Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αδιέξοδο και επεισόδια με ταξιτζήδες και ΜΑΤ

Στα άκρα φαίνεται να οδηγείται η αντιπαράθεση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, με τους ιδιοκτήτες ταξί, μετά την άκαρπη συνάντηση, που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης.
Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο, ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκαν σημεία συνεννόησης και προανήγγειλε συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η μορφή των οποίων θα ανακοινώνεται την τελευταία στιγμή, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί για αιφνιδιαστικές κινήσεις του κλάδου.

Ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι η επταμελής αντιπροσωπεία κατέθεσε πρόταση για εξάμηνη παράταση-κατοχύρωση του διαλόγου και με δέσμευση για πλαίσιο πληθυσμιακής αναλογίας στην έκδοση των αδειών, όπως προέβλεπε το προεδρικό διάταγμα Ρέππα. Παράλληλα, πρότειναν να πληρώνονται οι άδειες και να υπάρχει δέσμευση για τη μη δημιουργία καρτέλ.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, ο υπουργός ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση, σημειώνοντας ότι ο νόμος Παπακωνσταντίνου απελευθερώνει τα πάντα.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ εκτίμησε ότι δεν θα περάσει τίποτα από αυτά, που προβλέπονται για τα ταξί, ότι στο τέλος τα μέλη του κλάδου θα βγουν νικητές και πρόσθεσε ότι αγώνας συνεχίζεται και ότι «το πού θα πάμε και τι θα κάνουμε, δεν θα το λέμε δημόσια». Υποστήριξε, επίσης, ότι ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η πλειονότητα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα και ολόκληρη κοινωνία είναι με το μέρος τους.

Η αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών αναχώρησε από το υπουργείο με προορισμό τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους στην οδό Μάρνη, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, αλλά και το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους.

Στη διάρκεια των δηλώσεων του κ. Λυμπερόπουλου ακούγονταν συνθήματα άκρως υβριστικά για τον υπουργό και την κυβέρνηση, ενώ κάποιοι θερμόαιμοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου, εκτοξεύοντας καφέδες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση χημικών.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των επαγγελματιών αυτοκινητιστών, οι οποίοι σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια του Ρίου και του Ισθμού, αφήνοντας τα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα.

Κάτι ανάλογο έγινε και στο αεροδρόμιο της Σάμου, όπου οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν την είσοδο του αεροδρομίου και οι επιβάτες αναγκάζονταν να περπατούν, κουβαλώντας τις αποσκευές τους σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων.

Επίσης, οι ταξιτζήδες απέκλεισαν εκ νέου το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο της Κρήτης, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αναγκάζονται να περπατήσουν για να πάρουν την πτήση τους, ενώ στη Θεσσαλονίκηστάθμευσαν το οχήματά τους στον κόμβο της εθνικής οδού, λίγο έξω από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των επιβατών.

Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου μάλιστα σημειώθηκαν και επεισόδια, όταν οδηγοί ταξί επιτέθηκαν σε οδηγό πούλμνα, που επιχείρησε να «σπάσει» τον κλοιό.

Με πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης και συμβολική κατάληψη του κτιρίου, όπου στεγάζεται η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, αντέδρασαν οι ιδιοκτήτες των ταξί, στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Επίσης, από τα ξημερώματα της Τετάρτης τα ταξί του Άργους και του Ναυπλίου έχουν σηκώσει τις μπάρες στο σταθμό διοδίων στο Σπαθοβούνι και από τις 10 το πρωί περισσότερα από 350 ταξί από την Τρίπολη, τη Σπάρτη, την Καλαμάτα και την Κυπαρισσία έχουν παραταχθεί στο σταθμό διοδίων Νεστάνης και τα αυτοκίνητα περνούν, χωρίς να πληρώνουν.

Μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους των Χανίων πραγματοποίησαν ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, που διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους. Οι αυτοκινητιστές, μέσω του κόμβου Κλαδισού και των οδών Κισάμου - Κυδωνίας κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης, όπου για δέκα λεπτά ακινητοποίησαν τα αυτοκίνητά τους.

Αντιπροσωπεία τους είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με το δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκυλάκη, στον οποίο και μετέφεραν την αντίθεσή τους στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η απελευθέρωση του επαγγέλματος τους.

Ακολούθως, οι ταξιτζήδες κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο Χανίων.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=135217