Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

H κρίση χρέους γκρεμίζει τις αγορές

Τρόμος χρέους και πάλι πάνω από τις αγορές, οι οποίες σε συνδυασμό προς την αδύναμη ανάπτυξη (κάτω από 1%) της  οικονομίας των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο, κυριολεκτικά γκρεμίζονται, με πρώτη και καλύτερη, βέβαια, την Αθήνα που έχασε 3,25 % στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συμφωνία στην Ούασινγκτον για αύξηση του "ταβανιού" του χρέους κάθε άλλο παρά δεκτή με ανακούφιση έγινε από την αγορά. Αντίθετα, εκλήφθηκε ως σημάδι ότι η κρίση χρέους έχει περάσει τον Ατλαντικό, ενώ η Fitch έθεσε υπό αναθεώρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2,2% σχεδόν, στις 11.866 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε όλα τα κέρδη της φετινής χρονιάς. Ανάλογη νωρίτερα ήταν η εικόνα στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης (Φρανκφούρτη -2,26%).

Το ευρώ έχει υποχωρήσει στα όρια των 1,42 δολαρίων, ενώ πτωτικά προς τα 93,50 δολάρια ανά βαρέλι κινήθηκε το πετρέλαιο. Αντίθετα, εκτοξεύθηκε προς τα 1660 δολάρια ανά ουγκιά η τιμή του χρυσού, στον οποίο τα επενδυτικά κεφάλαια βρίσκουν παραδοσιακά καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

Πηγή