Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ολίγη από Ντέμη και πολλά αναμασήματα στο “Κουτί”

Απογοητευτική «Πανδώρα», με τη μερίδα του λέοντος σε ανώδυνες περιγραφές αθλητικών συντακτών
Πολύ κακό για το τίποτα, άνθραξ ο θησαυρός! Η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη Νικολαΐδη ήταν κάποιες αποσπασματικές δηλώσεις Ντέμη, ενταγμένες σε μια εκπομπή την οποία μονοπώλησαν δημοσιογράφοι, κατά σύμπτωση οι περισσότεροι του ίδιου εκδοτικού συγκροτήματος. Το “Κουτί της Πανδώρας”άνοιξε με καθυστέρηση δυόμισι ωρών, αλλά τελικώς ήταν “άδειο”. Ο Ντέμης δεν είπε τίποτα πιο ουσιαστικό και αποκαλυπτικό απ' αυτά που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του τρέιλερ και οι δημοσιογράφοι αναλώθηκαν σε αναμασήματα για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σχεδόν κανένας δεν αναφέρθηκε σε ονόματα, κανείς από τους δημοσιογράφους δεν άγγιξε το “καυτό” θέμα της “παράγκας Νο 1” και οι περισσότεροι στέκονταν σε ανώδυνα πράγματα με πολλές γενικότητες.

Για παράδειγμα το όνομα “Μάκης Ψωμιάδης” δεν το έπιασε στο στόμα του κανείς αθλητικός συντάκτης. Σε αντίθεση με την ρεπόρτερ του δικαστικού στην “Ελευθεροτυπία”, Κατερίνα Κατή που περιέγραψε με συνοπτικό αλλά και γλαφυρό τρόπο το φαινόμενο “Ψωμιάδης” και τις καταδικαστικές αποφάσεις που κουβαλάει.

Στο “Κουτί της Πανδώρας” κατέθεσαν τις απόψεις τους οι δημοσιογράφοι Γ.Χελάκης, Χ.Χαραλαμπόπουλος, Α.Πανούτσος, Α.Καρπετόπουλος, Δ.Ελευθεράτος, Β.Σαμπράκος, Κ.Θωμαΐδης, Σ.Μαρκάκης, η Κατερίνα Κατή, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σ.Πιλάβιος, ο παράγοντας της ΟΥΕΦΑ, Θ.Θεοδωρίδης, ο δικηγόρος Χ.Γρηγορίου, ο πρόεδρος του Παναιτωλικού Φ.Κωστούλας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Κ.Μαρματάκης, και ο εκπρόσωπος του ΟΠΑΠ, Γ.Καραλής.

Ο τρόπος με τον οποίο λανσαρίστηκε το τρέιλερ με το απόσπασμα των δηλώσεων Ντέμη, λειτούργησε και παραπλανητικά, καθώς όλοι περίμεναν να δουν συνέντευξη του πρώην προέδρου της ΑΕΚ. Προκαλεί δε, εντύπωση το γεγονός ότι ένας πεπειραμένος δημοσιογράφος, με πολλές αξιόλογες και ποιοτικές εκπομπές στη διαδρομή του ως ρεπόρτερ-ερευνητής, όπως ο Κώστας Μπαξεβάνης, δεν ρώτησε τον Ντέμη Νικολαΐδη το όνομα του συνομιλητή του για τα στημένα της “παράγκας Νο 1”. Εάν ρωτήθηκε, θα είχε αξία να προβληθεί η απάντηση Νικολαΐδη με την άρνησή του να αποκαλύψει περισσότερα.

Ο Ντέμης

Ιδού όλα όσα ανέφερε αποσπασματικά ο Ντέμης Νικολαΐδης:

“Είμαι χαρούμενος, αισθάνομαι καλά με τα στοιχεία που βγήκαν στην επικαιρότητα. Είμαι επιφυλακτικός, όμως. Μπήκαμε στο ποδόσφαιρο σε ομάδα που αγαπούσαμε, βάλαμε χρήματα, αλλά δεν είμαστε δυνατοί στο παρασκήνιο. Μάλιστα ο Τύπος μας κατηγορούσε επειδή δεν ήμασταν... δυνατοί στο παρασκήνιο. Θέλαμε να κάνουμε τα αυτονότητα. Καθαρό ποδόσφαιρο, να μπορούν οι οικογένειες να πηγαίνουν στο γήπεδο. Είναι όνειρο να καθαρίσει αυτό το πράγμα

