Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Τελείωσε με... χάος


Σ' ένα ντέρμπι που η κατάσταση μύριζε ... μπαρούτι από την αρχή, καταφέραμε να δούμε ποδόσφαιρο μόνο 82 λεπτά. Η πρώτη διακοπή (σχεδόν μία ώρα) έγινε στην ανάπαυλα του ντέρμπι, ενώ μόλις άρχισε ξανά το ματς ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα με τον Τζαμέλ Αμπντούν στο 51'.
Το ματς, ωστόσο, δεν τελείωσε, μιας και τα επεισόδια ξεκίνησαν ξανά στο 82', οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια και ο Τάσος Κάκος αποφάσισε την οριστική διακοπή του ντέρμπι.
Bάσει ΚΑΠ o Παναθηναϊκός κινδυνεύει με βαρύ χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση τριών βαθμών από το φετινό πρωτάθλημα και δυο από το επόμενο, ενώ χάνει και το ματς με 0-3 στα χαρτιά.
Η... αρχή του κακού
Στη διάρκεια του ημιχρόνου η ένταση ενός ντέρμπι μεταφέρθηκε στις κερκίδες. Η αστυνομική δύναμη ήταν ισχυρή δίπλα από τη φυσούνα, από εκεί που ξεκίνησαν και τα πρώτα επεισόδια.
Οπαδοί του Παναθηναϊκού συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εντός του γηπέδου, με αποτέλεσμα μετά από λίγο οι συμπλοκές και τα επεισόδια να μεταφερθούν σε όλη τη θύρα.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους και απώθησαν τόσο τους οπαδούς που βρίσκονταν εκεί, όσο και αυτούς στις διπλανές θύρες αφού τα δακρυγόνα από τη μία και τα καπνογόνα από την άλλη είχαν κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Τα επεισόδια αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το δεύτερο ημίχρονο να καθυστερήσει σχεδόν ακόμα ένα ημίχρονο!
Μετά από περίπου μία ώρα και αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, η Αστυνομία, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών και ο διαιτητής του αγώνα, έδωσαν το “Ok” ώστε να ξεκινήσει ξανά η αναμέτρηση.
Είδαμε και λίγη μπάλα....
Πως ξεκίνησαν:
Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ήθελε να «γεμίσει» το κέντρο του και γι’ αυτό προτίμησε τους Βιτόλο, Σιμάο και Κατσουράνη στην μεσαία γραμμή. Στην άμυνα οι Σαριέγκι και Καντέ ήταν στο κέντρο, αριστερά ο Σπυρόπουλος και δεξιά ο Μαρίνος. Στην επίθεση ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Ζέκα, Χριστοδουλόπουλο, Κουίνσι.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε κάποιες αλλαγές από το τελευταίο παιχνίδι με την Μέταλιστ. Πιο συγκεκριμένα στην κορυφή χρησιμοποιήθηκε μόνο ο Μιραλάς ξανά, αφού δίπλα του ξεκίνησαν οι Καζίμ Ρίτσαρντς και Αμπντούν. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής οι Μακούν, Ορμπάιθ και Μανιάτης και στην άμυνα οι Χολέβας, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Μοδέστο. Τερματοφύλακας ο Μέγιερι.
Πρώτο μέρος… άκαπνο
Το πρώτο ημίχρονο λίγοι θα θυμούνται ότι ήταν… ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ελέγξει τον αγώνα, μπορεί να είχε λίγο παραπάνω την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν πραγματοποίησε καμία ευκαιρία στα 45 λεπτά. Αντίθετα οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αυτοί που με το… «καλημέρα» έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο ΟΑΚΑ.
Μόλις στο 2' ο Μιραλάς ήταν αυτός που έφυγε από τα δεξιά, απέφυγε έξυπνα τον προσωπικό του αντίπαλο και από την γραμμή της περιοχής έκανε την σέντρα αλλά ο Μακούν που βγήκε μπροστά από τον Καρνέζη δεν έπιασε την κεφαλιά όπως θα την ήθελε και η μπάλα πέρασε παράλληλα από την εστία και κατέληξε άουτ.
Οι «πράσινοι» ήθελαν να ελέγξουν τον ρυθμό της αναμέτρησης, κράτησαν την μπάλα έχοντας την κατοχή από τα πρώτα λεπτά, αλλά δεν απείλησαν τον Μέγιερι. Στο 17’ ο Χριστοδουλόπουλος εκτέλεσε ένα φάουλ από πολύ μακρινή απόσταση προσπαθώντας να «κρεμάσει» τον τερματοφύλακα των «ερυθρόλευκων», αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Ο Ολυμπιακός ήλεγχε τις προσπάθειες των γηπεδούχων στην επίθεση και έψαχνε τη σωστή στιγμή για να φύγει στην επίθεση με τους Μιραλάς, Αμπντούν και Καζίμ Ρίτσαρντς να αλλάζουν θέσεις στην επίθεση. Μετά από ένα «νεκρό» διάστημα χωρίς φάσεις ο Αμπντούν ήταν αυτός που απείλησε ξανά την εστία του Παναθηναϊκού, όταν μετά από κόρνερ δοκίμασε το σουτ έξω από την περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ.
Η μοναδική ενέργεια που ξεσήκωσε την κερκίδα ήταν το σόλο του Κουίνσι έξω από την περιοχή των γηπεδούχων, αλλά το σουτ που δοκίμασε κόντραρε και έφτασε στα χέρια του Μέγιερι με ευκολία.
Γκολ και διακοπή
Στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός μπήκε για να πάρει το ματς. Ο Αμπντούν έξι λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημίχρονου έφυγε από αριστερά και με προσωπική ενέργεια έκανε το 0-1. Ο Αλγερινός με ωραίο πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής νίκησε τον Καρνέζη που δεν μπόρεσε να αντιδράσει.
Οι «πράσινοι» ήθελαν να απαντήσουν, αλλά ο Κουίνσι με προσωπική του ενέργεια έφτασε στην περιοχή του Ολυμπιακού,  με το σουτ του να φτάνει στα χέρια του Μέγιερι.
Στο 75' ο Βύντρα έφυγε από τα δεξιά, έκανε την σέντρα και σε ρόλο… σέντερ φορ ο Ζέκα έπιασε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε αρκετά άουτ.
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Μιραλάς άφηνε την θέση του στον Φουστέρ, αλλά εκεί ξεκίνσαν να πέφτουν φωτοβολίδες, αντικείμενα και οι δυο ομάδες πήγαν ξανά στα αποδυτήρια.
Λίγο αργότερα ο Τάσος Κάκος αποφάσισε να μην συνεχιστεί ο αγώνας.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Καρνέζης, Σαριέγκι, Καντέ, Σπυρόπουλος, Μαρίνος (Βύντρα 46’), Βιτόλο (Καραγκούνης 56’), Σιμάο, Κατσουράνης, Ζέκα (Τοτσέ 75’), Χριστοδουλόπουλος, Κουίνσι
Στον πάγκο έμειναν: Καπίνο, Νίνης Μπιάρσμιρ, Καραγκούνης, Κλέιτον
Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Μέγιερι, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Μοδέστο (Μαρκάνο 75’), Χολέβας, Ορπάιθ, Μακούν, Μανιάτης, Αμπντούν, Μιραλάς (Φουστέρ 82’), Καζίμ Ρίτσαρντς (Τζιμπούρ 63’)
Στον πάγκο έμειναν: Κάρολ, Παπάζογλου, Ιμπαγάσα, Φέισα