Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Ζητώ...»



Μηνύματα προς νέους, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες - Χιλιάδες διαδηλωτές του ζητούσαν να φύγει
Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που έλεγαν ότι δεν θα βγάλει «άσο από το μανίκι» ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ, υπεραμυνόμενος της πορείας που έχει χαράξει για τη χώρα η κυβέρνησή του. Ο πρωθυπουργός μίλησε σε μία αστυνομοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, στους δρόμους της οποίας χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την κυβερνητική πολιτική, χωρίς να λείψουν οι σκηνές έντασης και η εκτενής χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις.










Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος – για άλλη μια φορά- στην κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και τόνισε πως «είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προασπίσουμε τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου». «Η προσπάθεια θα φτάσει μέχρι το τέλος», συνέχισε.


Εμφανίστηκε βέβαιος πως η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για φέτος αν και «η ύφεση είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών πάνω στις οποίες βασίστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Στο συγκεκριμένο σημείο και επί της ουσίας ο Γ. Παπανδρέου «έδειξε» ως υπεύθυνους για τις όποιες αποκλίσεις εμφανιστούν φέτος από τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τους διεθνείς φορείς.

«Όταν κάναμε εκπτώσεις ή πισωγυρίσματα το βρίσκαμε μπροστά μας», δήλωσε για να επισημάνει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει κατευθύνσεις. «Ο δρόμος αυτός δεν έχει επιστροφή», υπογράμμισε.

Στην ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται ευθύνονται η Δικαιοσύνη, για την οποία είπε ότι «διαπιστώνει, συχνά, ότι αργεί» και οι ολιγωρίες στη δημόσια διοίκηση αλλά και τα συντεχνιακά συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε:
- Από τους νέους να μην εγκαταλείπουν τη χώρα.
- Από τους τραπεζίτες να στηρίξουν και οι ίδιοι τις τράπεζές τους, καθώς όπως τόνισε το κράτος διαθέτει πόρους για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
- Από τους επιχειρηματίες να επενδύουν στην Ελλάδα.
- Από τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν τους φόρους τους.
- Από τους δημοσίους υπαλλήλους να σταθούν δίπλα στον πολίτη.

Ειδικά για τους τελευταίους και ενδεχομένως στον απόηχο των δηλώσεων Ανδρέα Λοβέρδου περί «ενός εκατομμυρίου υπαλλήλων που ταλαιπωρούν τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας», ο πρωθυπουργός τόνισε πως τιμάει τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους για τους οποίους είπε πως είναι «ο μοχλός της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης».

Εμφανίστηκε υπέρμαχος των δυναμικών αποκρατικοποιήσεων, που όπως είπε θα δημιουργήσουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και κάλεσε συστράτευση «ώστε αυτοί που στοιχηματίζουν την Ελλάδα μακριά από το ευρώ, να βρουν μπροστά τους την Ελλάδα ολόκληρη».