάρια και στην 4άδα της άμυνας τους Μέλμπεργκ, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μαρκάνο (αριστερά) και Τοροσίδη (δεξιά). Ο Ορμπάιθ ήταν μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, ο Μοδέστο δίπλα του, ο Μακούν σε θέση μεσοεπιθετικού, στα δύο άκρα οι Μιραλάς και Αμπντούν και μοναδικός φορ ο Τζιμπούρ.
Για τον Αστέρα, ο Μπαντής τερματοφύλακας, στο κέντρο της άμυνας οι Κουρμπέλης και Μπαρτολίνι, στο αριστερό άκρο ο Πιπίνης και ο Αργυρόπουλος. Αμυντικά χαφ οι Ουσέρο και Χουανίτο. Λίγα μέτρα μπροστά τους ο Ροτζέριο. Στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής ο Ράγιος. Δεξιά ο Ναβάρο. Στην επίθεση ο Μπρέσκα. Αυτή ήταν η διάταξη που επέλεξε ο Σάκης Τσιώλης.

Αιφνιδίασε ο Αστέρας στο πρώτο μέρος
Σε ένα συναρπαστικό πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 στο 16' με γκολ που έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους. Στο 13', έγινε μπαλιά 40 μέτρων στον Μπρέσκα, η άμυνα των γηπεδούχων ήταν πολύ ψηλά και πιάστηκε κοιμώμενη, ο Μέγιερι απέκρουσε το τετ-α-τετ με τον Σλοβάκο, αλλά στη συνέχεια ο Ναβάρο άνοιξε το σκορ με ψύχραιμο πλασέ.
Τρία λεπτά αργότερα, νέα αντεπίθεση για της ομάδα του Τσιώλη, ο Ναβάρο πασάρει στον αμαρκάριστο Ροτζέριο κι αυτός στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα για το 0-2 της ομάδας του, που έκανε παρόμοιο ξεκίνημα με εκείνο στην Τούμπα, όταν και στο ίδιο διάστημα είχε προηγηθεί με 0-3.
Η απάντηση του Ολυμπιακού όμως ήταν άμεση, καθώς στο 20' ο Μακούν κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή μέσα στην περιοχή από τον Μπαρτολίνι, ο Βοσκάκης έδειξε το πέναλτι και ο Μιραλάς από την άσπρη βούλα μείωσε για τους γηπεδούχους σε 1-2. Αυτό ήταν το πρώτο του Κέβιν, αλλά ποιος να ήξερε το τι θα επακολουθούσε στην επανάληψη.
Από εκεί και πέρα, οι γηπεδούχοι προσπάθησαν για την ισοφάριση, δεν κατάφεραν να σημειώσουν δεύτερο γκολ και όχι μόνο αυτό, αλλά μια ασυνεννοησία του Μέγιερι με τον Μαρκάνο παραλίγο να φέρει το 1-3, αλλά ο Ούγγρος τερματοφύλακας πρόλαβε με προβολή την μπάλα στο γύρισμα του Ισπανού και δεν κατέληξε αυτή στα δίχτυα του.
Καταιγιστικός στο δεύτερο
Μέσα στα πρώτα οκτώ λεπτά του β' ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός δημιούργησε πέντε καθαρές ευκαιρίες για γκολ, αξιοποίησε τις τρεις και το 1-2 έγινε 4-2 πριν συμπληρωθεί το 55'! Στο 49΄ μετά από σέντρα του Μανιάτη, ο Ράφικ Τζιμπούρ ισοφάρισε, στο 51΄ το λάθος των αμυντικών του Αστέρα εκμεταλλεύθηκε ο Μιραλάς που έγραψε το 4-2 και στο 53΄ ο Μακούν διεμβόλισε από δεξιά και έβγαλε έξοχη ασίστ στον Ορμπάιθ, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μπαντή.
Ο "δαιμονισμένος" ρυθμός του Ολυμπιακού, ουσιαστικά διέγραψε όλη την προσπάθεια των φιλοξενούμενων στο πρώτο ημίχρονο. Ακολούθησαν ακόμα δύο γκολ του Μιραλάς (70΄,89΄ και ένα του Φουστέρ στο 80΄, από ασίστ του Βέλγου που σήμερα ήταν απολαυστικός και ανέβηκε στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 18 γκολ.
Ετσι οι "ερυθρόλευκοι" απέφυγαν μια απρόσμενη απώλεια, διατήρησαν διαφορά ασφαλείας (10 βαθμοί) από τον Παναθηναϊκό και περιμένουν την τυπική στέψη τους ως πρωταθλητές της σεζόν 2011/2012.
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγερι, Μοντέστο (46΄ Μανιάτης), Μέλμπεργκ, Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Τοροσίδης (78΄ Φουστέρ), Μακούν, Αμπντούν, Μιραλάς, Τζιμπούρ (71΄ Καζίμ Ρίτσαρντς)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Σάκης Τσιώλης): Μπαντής, Αργυρόπουλος, Πιπίνης (39΄ Φορμίκα), Κουρμέλης, Μπαρτολίνι, Ουσέρο, Χουανίτο (60΄ Φρανκού), Ροτζέριο (72΄ Εγκον), Ράγιος, Ναβάρο, Μπρέσκα.