Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Έτοιμος ο νόμος για το "κούρεμα" αν δεν...

Το περίστροφο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών εβαλε και μάλιστα με τον πιο επισημο τρόπο την Δευτέρα το βράδυ ο Λουκάς Παπαδημος.

Σε μια συνέντευξη 90 λεπτών που παραχώρησε στην Δημοσιογράφο των New York Times Rachel Donadio ο πρωθυπουργός της Ελλάδος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσει από την Βουλή νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα υποχρεώνει τους πιστωτές να δεχθούν ζημιές στα ομόλογα που κατέχουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του Διεθνούς χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) σήμερα Τεταρτη.

To protothema.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμη την νομοθετική ρύθμιση περί υποχρεωτικού κουρέματος του χρέους. Για την ακρίβεια οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CACS) όπως ονομάζονται , θα δίνουν τη δυνατότητα σε περίπτωση μη ικανοποιητικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων η συμμετοχή από εθελοντική να γίνει υποχρεωτική. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η συμμετοχή των ιδιωτών να μην ξεπερνά το 75%.

Η ενεργοποίηση των Cacs σημαίνει πιστωτικό γεγονός και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιες θα είναι οι συνέπειες, πέραν του αποκλεισμού από τις αγορές που ήδη υφίσταται η Ελλάδα. Η τροπολογία για τα Cacs θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία για το PSI.

O Λουκάς Παπαδημος εξήγησε στην αμερικανική εφημερίδα ότι εάν η Ελλάδα δεν πετύχει 100% συμμετοχή στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 130 δισ. δολάρια από το σύνολο των 450 δισ. δολαρίων του χρέους, τότε η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει ένα νόμο που θα αναγκάζει τους πιστωτές να δέχονται τις ζημιές.

«Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε υπό το φως των προσδοκιών για τον βαθμό της συμμετοχής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξαρτάται από το ποσοστό της συμμετοχής», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν επιτυχώς. «Οι συνομιλίες δεν είναι απλές. Λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, θα έλεγα ότι είμαστε πολύ κοντά στο να έλθουμε σε συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής του IIF T. Νταλάρα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών δηλαδή κυβέρνησης και τραπεζιτών. Το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση, για την οποία έχει άμεση ενημέρωση και δυνατότητα παρέμβασης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εστιάζεται στο επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι πιστωτές μετά το κούρεμα. 

Η πρόταση που μεταφέρει ο κ. Νταλάρα για λογαριασμό των τραπεζών, ζητά επιτόκιο πάνω από 5% και μέχρι 5,5%. Το επιτόκιο αυτό, κατά το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδος, θεωρούν ότι δεν καθιστά το χρέος βιώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια. Η αντιπρόταση, όπως εκφράσθηκε δια του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, βασίζεται σε αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο από 2% έως 4% το ανώτερο, που απέρριψαν οι τραπεζίτες με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Τι λέει στην συνέντευξη στους ΝΥΤ ο έλληνας πρωθυπουργός

Οι New York Times εξηγούν ότι υπάρχει μια αίσθηση στην Ευρώπη ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν μπορεί να αποφευχθεί, εάν όχι τώρα, τότε ίσως το Μάρτιο, όταν λήγει ένα ομόλογο, εξαιτίας του ότι η χώρα δεν μπορεί να το πληρώσει χωρίς χρηματοδότηση από την τρόικα.

«Το γνωρίζω αυτό», δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η νέα χρηματοδότηση θα εγκριθεί. «Νομίζω ότι τα γεγονότα αποδεικνύουν πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της».

Η εφημερίδα τονίζει ότι σε αντίθεση με τον Ιταλό ομόλογό του Mario Monti, ο οποίος έχει σαφή πολιτικά ένστικτα και φαίνεται να του αρέσει η πολιτική ζωή, ο Λουκάς Παπαδήμος είναι σαφώς σε άβολη θέση με την πολιτική ζωή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως έχει πλήρη επίγνωση των προσαρμογών που χρειάζονται, και των θυσιών του Ελλήνων πολιτών. «Γνωρίζω ακριβώς τις προσαρμογές που χρειάζονται και όλες τις θυσίες που κάνουν οι πολίτες. Δεν χρειάζεται μόνο να κοιτάξεις τα νούμερα, το γεγονός ότι η ανεργία είναι στο 18%. Μπορείς απλώς να περπατήσεις στην πόλη και να το δεις».

Διαβάστε κι άλλο ρεπορτάζ εδώ

Πηγή 'Πρώτο Θέμα"