Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Η «κόκκινη γραμμή» για την χρεοκοπία

ATHENS, GREECE - JUNE 21:  (L-R) Flags of the ...

Του Μενέλαου Τασιόπουλου
Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών κάνει πολιτικά παιχνίδια με την Τρόικα, για να δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις στο εσωτερικό της Ελλάδος και ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να μιλά με «μαγικές εικόνες», και πρωτογενή ελλείμματα, που θα φέρει η ύφεση και η ανεργία, στα επιτελεία της Ευρώπης , μελετούν σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδος και εξόδου της από το ευρώ.
Το κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργούν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, με την 6η δόση , δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το κρίσιμο σημείο δεν είναι η 6η δόση, αλλά οι επόμενες. Το κλίμα τρόμου , ταιριάζει με τις επιδιώξεις του Βερολίνου στις αρχές Οκτωβρίου , να ¨κλειδώσει» επί του ελληνικού εδάφους , τα ενδιαφέροντα που έχει, ούτως ώστε όποια κι αν είναι η συνέχεια στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος , η Γερμανία να έχει κατοχυρώσει υπό την μορφή των «επενδύσεων», τα asset και τους πόρους που την ενδιαφέρουν.
Μπορεί η επίσημη γραμμή της Ευρώπης να είναι ότι αν ακολουθήσετε το μεσοπρόθεσμο, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα για περίπτωση εξόδου από το ευρώ, αλλά είναι φανερό από τους ίδιους τους αριθμούς ότι το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί στην ελληνική περίπτωση είναι αδιέξοδο.
Έτσι αξιοποιείται ο λάθος «τσαμπουκάς» του Βενιζέλου της προηγούμενης Πέμπτης, όταν μετά τα μεσάνυχτα διαφώνησε τάχα με τηνΤρόικα, αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης Παπανδρέου, να παρακολουθήσει έστω εν μέρει αυτά που υπογράφει στα Συμβούλια Κορυφής και δεσμεύει τη χώρα, με τον χειρότερο δανεισμό από όλους τους προηγούμενους, ούτως ώστε η Ελλάδα να διαχωρίζεται σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Αυτό θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια ούτως ώστε το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες , να έχουν μια κίνηση ματ απέναντι στις ενδεχόμενες «επιθέσεις» των αγορών στην ευρωζώνη. Όταν δηλαδή θα κλιμακωθεί η αμφισβήτηση για την δυνατότητα της Ιταλίας, και της Ισπανίας, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρέους ή τα ελλείμματα τους ή θα αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα της Γαλλίας, η απάντηση να είναι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ, μέσω χρεοκοπίας.
Έτσι η ευρωζώνη θα κερδίσει χρόνο και θα πάρει έστω βραχυπρόθεσμα μια παράταση χρόνου , «τιμωρώντας» τους Έλληνες σύμφωνα με την προτεσταντική ηθική των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, αλλά το κυριότερο χωρίς εκ νέου να χρειασθεί σε άμεσους χρόνους να ενισχυθούν τα κεφάλαια στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης ή να πληθωρίσει το ευρώ .
Η λεπτή «κόκκινη γραμμή» αυτή τη φορά δυστυχώς είναι χρονική , αφού τα μεγέθη της Ελλάδος σε επίπεδο ελλειμμάτων, χρέους ,ύφεσης , ανεργίας είναι μη αναστρέψιμα και σχετίζεται με την συζήτηση και τους στόχους του προϋπολογισμού του 2012, που προϋποθέτει τι; Τον απολογισμό της πορείας το 2011.
Το χειρότερο είναι ότι στην παρούσα φάση τουλάχιστον στα ελληνικά επιτελεία , δεν μελετώνται σενάρια για μια τέτοια εξέλιξη. Όλα κινούνται σε μικροπολιτικό και επικοινωνιακό περιβάλλον του κάθε σήμερα και τίποτα παραπάνω. Άρα οι όποιες τέτοιου τύπου εξελίξεις θα μας βρουν ολωσδιόλου, απροετοίμαστους και σε κατάσταση ομηρίας…