Εκτίναξη του αριθμού των ανέργων πάνω από το 1 εκατομμύριο, ποσοστό που «επιστρέφει» τη χώρα στο 1960, μείωση εισοδημάτων των μισθωτών έως και 40% και αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού που γυρίζει σε επίπεδα πριν από το 1993 είναι οι βασικές επισημάνσεις στη νέα έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.
Τα εργατικά συνδικάτα ετοιμάζουν το καθιερωμένο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, άγαλμα Βενιζέλου στις 6 μ.μ.), επισημαίνοντας ότι το Μνημόνιο και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και το λεγόμενο«σύμφωνο για το ευρώ» αποτελούν την πλέον καταστροφική συνταγή για τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες και την πλέον αδιέξοδη πολιτική για την οικονομία και την έξοδο από την ύφεση, την κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕκαι της ΑΔΕΔΥ, η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει ως συνέπεια:
• Την αύξηση του ποσοστού της πραγματικής και όχι της στατιστικής ανεργίας στο 23% έως το τέλος του 2011, με τους ανέργους να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Δηλαδή να κινούνται στα επίπεδα της 10ετίας του ΄60, οπότε κατεγράφη το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Η ανεργία από τον Μάρτιο του 2008 μέχρι τον Μάρτιο 2011 αυξήθηκε κατά 95% και -όπως εκτιμάται- θα απαιτηθούν τουλάχιστον 9 χρόνια για να επανέλθει το επίπεδο της ανεργίας στα επίπεδα πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης (7,8% -φθινόπωρο 2008).
Φυσικά αν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως όσοι ενταχθούν στην αγορά εργασίας θα απασχολούνται με τους προ κρίσης όρους και αποδοχές, καθώς στην έκθεση δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην δραστική “ελαστικοποίηση” των εργασιακών σχέσεων. Οι μακροχρονίως άνεργοι αυξάνονται σταθερά με το 50% εξ αυτών να προέρχεται από τους κλάδους του Εμπορίου, των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, την Μεταποίηση και τις Κατασκευές. Επίσης, το κύριο βάρος στην αύξηση των ανέργων αντιστοιχεί στους ανέργους ηλικίας άνω των 30 ετών.
• Τη μείωση μισθών κατά 11,5%.
• Την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού στα επίπεδα του 2001-2002. Η σύγκλιση μισθών με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, θα υποχωρήσει στο επίπεδο του 2001. Μόνο σε δύο χώρες στην Ε.Ε. των 15, στην Κύπρο και την Πορτογαλία, οι μέσες αποδοχές είναι μικρότερες από ό,τι στην Ελλάδα. Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού που έχει επανέλθει σε επίπεδα προ του 1984 -ήδη από το τέλος του 2010- θα επιδεινωθεί περαιτέρω έως το τέλος του 2011.
• Τη μείωση των συντάξεων από 25% έως και 50%. Μόνο οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν 4 δισ. ευρώ επιπλέον μέχρι το 2015, ενώ ήδη έχουν καταβάλει 2 δισ. ευρώ.
• Τη μείωση της εγχώριας ζήτησης στα επίπεδα του 2003.
• Τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στην μεταπολεμική περίοδο κατά 10,2% την τελευταία τριετία.
• Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 33 δισ. ευρώ έως το τέλος Απριλίου.
• Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα, οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων εντοπίζουν σοβαρές στρεβλώσεις:
α) Τα έσοδα από έμμεσους -άδικους, όπως τους χαρακτηρίζουν- φόρους ως ποσοστό του συνόλου των φορολογητέων εσόδων ξεπερνούν το 60%.
β) Παράλληλα, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγήκαλπάζουν με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο να ανέρχονται στα 41 δισ. ευρώ, ενώ ένα στα τέσσερα ευρώ που παράγονται στην ελληνική οικονομία δεν φορολογείται με διαρροή ετήσιων εισόδων της τάξεως των 15 δισ. ευρώ. [Μαυρούλη Αργυρώ, real.gr]
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου