Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες για την παράδοση της εξουσίας ο Καντάφι

Έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες για την παράδοση της εξουσίας φέρεται να είναι ο Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπός του σε πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως μετέδωσε το BBC, ο εκπρόσωπος του συνταγματάρχη είπε ότι σε αυτές τις συζητήσεις επικεφαλής θα είναι ο γιος του Καντάφι, Σααντί.

Οι επαναστάτες, που πλέον ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της Τρίπολης, πιστεύουν ότι ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να κρύβεται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Η τελευταία προσφορά δείχνει ότι ο φόβος και η ηττοπάθεια έχουν αρχίσει να κυριαρχούν στο στρατόπεδο του Λίβυου συνταγματάρχη.

Την ίδια ώρα, οι επαναστατικές δυνάμεις κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να προλάβουν να εφοδιάσουν την Τρίπολη με καύσιμα και νερό, εν μέσω φόβων ότι οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις δηλητηρίασαν τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται νερό η πρωτεύουσα.

Θάβουν τους νεκρούς

Στην λιβυκή πρωτεύουσα κυριαρχεί το μακάβριο θέαμα των νεκρών που άφησε πίσω της η μάχη για την κατάληψη της Τρίπολης.

Οι πολίτες ανακαλύπτουν συνεχώς μαζικούς τάφους: Ανταποκριτής του βρετανικού SkyNews μέτρησε 53 πτώματα σε καμένη αποθήκη, όπου εικάζεται ότι εκτελέστηκαν αυτοί οι άνθρωποι πριν από μία εβδομάδα περίπου από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Περίπου 150 άτομα εκτιμάται ότι εκτελέστηκαν το διήμερο της 23ης-24ης Αυγούστου, κατά τη διάρκειας της πολιορκίας της πόλης από τους επαναστάτες. Πρόκειται, σύμφωνα τουλάχιστον με μαρτυρίες, για πολίτες που εκτελέστηκαν από τους καθεστωτικούς.

Αγριότητες έγιναν και από τις δύο πλευρές, όπως σε κάθε πόλεμο.

Σε προάστιο της Τρίπολης, θα γίνει μαζική ταφή 22 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί μετά από μάχη που έδωσαν με τους επαναστάτες.

Ένας απ' αυτούς βρέθηκαν πισθάγκωνα δεμένος. «Οι επαναστάτες τούς ζήτησαν να παραδοθούν, αλλά αυτοί αρνήθηκαν», είπε κάτοικος της περιοχής.

Ζητούν αποδέσμευση των πόρων της Λιβύης

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και την διεθνή κοινότητα να «αποδεσμεύσουν τους πόρους και τα αγαθά» της Λιβύης το ταχύτερο δυνατόν αφού ο Μουάμαρ Καντάφι δεν βρίσκεται πλέον στην εξουσία.

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών που συμμετέχουν στην έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, η οποία συνεχίζεται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Κυριακή, κάλεσαν επίσης τον ΟΗΕ να παραχωρήσει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Λιβύη την έδρα της χώρας στον Οργανισμό, αναγνωρίζοντάς το ουσιαστικά ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Οι Άραβες ΥΠΕΞ «καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας και τις αρμόδιες χώρες να αναλάβουν την ευθύνη τους υπό τις δύσκολες συνθήκες που περνά ο λιβυκός λαός ακυρώνοντας την απόφαση δέσμευσης των κεφαλαίων, των πόρων και των αγαθών που ανήκουν στο λιβυκό κράτος», αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των αραβικών χωρών καλούν επίσης «τον ΟΗΕ να επιτρέψει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να καταλάβει την έδρα της Λιβύης στον Οργανισμό και στους διάφορους οργανισμούς του».

Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του Εθνικού Μεταατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, είναι επικεφαλής της λιβυκής αντιπροσωπείας που λαμβάνει μέρος στην έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο δεύτερος τη τάξει των εξεγερμένων επέμεινε ότι χρειάζεται άμεσα να υπάρξει οικονομική βοήθεια, τονίζοντας τον κίνδυνο «αστάθειας» στη Λιβύη εάν οι εξεγερμένοι δεν αποκαταστήσουν τη λειτουργία των θεσμών, την παροχή υπηρεσιών και την μισθοδοσία στη χώρα.



Πηγή in.gr