Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Κρίσιμες ψηφοφορίες απόψε για το αμερικανικό χρέος

Με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να αιωρείται και μια μόνο ημέρα πριν την απειλούμενη στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, θα τεθεί σε ψηφοφορία απόψε -στις 20:00 ώρα Ελλάδας- στην αμερικανική Γερουσία η κρίσιμη το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Με τον χρόνο να πιέζει, οι ηγέτες του Κογκρέσου βρίσκονται σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ορίου δανεισμού. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί πρέπει απόψε να συμφωνήσουν ενόψει της χρεοκοπίας της χώρας.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι αύριο, ωστόσο, αν και η έγκρισή του από τη Γερουσία είναι πιθανότατη, υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το τι θα γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την Κυριακή προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά τουλάχιστον 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια ούτως ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να δανειστούν και να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους μέχρι το 2013. Παράλληλα όμως θα μειωθούν οι δαπάνες -- χωρίς αύξηση των φόρων -- κατά 1 τρισεκατομμύριο. Θα συσταθεί κατόπιν μια ειδική διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει να προτείνει, πριν από τις 23 Νοεμβρίου, περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες, ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

"Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων και των δύο σωμάτων κατέληξαν σε συμφωνία που θα μειώσει το έλλειμμα και θα αποτρέψει τη χρεοκοπία", δήλωσε ο κ. Ομπάμα. "Αυτός ο συμβιβασμός αποτελεί σοβαρή προκαταβολή για τη μείωση του ελλείμματος που χρειαζόμαστε. Το σημαντικότερο είναι ότι θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τη χρεοκοπία".  Ο ίδιος ο Ομπάμα είπε μάλιστα ότι με τη συμφωνία αυτήν οι δημόσιες δαπάνες των ΗΠΑ θα μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο από την προεδρία του Dwight Eisenhower τη δεκαετία του 1950.

Από την πλευρά του πάντως, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ, είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και εκπροσώπων των δύο κομμάτων, σημειώνοντας πως «υπάρχει ακόμα κάποια απόσταση που πρέπει να διανυθεί» προτού υπάρξει συμφωνία.

Στο μεταξύ ο βουλευτής Ραούλ Γκριχάλβα, που ηγείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων μιας 74μελούς ομάδας φιλελεύθερων Δημοκρατών, με δηλώσεις του σήμερα ανέφερε ότι αναμένει "τα περισσότερα μέλη της προοδευτικής ομάδας να καταψηφίσουν" το συμφωνηθέν διακομματικώς νομοσχέδιο για την αύξηση του κρατικού δανεισμού.
Το νομοσχέδιο χωρίς να προβλέπει αυξήσεις φόρων μειώνει σταδιακά αλλά δραστικά τα κόστη κυβερνητικών προγραμμάτων κατά δύο τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.
Την ίδια ώρα, ο στενός συνεργάτης του βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων, Τομ Κόουλ, εξέφρασε την ελπίδα "με μία ισχυρή δύναμη ψήφων το νομοσχέδιο αυτό να εγκριθεί" από το Σώμα αυτό του Κογκρέσου πριν από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας ώρα Ουάσινγκτον.

Στην περίπτωση πάντως που η επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός που θα επιβάλει αυτόματα ορισμένες περικοπές.

Οι παγκόσμιες αγορές πάντως, έδειξαν την Δευτέρα σημάδια ανακούφισης, ωστόσο,  χωρίς μια συμφωνία την Τρίτη, οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δεν θα μπορεί να  πληρώσει τους λογαριασμούς της.