Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Καζάνι που βράζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά τα νέα σκληρά μέτρα

Θύελλα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος έχουν προκαλέσει τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν προκειμένου να εκταμιευτεί η 6η δόση.

Χαρακτηριστικές του κλίματος ήταν οι αντιδράσεις στον διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνεδρίαση στον ΚΤΕ διήρκεσε περίπου 5 ώρες και τον λόγο πήραν περισσότεροι από 30 βουλευτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν επικριτικοί προς την κυβέρνηση. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν δίστασαν να προειδοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ρυθμίσεις όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ κάποιοι μίλησαν ανοικτά για αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Σε αστοχίες και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης απέδωσε την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και εσωτερικά η Μιλένα Αποστολάκη, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται επιβεβλημένη η λήψη νέων μέτρων συνεχώς.

«Ποιος φταίει που επί δύο χρόνια δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις και τώρα πως θα ολοκληρωθούν αυτές με χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές που επιτρέπουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μιλά για ξεπούλημα;», αναρωτήθηκε.

Την διασφάλιση της 6ης δόσης και των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ζήτησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προτείνοντας τη διεξαγωγή εκλογών «σε χρόνο που δεν θα διακυβεύεται η πορεία της χώρας».

Ο κόσμος δεν αντιδρά γιατί πληρώνει, αλλά γιατί τα βάρη είναι άδικα είπε ο Δημήτρης Κουσελάς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε αξίες και δεν είμαστε διατεθειμένοι για τα πάντα» και αναφέροντας επιπλέον, ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει για απολύσεις.

Από την μεριά της η Μαρία Θεοχάρη αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο και στρατηγική για να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα [του ΠΑΣΟΚ] επί δύο χρόνια ψήφιζε, τώρα οφείλονται εξηγήσεις σε αυτήν ότι τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να μας γίνει γνωστό το σχέδιο ώστε να πειστούμε [για] να ψηφίσουμε, είπε ο Μιχάλης Τζελέπης.

Ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης την εξαίρεση των συνταξιούχων και των ανέργων από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ ζήτησε και την απόδοση ευθυνών στους υπουργούς που απέτυχαν στην επίτευξη των στόχων τους.

Την «επαναθεμελίωση» του φορολογικού συστήματος, ζήτησε ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, προτείνοντας να ενταχθεί σε αυτό ως μόνιμο στοιχείο ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Επίσης πρότεινε τον έλεγχο «πόθεν έσχες» στους κατόχους κινητής περιουσίας.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε δραματικούς τόνους, ενημέρωσε τους βουλευτές για μέτρα, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, και ότι δεν μας πιστεύουν στην Ευρώπη.

Προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, κύκλο επαφών με βουλευτές άνοιξε και ο πρωθυπουργός. Την Πέμπτη συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με βουλευτές της Κρήτης και των Ιονίων Νήσων, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τους βουλευτές Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Μιλώντας στους βουλευτές, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός είπε πως ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. «Θα ήταν πολύ αρνητικό να αφήναμε στη μέση αυτή την προσπάθεια, θα πήγαιναν χαμένες οι θυσίε»" τόνισε.

«Έχουμε -είπε ο κ. Παπανδρέου- ακόμη μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να κλειδώσουμε τις σημαντικές αποφάσεις του Ιουλίου». «Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολα, αλλά τώρα είναι η πιο καθοριστική μάχη. Και αυτήν θα την κερδίσουμε. Και θα τα καταφέρουμε συλλογικά, όλος ο ελληνικός λαός» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.



Πηγή in.gr