Θυμάμαι ένα περιστατικό το 2006, όταν ήμουν πρόεδρος της ΑΕΚ, και ένας άνθρωπος που είναι πολύ... διάσημο στην Παράγκα νούμερο 1 μέσω ενός γνωστού ήθελε να συναντηθούμε. Προσωπικά, προσπαθούσα να το αποφύγω, γιατί δεν ήξερα ποιος ήταν ο λόγος. Το εκμυστηρεύτηκα σε έναν δικηγόρο, τον κ. Οικονομόπουλο, που και τώρα ασχολείται με την υπόθεση Ψωμιάδη. Με τα πολλά, συναντηθήκαμε στο σπίτι ενός κοινού γνωστού. 12 το βράδυ. Ήθελα να δω για ποιο λόγο ήθελε να με συναντήσει. Αν και όλα αυτά τα φανταζόμουν, σοκαρίστηκα.

Είχα έναν άνθρωπο μπροστά μου, ο οποίος επί 3 ώρες έκανε βόλτες και μου περιέργαφε από το 1996-2003, ενώ έπαιζα δηλαδή, πως στηνόταν το πρωτάθλημα! Oύτε ένα παιχνίδι δεν άφηναν. Άκουγα τον τύπο που εκπροσωπούσε το σύστημα τότε που με έκλεβε. Εμένα, έκλεβε όχι απλά χρήματα, τα συναισθήματά μου, τον κόσμο. Όλους. Και δεν μπορούσα να κάνω και τίποτα. Ξεκινήσαμε, αλλά δεν είχα εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη. Μίλησα με δικηγόρο και προσπαθήσαμε κάτι να κάνουμε. Ξεκινήσαμε και πήγαμε στην Αγγλία, επειδή δεν είχα εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και λυπάμαι που το λέω, βρήκαμε μια εταιρεία ερευνών, πληρώσαμε κάποια χρήματα και στη συνέχεια μας είπε ότι για να συνεχίσει το ποσό ήταν από 700.000 ευρώ ως 1,5 με 2 εκατομμύρια ευρώ.

Και τότε ήμουν ενάντια να παίρνει χρήματα το ποδόσφαιρο από το κράτος. Με κοιτούσαν σαν UFO. Με εμένα δεν είχαμε κρατικό χορηγό, έστω κι αν δεν είχαμε λεφτά. Με χορηγό Έλληνα φορολογούμενο δεν μπορεί να λειτουργήσει μια ανώνυμη επαγγελματική εταιρεία.

Είτε έχει δίκιο μια ομάδα επαρχιακή μιας πόλης είτε έχει άδικο, βάζει μπροστά τον κόσμο και βγαίνουν οι πολιτικοί που βάζουν μπροστά τον εαυτό τους για να ξαναψηφιστούν και υποστηρίζουν ομάδες για να τους ψηφίσουν οι οπαδοί. Τραγικό φαινόμενο.

Οι οπαδοί είναι τα θύματα,. Όχι ότι είναι άγιοι, αλλά είναι τα θύματα. Το σύστημα αφήνει ανθρώπους να γεννούν ελπίδες -με τον κόσμο να προσπαθεί μετά να τους προστατέψει. Στέλνουν κάποια άτομα να πάρουν την τάδε ομάδα σαν να είναι εργολαβία. Στο παρελθόν το έβλεπες. Δεν ξέρω τι γινότανε. Του έλεγαν "θα πάρεις 2-3 δημόσια έργα, αν πάρεις αυτή την ομάδα, να ηρεμήσουμε"; Δεν ξέρω... Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Κάποια στιγμή καταλαβαίνουν ότι είναι λαμόγιο, φεύγει -μετά έρχεται ένα άλλο που πάλι καταλαβαίνουν ότι είναι λαμόγιο κι έτσι συνεχίζεται η κατάσταση.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι να εξολοθρεύσεις τη μαφία του ποδοσφαίρου που είναι εδώ και 20 χρόνια. Το ποδόσφαιρο μόνο του, έτσι όπως είναι στημένο, δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα καθαρίσει. Θέλει κρατική βοήθεια, τη βοήθεια της UEFA. Αλλά έτσι όπως είναι στημένο, δεν το πιστεύω.”