POST BY Ειρήνη Χατζημιχάλη
Ο έναστρος ουρανός μπορεί να αποτελεί αγαπημένο θέαμα για τους ονειροπόλους και τους ρομαντικούς, για τους αστρονόμους, όμως, αποτελεί εδώ και αιώνες αντικείμενο αναλυτικής επιστημονικής μελέτης. Αυτό το βίντεο-ταξίδι στα αστέρια τα συνδυάζει και τα δύο.
Ο Alex Cherney από τη Μελβούρνη, στην Αυστραλία, ασχολείται ερασιτεχνικά με την παρατηρησιακή αστρονομία. Όταν η μικρή του κόρη τού ζήτησε βοήθεια για να βρει τους εξωγήινους, αγόρασε ένα τηλεσκόπιο και το έστρεψε στον ουρανό. Οι εικόνες τον συνεπήραν και αποφάσισε να ασχοληθεί πιο συστηματικά με την παρατήρηση. Το αποτέλεσμα της ενασχόλησής του είναι ένα βίντεο που μαγεύει ειδικούς και μη.Το διάστημα 2009-2010, κατέγραψε το νυχτερινό ουρανό για 31 συνολικά ώρες, χρησιμοποιώντας την κάμερα Nikon D700 με φακό Nikkor 14-24mm. Από αυτές, με ένα ομολογουμένως καλλιτεχνικό πνεύμα, επέλεξε τα 2,5 περίπου λεπτά που αποτελούν το βίντεο. Πρόκειται για μια σειρά από λήψεις με τη μέθοδο time-lapse και απεικονίζουν το νότιο τμήμα του ουράνιο θόλου, έτσι όπως φαίνεται από το νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, γεγονός που αναγνωρίστηκε από το διαγωνισμό αστροφωτογραφίαςStarmus, όπου και κέρδισε το πρώτο βραβείο.
Η Αυστραλία αποτελεί ιδανικό μέρος για την κινηματογράφηση του νυχτερινού ουρανού, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά σημεία, ακόμα και κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα, που είναι σκοτεινά, χωρίς φώτα πόλεων ή δρόμων. Οι παρεμβολές από σύννεφα που κινούνται λόγω του ανέμου κάνουν το βίντεο ακόμα πιο εντυπωσιακό, ενώ η μοναδική ένδειξη ζωής είναι τα πλοία στη θάλασσα που φαίνονται σαν γρήγορα κινούμενα φωτάκια και τα ίχνη των αεροπλάνων στον ουρανό.
Στην αρχή του βίντεο, προς τα νοτιοδυτικά, βλέπουμε τη δύση μιας σχεδόν κάθετης ζώνης του ζωδιακού φωτός, λίγο πριν κατακλύσει την οθόνη ο Milky Way, η λευκή ζώνη με άστρα που αποτελεί το Γαλαξία μας. Στη συνέχεια κάνει την εμφάνισή του το σκοτεινό νεφέλωμα Coal Sack που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Σταυρό του Νότου. Αργότερα στο βίντεο μπορούμε να δούμε και την ανατολή του Ορίωνα (2:10) ο οποίος όμως μοιάζει να κινείται σχεδόν κάθετα σε σχέση με το πώς τον βλέπουμε στο βόρειο ημισφαίριο. Πέρα από το Milky Way, διακρίνονται τα νέφη του Μαγγελάνου (0:50), οι κοντινότεροι γαλαξίες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ενώ το φως του φεγγαριού αποκαλύπτει το εντυπωσιακό τοπίο της νότιας ακτής της Αυστραλίας.
Η κίνηση του ουράνιου θόλου στο βίντεο είναι τόσο εντυπωσιακή που μοιάζει πραγματική. Όμως, η φαινομενική κίνηση των άστρων οφείλεται στην περιστροφή και την περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο. Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί οι πρόγονοί μας θεωρούσαν αυτονόητο ότι ο ουρανός με τους αστέρες και τους πλανήτες περιστρέφεται γύρω από τη γη.
Photo: credit visualphotos.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου