Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Θάσος, το νησί με τα πολλά πρόσωπα

POST BY Μανίνα Ζουμπουλάκη 



Έχω γράψει χίλιες φορές για τη Θάσο και πάντα ψάχνω καινούργιους τρόπους να μπω στο θέμα: το θέμα είναι ένα καταπράσινο πολύ ορίτζιναλ νησί με καταγάλανη θάλασσα. Και πώς να το περιγράψω χωρίς πολλά κοσμητικά επίθετα…

Όταν ήμουν μικρή νοικιάζαμε ένα σπίτι στον Ποτό, στη νότια Θάσο κοντά στο σπίτι του Βασίλη Βασιλικού: πάνω στη θάλασσα, με άσπρη πλατειά παραλία μπροστά σπαρμένη στρόγγυλα βότσαλα. Ο Ποτός ήταν μικρό χωριό, καμιά τριανταριά σπίτια, με ένα θερινό σινεμά στη μέση που έφερνε όλες τις ελληνικές κωμωδίες της δεκαετίας του ΄60 και πότε-πότε ιταλικές ταινίες Τσίτσο-Φράνκο («Τσίτσοοοοο, το λιμάνι φεύγει!»). Είχε ψαροταβέρνες, ροδάκινα, καφενεία και τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου.
Χρυσή Αμμουδιά
Λιμενάρια
Πέτρα
Τα ίδια πάνω-κάτω μπορεί να πει κανείς και σήμερα για τη Θάσο: οι παραλίες είναι αμέτρητες και σούπερ. Το βουνό στη μέση (Υψάριον) έχει γραφικά χωριουδάκια με ακόμα πιο γραφικά καφενεία. Ο περιμετρικός δρόμος (160χλμ.) ενώνει οκτακόσια διαφορετικά τοπία, από δάση με πεύκα μέχρι ξεραΐλα κυκλαδίτικου τύπου, από καστανιές και πλατάνια μέχρι σεληνιακά βράχια. Έχουν χτιστεί ξενοδοχεία κάθε είδους, παντού. Τα τουριστικά κομμάτια του νησιού έχουν τον χαρακτήρα όλων των τουριστικών κομματιών της Ελλάδας – αλλά λίγο να την ψάξει κανείς, η Θάσος έχει συγκλονιστικά μέρη.
Καζαβίτι
Ποταμιά
Θεολόγος
Παναγιά
Πριν μερικά χρόνια έγραψα ένα μυθιστόρημα («Το Μεγάλο Καλοκαίρι») που εκτυλίσσεται στη Θάσο – όχι όλο, γιατί οι ήρωες έπρεπε να φύγουν από το νησί για να το εκτιμήσουν, όπως όλοι οι ήρωες. Επειδή είναι μυθιστόρημα και όχι τουριστικός οδηγός άφησα απ΄ έξω πολλά πράγματα που βρίσκεις στο νησί λίγο-λίγο, όταν περνάς εκεί κάμποσες μέρες. Έχει μια ατμόσφαιρα εντελώς δική του που περιγράφεται ωραία με ιστορίες και λειτουργεί σαν μπακράουντ. Όπως για παράδειγμα, η πρασινάδα και η παλιακιά υγρασία τουΛιμένα, κάτω από το αρχαίο Θέατρο κι ανάμεσα στα ερείπια του 5ου – 6ου π.Χ. αιώνα, με σπίτια και αυλές γεμάτα αρχαία μάρμαρα. Ή η μυρωδιά πεύκου, νερού και ρίγανης όταν φτάνεις με φέριμποτ στο νησί.  Το οποίο νησί έχει πολλά τρικ, κόλπα και μυστήρια για να σε κρατήσει. Αποκλείεται να τα χωρέσω όλα αλλά ξεκινάμε με όσα θυμάμαι τώρα:

• Το Παλιό Λιμάνι στο Λιμένα, την πρωτεύουσα, με ταβερνάκια, καφέ και beach bar μέχρι το όντως αρχαίο καρνάγιο. Η θάλασσα είναι ωραία ακόμα κι εδώ – πηγαίνουμε για μπάνιο στο Island Beach Bar και για φαγητό στην Ωραία Σύμη.
• Οι Αλυκές, δύο παραλίες στις δύο πλευρές μιας μικρής χερσονήσου, με κλειστούς γαλαζοπράσινους κι αλλού τιρκουάζ κολπίσκους. Με καφενεία και ψαροταβέρνες στη μία μεριά και τα ερείπια ενός αρχαίου ιερού στην άλλη.
• Τα Μεταλλεία στα Λιμενάρια, μια παραλία με μαύρη άμμο που λένε ότι έπεσε από τον Άρη.
• Τα Λιμενάρια, με νυχτερινή ζωή και καφέ-μπαρ όσο φτάνει το μάτι σου –  και με τέλεια θάλασσα για βουτιές μπροστά σου.
Τρυπητή
Νυστέρι
Μακρύαμμμος
Ραχώνι
• Ο Παράδεισος, κάποτε «παράδεισος» των γυμνιστών και αγαπημένων φρικιών αλλά σήμερα ατέλειωτη οργανωμένη πλαζ με κύματα τύπου-Χαβάη.
• Το Πευκάρι, με βαθιά μπλε θάλασσα στο ανοιχτό Αιγαίο και πεύκα που κατεβαίνουν στην άμμο.
• Η Γκιόλα, μυστήρια λίμνη-πισίνα κοντά στο νησάκι Αστρίς – μόνο με κάποιο ντόπιο θα καταφέρετε να την ανακαλύψετε, θα σας φάει ο ήλιος πάνω σε επίπεδες πλάκες και απότομα βράχια, αλλά αξίζει τον κόπο.
• Το Καζαβίτι, ρομαντικό χωριό μέσα στο βουνό με γηραλέο πλάτανο στην πλατεία που τον έχουνε σκαρφαλώσει γενιές και γενιές παιδιών. 
• Η Πευκοσπηλιά, για μεζεδάκια στην άμμο με πεύκα πάνω απ΄ το κεφάλι σου.
• Ο Γερμανός, μίνι-πλαζ με μια παγωμένη πηγή μέσα στη θάλασσα να ρίχνει τη  θερμοκρασία του νερού.
• Οι Μαριές, Θεολόγος, Παναγία, Ποταμιά: ορεινά χωριά με πηγές, νερά, πλατάνια και θέα.
Στη Θάσο διαδραματίζεται και το «Μεγάλο Καλοκαίρι» της Μανίνας Ζουμπουλάκη (εκδ. Intro Books). Ακόμη κι αν το νησί δεν είναι στα σχέδιά σας, το βιβλίο μην το χάσετε
…αλλά το καλύτερο στη Θάσο είναι η θάλασσα, που δεν προλαβαίνεις να την βαρεθείς: ζεστή και ήσυχη στο βόρειο μέρος του νησιού, γαλήνια στο δυτικό, με πλατειά κύματα στο ανατολικό κομμάτι, κρύα και πεντακάθαρη στο νότιο. Κάτω από το Μοναστήρι του Αρχάγγελου είναι μαύρη-μπλε, με κάθετα βράχια να την κόβουν λες κι είναι το Ντόρσετ ή άλλη ακτή της Αγγλίας. Δηλαδή, δεν υπάρχει νησί με μεγαλύτερη ποικιλία σε θάλασσες.
Αφήστε που δεν φυσάει σχεδόν ποτέ, τα βράδια κάνει ψύχρα, το σηκώνει το ζακετάκι/μπουφανάκι/καλτσάκι του… Το μόνο κακό με τη Θάσο είναι ότι με πιάνει κατάθλιψη κάθε σεζόν όταν τελειώνουν οι διακοπές κι αρχίζουμε να τα μαζεύουμε… 
 


Διαμονή


Royal Paradise Beach Resort & Spa



Η ολοκαίνουργια πεντάστερη άφιξη στην ειδυλλιακή παραλία του Παραδείσου προσφέρεται, αν μη τι άλλο, για διακοπές που ανεβάζουν τον πήχη στο επίπεδο φιλοξενίας. Σε ένα ιδανικό location που συνδυάζει τη σκιά των πεύκων, το χρυσό της άμμου και το γαλάζιο της θάλασσας, η διακριτική πολυτέλεια συμβαδίζει με την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. 77 δωμάτια-σουίτες, γκουρμέ εστιατόρια, υπέροχη πισίνα και pool bars κι ένα σπα με εξελιγμένες φροντίδες, είναι μερικά μόνο από τα ατού του Royal Paradise Beach Resort & Spa, που μοιάζει να βγήκε από τα ομορφότερα καλοκαιρινά όνειρά μας