Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Οι γαύροι ΣΥΡΙΖΑ, οι βάζελοι ΝΔ


Στον ελληνικό αθλητισμό ο «δικομματισμός» δεν ηττάται. Το σύνηθες και μόνιμο δίπολο, που συγκροτούν ο πρωταθλητής -και στη δημοφιλία- Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, συνεχίζει να «κυβερνά» αυτόν τον τόπο, όπως καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε -για το «Εθνος της Κυριακής»- η εταιρεία marc.
Στην κάλπη των φιλάθλων, τα ευρήματα δεν αναφέρονται στο αν -οι ψηφίσαντες- συμφωνούν ή όχι με το Μνημόνιο, τάσσονται υπέρ της καταγγελίας ή επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης. Αλλο ήταν το (κυρίαρχο) ερώτημα που τους τέθηκε: Ποια ομάδα υποστηρίζουν.
Ο νικητής δεν προκάλεσε έκπληξη. Ολοι ξέρουν ότι ο Ολυμπιακός είναι ο λαοφιλέστερος σύλλογος. Το 24,6% των ψηφισάντων στην κάλπη των φιλάθλων δήλωσε πως υποστηρίζει την πειραϊκή ομάδα, με τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί από κοντά επιβεβαιώνοντας το «δίπολο» (20,3%), και να ακολουθούν η ΑΕΚ (με 11,4%), ο ΠΑΟΚ (8%) και η... άλλη ομάδα (10,5%), που μπορεί να είναι οποιαδήποτε πλην των ανωτέρω τεσσάρων.
Με βάση το φύλο, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν διαφορά 5,3% από τον «αιώνιο» αντίπαλό τους (26,5% έναντι 21,2%) στον ανδρικό πληθυσμό και 3,2% (22,6% έναντι 19,4%) στον γυναικείο. Βέβαια, το 32,3%, δηλώνει ότι δεν είναι με κάποια ομάδα.
Ο Ολυμπιακός εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας στις παραγωγικές ηλικίες των 35-44 ετών (25,7%) και 45-54 (26%), ενώ ο Παναθηναϊκός πρωτεύει με εντυπωσιακή διεισδυτικότητα στις ηλικίες 18-34 ετών (28,5%). Πάντως, η τρίτη ηλικία (65 και άνω) δείχνει να τον εγκαταλείπει (15,3%). Αντιθέτως ο ΠΑΟΚ, στα «τιμημένα γηρατειά» εμφανίζει τη μεγαλύτερη δημοφιλία, με ποσοστό 9,9%, τη στιγμή που το 29,8% των +65 χρόνων που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση, δεν υποστηρίζει κάποια ομάδα.
Οι «ερυθρόλευκοι» αποδεικνύεται πως έχουν μεγάλο «ρεύμα» στους δημοσίους υπαλλήλους (33,3%) -οι «πράσινοι» περιορίζονται στο 19%- και σε όσους (όσες) ασχολούνται με τα οικιακά (32,8%), ενώ αντιθέτως ο ΠΑΟ παρουσιάζει μεγάλη συσπείρωση στους φοιτητές/σπουδαστές (34%) και στους ανέργους (28,6%). Οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι έχουν το ίδιο ποσοστό (20,2%) δημοφιλίας στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, με τους «πράσινους» να καταγράφουν αρνητικό ποσοστό στις νοικοκυρές (13,4%), ενώ ο ΠΑΟΚ δεν φαίνεται να πείθει το... φοιτητικό κίνημα, καθώς καταγράφει ποσοστό μόλις 4,3%.
Η ΑΕΚ εμφανίζει μία θαυμαστή σταθερότητα (11%) στους ελεύθερους επαγγελματίες/επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, ενώ πολύ κοντά (10,9%) βρίσκονται και οι νοικοκυρές.
Γεωγραφική κατανομή
Στην Αττική οι «ερυθρόλευκοι» καταγράφουν ποσοστό 32,5%, οι «πράσινοι» 26,3% και οι «κιτρινόμαυροι» 13,7%. Ωστόσο, και οι τρεις προναφερθέντες σύλλογοι του λεκανοπεδίου σε άλλη περιφέρεια της χώρας εμφανίζουν μεγαλύτερη επιρροή. Ο Ολυμπιακός στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο έχει ποσοστό 32,7%, ο Παναθηναϊκός, στις ίδιες περιοχές, ποσοστό 26,9% και η ΑΕΚ στη Θεσσαλία, την Ηπειρο και τη Στερεά Ελλάδα εκτοξεύει τη δημοφιλία της στο 17,5%.Αντιθέτως, ο ΠΑΟΚ στη Μακεδονία και τη Θράκη καταγράφει το εντυπωσιακό ποσοστό του 28,7%, ενώ, σε σχέση με τα ποσοστά που παρουσιάζει στην Αττική (0,5%), στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Ηπειρο, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα (0,6%), αξιοσημείωτη είναι η διεισδυτικότητά του στους φιλάθλους της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου (2,2%).
Της κάλπης τα καμώματα
Αλλαξαν... αρχηγούς
Τι κι αν ο Αντώνης Σαμαράς είναι οπαδός του Ολυμπιακού και ο Αλέξης Τσίπρας του Παναθηναϊκού; Η φίλαθλη δημοσκόπηση κατέδειξε ότι οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, στις εκλογές της 6ης Μαΐου «ψάρεψαν» ψήφους στις αντίπαλες «δεξαμενές»!
Οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» επέλεξαν να υπερψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς του ποσοστό 20,1% και εκείνοι του «τριφυλλιού», με ποσοστό 23,2%, που είναι και το υψηλότερο, τη ΝΔ! Οχι πως οι «πράσινοι»... μαύρισαν τον Αλ. Τσίπρα. Εδωσαν και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αρκετά υψηλό ποσοστό (19%). Επληξαν το γόητρό του, όμως, οι φίλοι της ΑΕΚ, καθώς του έβαλαν κάτω από τη βάση: για την ακρίβεια, τον ψήφισε το 9,2%, όταν στον ΠΑΟΚ έλαβε 15%, στην... άλλη ομάδα 13,7% και στους μη φιλάθλους 17,6%.
Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ δεν τίμησαν τον συμπατριώτη τους, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς έδωσαν στο ΠΑΣΟΚ χαμηλό ποσοστό (10%), εν αντιθέσει με τους φίλους της ΑΕΚ που τον υπερψήφισαν με 18,3%.
Μεγάλη διεισδυτικότητα παρουσίασε η ΝΔ και στην... άλλη ομάδα, με 18,8,%, ενώ είναι άξιο αναφοράς το 13,8% που έλαβε το... άλλο κόμμα από τους φιλάθλους της... άλλης ομάδας, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό. Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία «άλλο κόμμα» δεν συμπεριλαμβάνονται τα πρώτα 13 κόμματα της κατάταξης (!) με βάση τις εκλογές της 6ης Μαΐου, συνεπώς το 13,8% που κατέγραψε μεταξύ των φιλάθλων «άλλων ομάδων» είναι περισσότερο από εντυπωσιακό.
Οσο για τη Χρυσή Αυγή, εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσόστωση (10,1%) στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (17,5%) και το ΚΚΕ (14,7%) στους φίλους της ΑΕΚ.
  • Η ταυτότητα της έρευνας
    Η έρευνα πραγματοποιήθηκα από τη Marc Α.Ε. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ), ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΘΝΟΣ Α.Ε. ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.075 νοικοκυριά. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού 18 ετών και άνω. ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 22-24 Μαΐου 2012. ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη. ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota. ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Εγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2012. Η MARC Α.Ε.: Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του Π.Ε.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