Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μεσόγειος φλέγεται!

Ρητορική με την οποία εγκαινιάζεται μία  περίοδος έντασης έχει υιοθετήσει η  Άγκυρα. Η τουρκική κυβέρνηση απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει ακόμη και στρατιωτική ισχύ προκειμένου να ματαιώσει την απόφαση της Κύπρου για έναρξη γεωτρήσεων φυσικού αερίου. Η Αθήνα χαρακτήρισε απειλητικές τις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς, με τις οποίες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα στείλει το στόλο της για να παρεμποδίσει τις έρευνες στα ανοικτά της Κύπρου. Το γκρέμισμα των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων δημιουργεί ακόμη περισσότερες επιπλοκές. Κι αυτό διότι την ώρα που η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ απέχουν ένα βήμα από τη διακοπή των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων, οι ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην Κύπρο συγχρηματοδοτούνται από μια αμερικανική και δύο ισραηλινές εταιρείες.

Στην Τουρκία  έχει δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό το γεγονός ότι η Ελλάδα και  το Ισραήλ έχουν αποφασίσει να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική τους συνεργασία. Αύριο Κυριακή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης μεταβαίνει στο Ισραήλ για επίσημες συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ. Το Τελ Αβίβ αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Αμυνας. Πέρα από όσα προβλέπει το αυστηρό πρωτόκολλο, ο κ. Μπεγλίτης θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, θα έχει κρίσιμες συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Λίμπερμαν και τον Ισραηλινό υπουργό εσωτερικής ασφάλειας Βιλνάι. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας θα υπογράψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και θα συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την προμήθεια ισραηλινών πυραύλων «Spice». Επειτα από διακομματική απόφαση της ελληνικής Βουλής θα διατεθούν περίπου 200 εκατ.ευρώ για τον εξοπλισμό των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με τα κατευθυνόμενα βλήματα που κατασκευάζονται στο Ισραήλ. Οι κύριοι Μπεγλίτης και Μπαράκ θα οριστικοποιήσουν και το πρόγραμμα ασκήσεων της ελληνικής και της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας για τους επόμενους μήνες.

Η συγκυρία και  μόνο της κατακόρυφης βελτίωσης  της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ιδίως διότι η επίσκεψη του  κ. Μπεγλίτη στο Τελ Αβίβ θα ολοκληρώνεται την ημέρα που ο απελαθείς πρεσβευτής του Ισραήλ στην Άγκυρα θα επιστρέφει στη χώρα του. Η ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και ότι παγώνει όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Τελ Αβίβ έχει δημιουργήσει αίσθηση.

Σχεδόν την  ίδια ώρα που οι Τούρκοι διέλυαν  τις πολιτικο-διπλωματικές τους σχέσεις  με το Ισραήλ, το προσωπείο της πολιτικής  του Ταγίπ Ερντογάν περί δήθεν  «μηδενικών προβλημάτων» με τα γειτονικά κράτη κατέρρεε.

Ο κ. Μπαγίς, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και  αυτοπροβαλλόμενες σαν εκσυγχρονιστής, απειλούσε ευθέως την κυπριακή κυβέρνηση  ότι δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει  έρευνες φυσικού αερίου. Η απειλή της Άγκυρας ότι ο τουρκικός  στόλος θα βγει στην Κύπρο αξιολογούνται ήδη από τα διπλωματικά επιτελεία των εμπλεκόμενων χωρών. Προτού ακόμη εκτοξευθούν οι πολεμικές απειλές της Τουρκίας, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έσπευσαν να στηρίξουν άνευ όρων και χωρίς κανένα αστερίσκο τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης να ερευνήσει για πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Ουδείς μπορεί να απαντήσει αν η Τουρκία αυτονομείται και θα αγνοήσει τις συστάσεις  των Ηνωμένων Πολιτειών και της  Ρωσίας.

Όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο διεξάγει εργασίες στην περιοχή ανάμεσα στην Κω και στη Ρόδο, επί του παρόντος εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι απειλές  του κ. Μπαγίς δημιουργούν προβληματισμό  για το αν η Τουρκία θα επιχειρήσει  κάποιο αντιπερισπασμό στο χώρο του Αιγαίου με σκοπό να φρενάρει τις κυπριακές έρευνες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα.

«Οι απειλητικές  δηλώσεις του κ. Μπαγίς και άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εγείρουν σοβαρότατο προβληματισμό για τις συνέπειες της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια κρίσιμη και εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, λόγω των γεγονότων στη Συρία και τη Λιβύη και των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό», τονίζει σε δήλωσή του ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Δελαβέκουρας επισημαίνει ότι «η συμπεριφορά αυτή είναι αντίθετη με τη διακηρυγμένη τουρκική πολιτική μηδενικών προβλημάτων» και καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να συμπεριφερθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο συχνά τελευταία επικαλείται».

Επί τη ευκαιρία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζει «αυτονόητο» το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τον φυσικό της πλούτο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. «Άλλος σχολιασμός, ειδικά για τα λεγόμενα του κ. Μπαγίς, δεν αξίζει»μ καταλήγει η δήλωση του κ. Δελαβέκουρα.



Πηγή protothema.gr