Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Στα μαλακά οι διεφθαρμένοι


Η σχέση «στοργής» που υπάρ­χει μεταξύ εφοριακών και λογιστικών γραφείων απο­δείχτηκε για άλλη μια φορά στο Αιγάλεω. Εφοριακός, προκειμένου να σβήσει φορολογικές παραβάσεις επιχείρησης ύψους 3.000 ευρώ, ζή­τησε μέσω του λογιστή της εταιρείας 1.500 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ θα τα έπαιρνε ο ίδιος και τα 500 ο λογιστής ως συνέταιρος (και βέβαια ως μεσάζων στη δουλειά).
Το αστείο στην υπόθεση που δεί­χνει ταυτόχρονα τηνκατάντια του ελληνικού δημοσίου – αλλά και τηνατιμωρησία που επικρατεί στους κόλπους του – είναι ότι όταν η εφο­ριακός δικάστηκε από το πειθαρχι­κό συμβούλιο του φορέα της, ου­σιαστικά αθωώθηκε, αφού η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν… «χάδι». Πιο συγκεκριμένα, το Ζ’ υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Οικονο­μικών δίκασε την υπάλληλο με τις κατηγορίες του εκβιασμού και της παθητικής δωροδοκίας, ενώ με το δεδομένο της επ’ αυτοφώρω σύλληψής της (αφού τα χρήματα ήταν προσημειωμένα) της επέβαλε τη… μεγάλη ποινή της 6μηνης παύσης των καθηκόντων της.
Επ’ αυτοφώρω
Όλα έγιναν τον Δεκέμβριο του 2009, όταν η εφοριακός πήγε στο αυτόφωρο μαζί με τη συνεργό της φοροτεχνικό, με τις κατηγορίες του εκβιασμού και της δωροδοκίας. Τό­τε, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήμα­τος για κατοικίδια ζώα αρνήθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό, δίδοντας 1.500 ευρώ προκειμένου να του σβηστούν φορολογικές παραβάσεις ύψους 3.000 ευρώ που του είχε κα­ταλογίσει η εφοριακός. Ειδοποίησε την αστυνομία, προσημειώθηκαν τα χαρτονομίσματα και η φάκα στή­θηκε. Όπως αποκαλύφθηκε, από τα 1.500 προσημειωμένα ευρώ, τα 1.000 πήρε η εφοριακός και τα υπό­λοιπα η φοροτεχνικός – η οποία είχε κάνει και την είσπραξη από τον επι­χειρηματία του pet shop.
Η έκβαση της υπόθεσης σχετικά με την τύχη της εφοριακού απασχό­λησε τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσι­ας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος αναμένεται να υποβάλει έν­σταση κατά της απόφασης του υπη­ρεσιακού συμβουλίου του υπουργεί­ου Οικονομικών, καθώς – όπως εκτι­μούν κύκλοι που πρόσκεινται στον ίδιο για τέτοιες παραβάσεις – οι δη­μόσιοι υπάλληλοι πρέπει να απολύ­ονται και όχι να επιστρέφουν έπειτα από έξι μήνες στη δουλειά τους σαν μην τρέχει τίποτα.
Η ένσταση κατά της απόφασης πρόκειται να κατατεθεί εντός των ημερών, ενώ, όπως αναφέρει στο «Π» ο Λ. Ρακιντζής, «το θέμα για μέ­να δεν θα λήξει εδώ.
Η εφοριακός θα πρέπει να εξεταστεί και για το αδίκημα της νομι­μοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Είναι, θα έλεγα, τουλάχιστον απαράδεκτο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι να πέφτουν στα “μαλακά” από τα υπηρεσιακά συμ­βούλια των φορέων τους, όταν οι πράξεις που έχουν κάνει, διώκονται ως κακούργημα στην ποινική δικαιο­σύνη. Νομίζω πλέον ότι έπειτα από τέτοιες περιπτώσεις, γίνεται σαφές ότι χρειάζονται σημαντικές αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων προς το αυστηρότερο – και βέβαια προς την κατεύθυνση της δίκαιης απονομής της δικαιοσύνης». Και ο κ. Ρακιντζής καταλήγει: «Δυ­στυχώς, τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο πολλά κρούσματα διαφθο­ράς, και γενικά υπεξαίρεσης δημοσί­ου χρήματος, έρχονται στην επιφά­νεια, είτε από τους εκβιαζόμενους που έχουν το θάρρος και την τόλμη να τα καταγγείλουν είτε από ανώ­νυμες καταγγελίες πολιτών που θέ­λουν να τιμωρήσουν την αδικία. Αυ­τό, όμως, που πρέπει να γίνει – έτσι ώστε να πάψουν να συμβαίνουν τέ­τοια φαινόμενα – είναι να αλλάξουν νοοτροπία κάποιοι δημόσιοι υπάλ­ληλοι, και ταυτόχρονα το κράτος να είναι αμείλικτο σε τέτοιες περιπτώ­σεις, προκειμένου η σκληρή τιμωρία να λειτουργεί και ως αντικίνητρο για αυτούς που έχουν στο μυαλό τους την παρανομία».
Νέο Δίκαιο
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν μένει στα παρα­πάνω σχετικά με την τύχη της επίορκης υπαλλήλου.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, θα ζητήσει να γίνει ενδελεχής έρευνα στα οι­κονομικά και περιουσιακά της στοιχεία. Ειδικότερα, θα ελεγ­χθεί το πόθεν έσχες που υπο­βάλει, οι τραπεζικοί της λογαρι­ασμοί, καθώς και όλη η ακίνητη περιουσία που έχει η ίδια αλλά και η οικογένειά της.
Έλεγχος...
Ταυτόχρονα, οικονομικός και περιουσιακός έλεγχος θα γίνει από την εφορία και στη φορο­τεχνικό - συνέταιρο της εφο­ριακού. Στο ενδεχόμενο που βρεθούν παρατυπίες, αδικαιο­λόγητες αγορές και τραπεζικές καταθέσεις, τότε θα επιβλη­θούν πρόστιμα, ενώ θα γίνουν και μηνύσεις από την πλευρά του κράτους με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρή­ματος.
Πάντως από την πλευρά του κράτους – όπως αναφέρουν κύ­κλοι από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης – ο Ρέππας έχει σχεδόν έτοιμο το νέο πει­θαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο σε τέτοι­ες περιπτώσεις (επ’ αυτοφώ­ρω σύλληψη με προσημειωμέ­να χαρτονομίσματα) προβλέπει την αυτόματη απόλυση των επί­ορκων υπαλλήλων.
...και τιμωρία
Παράλληλα, οι ποινές που θα επιβάλλονται σε τέτοιες πε­ριπτώσεις, θα είναι κατά πολύ αυστηρότερες, ενώ η δικαιοσύ­νη από τα υπηρεσιακά συμβού­λια –στα οποία δεν θα μετέ­χουν συνδικαλιστές – θα απο­νέμεται σε προκαθορισμένο χρόνο και όχι όποτε κάποιους τους συμφέρει.
Τέλος, στο νέο πειθαρχικό δί­καιο θα θεσπίζεται και η κατα­βολή αποζημιώσεων από τους επίορκους δημοσίους υπαλλή­λους βάσει της οικονομικής ζη­μιάς που έχουν προκαλέσει στο κράτος. Επιπλέον, θα πρέπει να επιστρέφουν τα… κλεμμένα, αλλιώς θα γίνεται κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους στο ύψος της υπεξαίρεσης που έχουν διαπράξει.