Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Γιατί οι Ορθόδοξοι σχηματίζουν έτσι τα δάχτυλα ενώ οι Καθολικοί διαφορετικά για να κάνουν το Σταυρό τους;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι Ορθόδοξοι σχηματίζουν έτσι τα δάχτυλα του δεξιού χεριού για να κάνουν τον σταυρό τους; Και γιατί οι καθολικοί το κάνουν με διαφορετικό σχηματισμό;

Λοιπόν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ενώνουν τα τρία πρώτα δάχτυλα και τα άλλα δύο ακουμπούν στη παλάμη.Όπως το σχήμα 1. Τα τρία ενωμένα δάχτυλα αντιπροσωπεύουν την αγία τριάδα,Πατήρ Υιός και Άγιο πνεύμα. Τα άλλα δύο που ακουμπούν στη παλάμη αντιπροσωπεύουν τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού, την Ανθρώπινη και την Θεϊκή.

σχήμα 1

Οι Καθολικοί Χριστιανοί ενώνουν τον αντίχειρα με τον διπλανό από το μικρό δάχτυλο και τα άλλα τρία μένουν πάνω.Όπως το σχήμα 2. Τα τρία πάνω αντιπροσωπεύουν και εδώ την Αγία Τριάδα και τα άλλα δύο τα ενωμένα τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού. Αλά αν τα δείτε ξεχωριστά: a) Το μικρό δάχτυλο είναι σαν το γράμμα I b)Τα δύο ενωμένα σαν το γράμμα Χkai c) Τα άλλα δύο σχηματίζουν το γράμμα V.

Αυτά τα τρία γράμματα αποτελούν τις λέξεις Ιησούς Χριστός Vαζωραίος.
σχήμα 2

Να ξεκαθαρίσω πως εδώ είδαμε μόνο τον συμβολισμό του κάθε σχήματος και όχι αν κάποιο είναι σωστό ή όχι. Αυτό είναι άλλο θέμα και καθαρά υποκειμενικό, ανάλογα με τη σκοπιά που το βλέπει κανείς.

Πηγή "Ανείρομαι"

8 σχόλια:

Το σχήμα 2 το αναγνωρίζουν οι Ορθόδοξοι, όταν ευλογεί ο ιερέας!
Οι ΡΩΜΑΙΟ-Καθολικοί σχηματίζουν τον Σταύρο με τα τέσσερα δάκτυλα, διότι έχουν θεοποιήσει και την Παναγία μαζί με τον Τριαδικό Θεό.

Είναι τελείως Λανθασμένη η τοποθέτηση σας. Η Δεύτερη εικόνα είναι από το Ευαγγέλιο, όπου ο Χριστός πριν στείλει τον Παράκλητο, ευλόγησε( κατά την δεύτερη εικόνα) τους Μαθητές Του και αναλήφθηκε. Κατά τον ίδιο τρόπο ευλογούν σήμερα και οι Ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι πιστοί της Καθολικής, κάνουν τον σημείο του σταυρού με τέσσερα δάχτυλα, δείχνοντας ξανά την Αγία Τριάδα, με την διαφορά πως το επιπλέον δάχτυλο συμβολίζει την Παναγία, όπου την έχουν Θεοποιήσει.

Ειναι και ο δευτερος τροπος αληθης ασχετως οτι δεν συνηθιζεται απο τους καθολικους ειδικα στην Ελλάδα. Το μεγαλυτερο ποσοστό τον κανει με τα 4 δαχτυλα οπως ειπωθηκε απο τους προλαλησαντες και το ξερω λογω του οτι ειμαι και εγω καθολικός.

Οι Καθολικοί κάνουν το Σταυρό τους με τρία δαχτυλα

Οι Καθολικοί κάνουν το Σταυρό τους με τρία δαχτυλα

Όλοι θεοί. Πάνω κ πιο πάνω όλων ένας. Ο θεός ο ίδιος. Μονοθεισμός.

Όλοι θεοί. Πάνω κ πιο πάνω όλων ένας. Ο Θεός ο ίδιος. Μονοθέικός λοιπόν. Να μην μπερδεύεστε με τα δάχτυλα. Όλα δικά του κ τα δάχτυλα. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ!!!!

Οι καθολικοί κάνουμε τον σταυρό μας με 4 δάχτυλα τα οποία συμβολίζουν τις 4 πληγές του Ιησού επάνω στον σταυρό(στα δυο χέρια,στα πόδια και στην καρδιά).Τα υπόλοιπα που αναφέρονται είναι ανοησίες.