Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ο Σέρβος Πρόεδρος επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Χάτζιτς

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα και επίσημα τη σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάτζιτς...
"Ο Γκόραν Χάτζιτς συνελήφθη σήμερα το πρωί στις 08:24 τοπική ώρα στην περιοχή Φρούσκε Γκόρε" περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βελιγραδίου, διευκρίνισε ο Τάντιτς. 

"Με την σύλληψή του κλείνει το πιο δύσκολο κεφάλαιο της συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία", υπογράμμισε ο σέρβος πρόεδρος. 

"Ήταν χρέος μας προς τα θύματα και αποτελεί συμβολή για τη συμφιλίωση των λαών στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο ίδιος διέψευσε τις φήμες των τελευταίων ωρών ότι ο Χάτζιτς κρυβόταν σε μοναστήρι που βρίσκεται στη Φρούσκα Βόρα, κοντά στο σημείο όπου συνελήφθη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας, με τη σύλληψη του Χάτζιτς έχει αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας και, όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί πλέον να κοιτάει κατάματα τους συνομιλητές του στην Ευρώπη.

Ο Γκόραν Χάτζιτς κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου, την περίοδο 1992-1993, όσο ήταν πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας "Σερβικής Αυτόνομης Περιοχής της Σλαβονίας, Μπαράνια και δυτικού Σρεμ", στην Κροατία.

http://karxarias.blogspot.com/2011/07/blog-post_512.html#more