Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Νέα μείωση μισθών έως 150 ευρώ

Ενεργοποιείται η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς υπέρ ανεργίας 2%, "ψαλιδίζεται" κατά 50% το κίνητρο απόδοσης, κόβονται αναδρομικά από 1ης Ιουλίου άλλα 20 επιδόματα από 10% έως και 30%



Νέο "μαχαίρι" μπαίνει στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Αφενός ενεργοποιείται η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς υπέρ ανεργίας 2% και παράλληλα επιμερίζεται έως το τέλος του έτους η αναδρομική παρακράτηση της συγκεκριμένης εισφοράς από 1ης Ιανουαρίου 2011 και αφετέρου κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης.
Ετσι, μέσα σε πέντε μήνες θα παρακρατηθεί η εισφορά που αναλογεί σε δώδεκα μήνες και εφόσον συνυπολογιστεί το ψαλίδισμα κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, τότε οι μηνιαίες απώλειες στο τελευταίο πεντάμηνο του έτους ξεκινούν από 48 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και τα 150 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση των αποδοχών "αγγίζει" το 10% τον μήνα ή μισό μισθό στο πεντάμηνο.
Επιπρόσθετα, πέραν από το κίνητρο απόδοσης, κόβονται αναδρομικά από 1ης Ιουλίου άλλα 20 επιδόματα από 10% έως και 30%. Πρόκειται για ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν κάθε μήνα υπάλληλοι των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, δικαστικοί, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, καθηγητές των ΤΕΙ, ιατροί του ΕΣΥ, αρχιερείς, μουσικοί και ερευνητές κ.ά.
Νέα μείωση μισθών έως 150 ευρώ
Τα παραπάνω εξειδικεύονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Ειδικότερα, λόγω της αναδρομικότητας της εισφοράς 2% από την αρχή του έτους προκύπτει μεγάλη επιβάρυνση στους τελευταίους πέντε μήνες του 2011.
Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος με σύνολο τακτικών αποδοχών, πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων ύψους 1.000 ευρώ τον μήνα, θα δει τον μισθό του να μειώνεται κατά 20 ευρώ τον μήνα.
Ομως επειδή σε πέντε μήνες θα παρακρατηθούν και οι εισφορές του πρώτου επταμήνου (140 ευρώ), η παρακράτηση θα φθάσει τα 48 ευρώ τον μήνα έως την εκπνοή του τρέχοντος έτους.
Σε αυτές τις απώλειες θα πρέπει να προστεθούν και οι περικοπές από το κίνητρο απόδοσης, οι οποίες κυμαίνονται από 28,5 έως 50 ευρώ τον μήνα. Ετσι, ο συνολικός... λογαριασμός φθάνει μεταξύ 76,5 και 98 ευρώ τον μήνα.
Αντίστοιχα, ένας υπάλληλος με αποδοχές 1.500 ευρώ θα χάσει μεταξύ 100 και 122 ευρώ τον μήνα και με 2.000 ευρώ θα χάσει από 124,5 έως 146 ευρώ μηνιαίως.
Πιο αναλυτικά, με τη χθεσινή εγκύκλιο ορίζεται πως από 1ης Ιουλίου μειώνονται μεταξύ των άλλων (στον σχετικό πίνακα αναφέρονται αναλυτικά οι απώλειες από το ψαλίδισμα όλων των επιδομάτων) και τα ακόλουθα επιδόματα:
  • Κατά 50% το κίνητρο απόδοσης, το οποίο διαμορφώνεται μετά τη μείωση αυτή για υπαλλήλους που υπηρετούν σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ κατά κατηγορία στα 28, 50, 40, 45 και 50 ευρώ μηνιαίως.
  • Κατά 30% το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων.
  • Κατά 25% το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας, καθώς και ταχύτερης και αποτελεσματικότερης προώθησης των ερευνητικών προγραμμάτων των ερευνητών και των ειδικών λειτουργικών επιστημόνων.
  • Κατά ποσοστό 20% το ειδικό ερευνητικό επίδομα, για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων των μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίων.
  • Το ερευνητικό επίδομα τεχνολογικής έρευνας των μελών ΕΠ των ΤΕΙ.
  • Το επίδομα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων του προσωπικού του ΚΕΠΕ.
  • Το ειδικό ερευνητικό επίδομα των τακτικών καθηγητών και του λοιπού διδακτικού προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
  • Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου των ιατρών του ΕΣΥ.
  • Το επίδομα αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των αρχιερέων.
ΝΠΙΔ-ΝΠΔΔ-ΟΤΑ
"Ψαλίδι" 30% στο πριμ παραγωγικότητας
Κατά 30% μειώνονται τα ποσά που προβλέπονται ως κίνητρο ή πριμ παραγωγικότητας από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις και καταβάλλονται σε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Εάν τα ποσά της παρούσας περίπτωσης υπερβαίνουν τα 200 ευρώ μηνιαίως, το εν λόγω ποσοστό μείωσης καθορίζεται σε 15%. Εξάλλου, το επίδομα ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος κόβεται κατά 10% και όχι 20% που προέβλεπε ο νόμος. Επίσης μπαίνει πλαφόν στις αμοιβές των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του ΝΣΚ στα 8.314,56 ευρώ μηνιαίως και στους γιατρούς του ΕΣΥ στα 5.964,33 ευρώ.
Κώστας Τσαχάκης